AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Справа Симиренка у Мліїві Городищенського району стала центром садівничої науки України



В Інституті помології ім. Л.П. Симиренка НААН України, який є одним з провідних не тільки на території України, а й за її межами, відбувся виїзний науково-практичний семінар: «Використання інтенсивних технологій в садівництві і ягідництві та їх економічна оцінка».

Садівництво – традиційна галузь сільського господарства України, яка має багатовікову історію. Важливість галузі полягає передусім в тому, що тут виробляються виключно цінні продукти харчування, які мають до того ж значні лікувальні властивості. Плоди та ягоди мають важливе значення як незамінні продукти. Це джерело імунітету та здоров’я  людини. Нажаль промислове садівництво в Україні та області в роки реформування аграрного сектору значно знизилось. Зменшення обсягів виробництва і споживання плодової продукції, значне скорочення плодоносних площ багаторічних насадження, планомірне зменшення питомої частки молодих садів, відсутність необхідної фінансової підтримки з боку держави призвели до збитковості виробництва цієї галузі.

В області нараховується лише 6 тис. га багаторічних насаджень в плодоносному віці. Щороку в середньому збирається від 40 до 58 тис. тонн плодооягідної продукції, але більше 85% врожаю припадає  на господарства населення.

Вирощуванням плодово-ягідної продукції займаються більше 50 великих сільськогосподарських  та фермерських господарств області. 

Найбільші площі садів з використанням новітніх технологій розміщені зокрема у Інституту помології ім. Л.П. Симиренка Національної академії аграрних наук України, ТОВ «Золотоніські сади» с. Гладківщина Золотоніського району, ФГ «Голден» с. Шельпахівка Христинівського району, ТОВ «Яблуневе ВТБ» с. Руська Поляна Черкаського району, ТОВ АПК «Маїс» с. Боровиця Чигиринського району, СПОП «Відродження» м. Шпола.

Як досягти збільшення виробництва за рахунок підвищення продуктивності насаджень на основі подальшої інтенсифікації галузі, зокрема проведення науково-дослідної роботи зі створення плодових насаджень нового типу, виведення і впровадження високопродуктивних якісних сортів з підвищеною стійкістю до морозів, хвороб, шкідників тощо.

Обговоренню цього питання був присвячений виїзний науково-практичний семінар  «Використання інтенсивних технологій в садівництві і ягідництві та їх економічна оцінка», який відбувся 25 травня 2016 року в Інституті помології ім. Л.П. Симиренка НААН України с. Мліїв Городищенського району.

В  роботі семінару прийняли участь радник голови обласної ради Наталя Старікова, депутат обласної ради Валентин Галушко, депутат районної ради Сергій Ковела,  директор Інституту помології ім. Л.П. Симиренка НААН України Микола Кучер, начальник управління агропромислового розвитку Городищенської райдержадміністрації Павло Попович, спеціалісти обласного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, начальники, агрономи, інженери районних управлінь агропромислового розвитку, керівники та агрономи плодово-ягідних господарств Монастирищенського, Смілянського і Тальнівського районів, представники науки, преси.

З презентацією виступили фахівці – науковці Інституту помології Микола Кучер, Людмила Костюк, Лариса Юрик, які ознайомили присутніх з основними напрямками діяльності даної наукової установи, сучасними технологіями вирощування плодово-ягідних культур, сортами для інтенсивного садівництва, економічною ефективністю виробництва,  основними проблемами галузі.

Як підкреслив директор Інституту Микола Кучер: «Сад може плодоносити до кількох десятків років. Це актив який можна передавати наступним поколінням. Розвиток цього напряму актуальний не тільки для Черкащини, а і для всієї держави».

Під час семінару учасники оглянули дослідні ділянки інтенсивних садів та ягідників, сучасні вітчизняні та іноземні машини та агрегати, що використовуються в садівництві. В співбесіді були обговорені проблемні питання стосовно створення насаджень та практичні шляхи їх вирішення, а саме: виділення землі, придбання саджанців, практична допомога з технології вирощування.

Форум пройшов плідно.

Справжньою ізюминкою семінару став огляд музею родини Симиренків та прогулянка дендропарком Інституту.

 

Довідково: Інститут помології ім. Л.П. Симиренка НААН України є одним з провідних, знаних не тільки на території України, а й за її межами . Дана наукова установа - найстаріша в Україні і через кілька років буде святкувати своє 100-річчя.

Основний вид діяльності: проведення науково-дослідної роботи  з формування, збереження і вивчення генетичних ресурсів плодових, ягідних і горіхоплідних культур, селекція цих культур для того, щоб зробити їх максимально придатними до природно-кліматичних умов, що складаються.

Сьогодні Інститут помології ім. Л.П. Симиренка НААН України очолює Кучер Микола Федорович.

Завдяки зусиллям колективу інституту, де кожен знає і виконує свою роботу професійно, досягнуто високих результатів.

Середньооблікова чисельність працюючих в  Інституті помології ім. Л.П. Симиренка НААН України 90 осіб, з яких 30 - наукові співробітники (1-доктор с-г наук ,8 – кандидатів наук, фахівці, техніки), середньомісячна заробітна плата за  2015 рік склала 2,5 тис. грн.

На даний час в колекціях насаджень інституту вивчається близько 3200 сортів плодових і ягідних культур, що є цінним генетичним фондом України. Науково-дослідна робота проводиться за чотирма напрямками наукових досліджень.

Дослідне господарство Інституту помології ім. Л.П. Симиренка Національної академії аграрних наук України здійснює діяльність на 342 га сільськогосподарських угідь, з яких 136 га – рілля.

Площа плодоносних садків 98 га, ягідників – 8 га. Близько 6 га зайнято інтенсивними садами на дротяних шпалерах.

Валовий збір з 1 гектара - 55 ц плодів та 19 ц ягід.

Площа розсадників фруктових дерев – 2 га. Щорічно реалізується понад 40 тис. саджанців.

Та поряд з проведенням грандіозної науково-дослідної роботи господарство займається вирощенням зернових та технічних культур, що зумовлено перш за все технологічними вимогами ведення галузі.

Постійно орієнтуючись на потреби ринку дослідне господарство  прагне бути більш динамічним, щоб вчасно рекомендувати  і впроваджувати нові сорти. Наукові розробки використовуються та рекомендуються при створенні інтенсивних насаджень у сільськогосподарських підприємствах. Дивлячись з оптимізмом у майбутнє установа планує вихід на Європейський рівень.  В Інституті помології ім. Л.П. Симиренка НААН впроваджується система управління якістю відповідно до стандарту ДСТУ ІSO 9001-2009, що дасть змогу