AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

В Умані пройшла Міжнародна науково-практична конференція з питань розвитку промислового горіхівництва



25-26 серпня поточного року на базі Уманського Національного університету садівництва пройшла Міжнародна науково-практична конференція “Перспективи та шляхи розвитку промислового горіхівництва в Україні”, яку ініціювала Всеукраїнська Асоціація “Укрсадпром”.

В роботі конференції прийняли участь:

Голова Всеукраїнської Асоціації “Укрсадпром” Дмитро Крошка та заступник Голови Всеукраїнської Асоціації “Укрсадпром” Олег Коровкін; ректор Уманського НУС Олена Непочатенко та перший проректор УНУС Іван Мостовьяк; Президент Асоціації “Союз виробників горіхоплідних культур” (Республіка Молдова), технічний директор горіхового розсадника “Войнешть” Олег Тирсине; власник горіхового розсаднику “Dogus Nursery” (Туреччина) Мумін Панк; заступник директора Державного підприємства “Спеціальне конструкторсько-технологічне бюро Інституту проблем міцності ім. Г.С. Писаренко НААН України” Олександр Неговський.

В роботі конференції також взяли участь керівники та представники: ТОВ “НВО “Ірігаційні системи” Асоціації Укрсадпром Олександр Матвієць; Інституту садівництва НААН України Катерина Удовиченко та Надія Яремко; Національного дендрологічного парку “Софіївка” – науково-дослідного інституту НАН України Олександр Балабак; ТОВ “Системи модернізації складів” Алла Костенко; керівники і спеціалісти - ТОВ “Українські фрукти” Максим Калайда; ПП “Графські Сади” Олег Коровкін;  ПП “Ніка-А” Захар Курганов, ТОВ “Український волоський горіх” Олександр Земляний.

Разом з тим, в конференції прийняли участь і фахівці Управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Дмитро Чабан та Володимир Купріянов.

Конференцію відвідали понад 100 учасників, і це були не лише науковці  та фермери з усієї України та близького зарубіжжя, а й ті, хто має на меті в майбутньому займатись вирощуванням горіхових культур. 

Відкрив конференцію її організатор, Голова Всеукраїнської Асоціації «Укрсадпром» - Дмитро Крошка.

З вітальним словом до гостей та учасників конференції звернулась ректор Уманського НУС Олена Непочатенко, яка коротко розповіла про склад та структуру університету, а також побажала всім присутнім конструктивного діалогу та плідної співпраці. 

Головною особливістю конференції  стало урочисте підписання Меморандуму про співпрацю між Асоціацією «Укрсадпром» (Україна) та Асоціацією «Союз виробників горіхоплідних культур» (Республіка Молдова). 

Також учасники конференції мали змогу перейняти іноземний досвід виробників горіхоплідних культур з Туреччини. 

Перший дискусійний блок конференції  було присвячено питанням закладання та вирощування горіхового саду, під час якого учасники дискутували на наступну тематику: 

1.      Проектування створення насаджень  та систем зрошення горіхоплідних культур 

2.      Біотехнологічні основи вирощування садивного матеріалу 

3.      Перспективні сорти фундука в Україні 

4.      Особливості вирощування садивного матеріалу фундука 

5.      Вирощування мигдалю в Україні 

6.      Практичний досвід створення насаджень горіхоплідних культур 

 

Другий дискусійний блок містив в собі питання, пов’язані з технологією збирання та переробки горіхів: 

1. Технологічне обладнання для переробки волоських горіхів 

2. Ефективна переробка горіхів 

3. Сертифікація у промисловому садівництві 

 

Наприкінці першого дня конференції найактивніші учасники та почесні гості отримали пам’ятні сертифікати від Асоціації “Укрсадпром”.

Протягом другого дня роботи  конференції учасники відвідали маточні насадження фундука Національного дендрологічного парку “Софіївка” та плодоносні насадження горіха волоського приватного підприємтсва “Графські сади” у селах Бужанка та Кам’яний Брід Лисянського району.

 

Протягом двох днів учасники та гості конференції ділились між собою досвідом та дискутували на різні теми, обговорювали нагальні питання, що стосувались тематики зустрічі. 

 

Довідково:

Як повідомлялось раніше, 9 жовтня 2015 року у місті Чигирин відбувся форум-практикум “Розвиток підприємництва, кооперативного руху та садівництва в регіоні: Сучасний підхід”.

 

Із всієї площі насаджень горіхових садів в Черкаській області (806 га) 86% знаходиться в господарствах населення, і лише 14% вирощується сільськогосподарськими підприємствами області. За нашою інформацією валовий збір горіхів в області сягає близько 10 тис. тонн в рік.

Основними сільськогосподарськими підприємствами області, які займаються вирощуванням горіхових культур є:

ТОВ «Маїс» Черкаського району;

ФГ «Володимир» Звенигородського району;

ТОВ «Октан» Уманського району;

ФГ «Еко Натс» Чорнобаївського району;

ФГ «Голден» Христинівського району.

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування