AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Літо 2013 почнеться рано, а закінчиться пізно


В Українському гідрометцентрі прогнозують довге і спекотне літо.
Про розповів заступник начальника Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко. "Точні прогнози зробити складно, але, швидше за все, це літо буде більш спекотним, ніж попереднє. Про його настання ми зможемо сказати, коли середньодобова температура перевалить за позначку +15, а це відбудеться десь за два тижні", - повідомив Анатолій Прокопенко.

За його словами, найспекотнішими місяцями будуть липень і серпень. "У цей час будуть періоди дуже високої температури - до +38, а місцями навіть до +40-41. Але очікуються сильні грози і зливи. Можемо навіть зібрати два врожаї: у серпні та вересні", - каже Прокопенко.

За словами кліматологів, в Україні взагалі змінюється клімат в бік потепління, і не виключено, що температура близько +25 збережеться ще в жовтні. У цей період, ймовірно, вода в Дніпрі і морі буде ще теплою і можна буде навіть купатися.

У Науково-дослідному гідрометеорологічному інституті вважають, що чим далі, тим більше осінь буде нагадувати літо. За словами експертів, такі зміни в кліматі складно назвати позитивними.

Головна тенденція - погода буде мінятися різко і швидко, а опади стануть частішими та інтенсивними.

Цьогорічна оранка коштує 7 гривень

Скоро тракторний гуркіт буде чути в кожному селі, біля кожного обійстя.

Скільки коштуватиме для господаря оранка землі в цьому році?

Цьогорічна оранка обійдеться виконавцю орієнтовно у межах 7 гривень.

Повідомляє сайт Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації.

Сума враховує усі затратні частини: вид техніки, вартість пального, витрати на оплату праці, амортизаційних відрахувань, витрати на поточний ремонт та технічне обслуговування тощо,

Собівартість оранки однієї сотки землі на присадибних ділянках обрахували спеціалісти відділу економічного аналізу, прогнозування розвитку АПК та соціально-трудових відносин Департаменту.

Розрахунки проведені на прикладі двох видів тракторів - МТЗ-80 «Білорус» та китайського «Фотон» потужністю 25 кінських сил.

Якщо тракторист братиме за оранку 12-14 гривень, то з кожної зораної сотки він матиме відповідно 5-7 гривень чистого прибутку. А селянин, господарюючи, скажімо, на 5-ти сотках землі для забезпечення сім’ї майбутнім врожаєм на етапі оранки заплатить відповідно 60-70 гривень.

Продавці черемші заробляють до 20 тисяч за сезон

Жителька села Мізяківські Хутори на Вінничині Галина Павлюк щовесни продає черемшу. Починає її збирати з кінця березня. Виносить по 50 пучків щодня. Збирає її в лісі за 3 кілометри від села. "За півгодини можна назбирати до сотні пучків. Вдома їх перев'язую нитками. За базар всі продаю", - зазначила жінка.

 


Дачники повинні сплачувати земельний податок


У випадку, якщо земельні ділянки приватизовані громадянами – членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує його право на земельну ділянку, такі громадяни є платниками земельного податку.

Пізня весна і застаріла техніка залишать українців без п’ятої частини врожаю


Геннадій Романенко готується сіяти, як тільки підсохне земля. У його господарстві із романтичною назвою «Мрія» - 1 новий трактор із 11-ти, і 3 комбайни, з яких – 2 «Ниви» - ще радянського зразка.

Уряд обмежить ввезення вживаної імпортної сільгосптехніки

Міністерство аграрної політики та продовольства планує обмежити ввезення вживаної сільгосптехніки. Урядовці вважають, що таким чином у країні стануть більше виготовляти вітчизняних тракторів та комбайнів і якісніше збирати урожай.
+ВідеоУряд обмежить ввезення вживаної імпортної сільгосптехніки

Ринок агрологістики потрібно диверсифікувати, - експерт

Вітчизняний ринок агрологістики потрібно диферсифікувати, - впевнені фахівці. На сьогодні понад 70% перевезень аграрної продукції здійснює залізничний тарнспорт, решта - автомобільний.
+ВідеоРинок агрологістики потрібно диверсифікувати, - експерт

Весняні погодні аномалії не вплинуть на врожай

Весняні погодні аномалії не вплинуть на врожай. Переважна більшість плодових, ягідних та виноградних насаджень в Україні - у доброму та задовільному стані. У цьому запевняє аграрний міністр Микола Присяжнюк. Такі прогнози підтверджують і на Херсонщині, де у березні почалася справжня зима. Попри те, що морози - були стійкими, саме сніг врятував озимину.

 

Погода залишить Україну без овочів та фруктів

У південних регіонах України через рясні весняні снігопади вимерзло до третини садів.

У Криму щойно розквітли фруктові дерева, як температура впала до позначки - 6 градусів. Квіт абрикосів чорніє на очах, не залишаючи жодного шансу на врожай. Загалом вимерзло до третини ранніх сортів черешні та вишні. Залишається невелика надія на персики і ті фруктові дерева, які не встигли розквітнути на всю потужність. "Груша, яблуко, айва не постраждали. Горіхоплідні теж рано казати, але мигдаль сильно постраждав", - пояснила старший науковий співробітник Нікітського ботанічного саду Тетяна Лацко. Поки на півдні підраховують збитки, у центрі навіть припустити не можуть, чим обернеться нічна снігова катастрофа 23 березня для цілого сільськогосподарського сезону.

"Такого в історії метеорологічних спостережень ніколи не фіксувалося. І не тільки в місті Києві, а взагалі на території України", - приголомшив директор Гідрометцентру Микола Кульбіда.

Наприкінці березня селяни вже зазвичай вносили добрива. І через кілька тижнів починали перші роботи на городі. Нині ж більшість селян у розпачі. Шалена кількість снігу вже скоро перетворить городи на суцільне болото. Прийняти таку кількість снігу земля просто не у змозі. Агрономи зазначають, що березневий снігопад не зашкодить хіба тільки озимині. Додаткова волога може навіть збільшити врожай хліба. Аномальні природні явища збили всі орієнтири та прикмети, на які орієнтувалися селяни. Цього року вони не виправдовуються.

( За інформацією ТСН)

Нові кооперативні господарства дадуть роботу п’ятьом мільйонам селян

Нові кооперативні господарства дадуть роботу п’ятьом мільйонам селян. Аби стільки людей отримали робочі місця, в Україні треба створити вісімнадцять тисяч кооперативів.
Їх створення підтримує більшість сільських і селищних голів України. Це показало опитування, проведене Міністерством аграрної політики. За словами його очільника, саме маленькі господарства виробляють найбільше аграрної продукції. Щоб посилити її конкурентність, держава заоохочуватиме селян до створення нових кооперативних об'єднань. Вони вироблятимуть, перероблятимуть і заготовлятимуть м'ясо-молочну продукцію, зерно, фрукти й овочі.

Біля Києва у вогні загинули тисячі перепілок

19 березня ввечері сталася пожежа у господарській будівлі для розведення перепілок по вул. Жовтневій с. Гоголів Броварського району на Київщині.

Вогонь розповсюдився на площу близько 300 квадратних метрів, інформує портал "moemisto".

Внаслідок пожежі загинуло 5000 перепілок та повністю знищено вогнем будівлю.

Напряму продати свій товар споживачеві

Держава продовжить фінансувати будівництво та розвиток мережі оптових ринків сільськогосподарської продукції (ОРСП) в 2013 році, йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства аграрної політики і продовольства.

Мінагропрод розробить комплексну програму розвитку сільгоспмашинобудування

Міністерство аграрної політики та продовольства України планує розробити комплексну програму сільськогосподарського машинобудування з урахуванням фінансових можливостей аграріїв. «Вчора у Дніпропетровську на нараді під головуванням Президента було піднято питання про сільськогосподарське машинобудування. Перед нами стоїть завдання оновити зернозбиральну техніку і важкі трактори для збільшення ефективності роботи аграріїв, зменшення собівартості виробництва та збереження валу врожаю», - цитує прес-реліз міністра Миколи Присяжнюка.

Як йдеться у повідомленні, М.Присяжнюк також повідомив про плани введення державної компенсації кредитів на придбання сільськогосподарської техніки для аграріїв. Передбачуваний розмір компенсації не називається.

За інформацією Мінагропроду, забезпечення селян високоякісною сучасною технікою українського виробництва дозволить зберегти до 6 мільйонів тонн зернових щорічно.

(За матеріалами УНІАН)

урожай овочів «борщового набору» на 20% перевищить споживання

Міністерство аграрної політики і продовольства України прогнозує в поточному році урожай овочів в обсязі 8,8 млн. тонн, що на 21% перевищує середньорічне споживання. Про це УНІАН повідомили в прес-службі міністерства.

«За оперативними даними регіонів, урожай овочів «борщового набору» - капусти, буряку столового, моркви і цибулі - очікується на рівні 8,8 млн. тонн, що на 21% перевищує середньорічний рівень споживання в країні (7,3 млн. тонн)», - йдеться в повідомленні.

За оцінками Мінагропроду, урожай картоплі становитиме 23 млн. тонн при середньому споживанні за рік 6 млн. тонн.

Наголошується, що основними виробниками овочів і картоплі в Україні є фермерські господарства та особисті господарства селян - їх частка у загальному валовому зборі становить 91% за овочами і 98% за картоплею.

У прес-службі наголосили, що Мінагропрод співробітничає з регіонами в координації дій із заготівлі овочів і закладки їх на зберігання, щоб не допустити значного коливання цін.

Також найближчим часом планується введення в експлуатацію підприємств із зберігання овочів і картоплі загальним обсягом майже 370 тис. тонн. На початок року місткість овочесховищ становила 1,8 млн. тонн.

(За матеріалами УНІАН)

У 2012 році на розвиток виноградарства та садівництва держава виділила 915 млн грн

У 2012 році на розвиток виноградарства та садівництва держава виділила 915 мільйонів гривень. Як передає прес-служба Мінагрополітики, завдяки постійній державній підтримці вдається поступово знизити імпорт та збільшити обсяги українських фруктів та винограду на вітчизняному ринку. Про це повідомив заступник директора Департаменту землеробства Юрій Жарун.

«З моменту прийняття Закону «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства» за державної підтримки сільгоспвиробниками закладено близько 46 тисяч гектарів нових плодово-ягідних насаджень та 44,6 тисяч гектарів виноградників. Внаслідок валове виробництво у 2009-2011 роках плодів і ягід зросло на 33%, а виноградників на 12 %, у порівнянні з 2000-2003 роками», - повідомив Ю. Жарун.

Також заступник директора Департаменту підкреслив, що термін окупності таких багаторічних насаджень складає від 5 до 10 років після висадки. Ситуація покращуватиметься з кожним роком, оскільки в плодоношення ще не вступили значні площі кісточкових, зерняткових культур та виноградників, які були закладені з допомогою державної підтримки у 2008-2011 роках.

«Поступово вдається збільшити постачання вітчизняних фруктів та винограду на прилавки для споживачів та зменшити імпорт. Якщо в 2010 році на територію України завезли близько 250 тонн зерняткових культур, то вже у 2011 році ця цифра зменшилася майже на 100 тисяч тонн. Завдяки державній підтримці через 5-7 років відбудуться кардинальні зміни і ми зможемо забезпечувати внутрішній ринок на 80-90 відсотків за рахунок власного виробництва», - зазначив Ю. Жарун.

(За матеріалами УНІАН)

 

Назад 1 2 3 Вперед

Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування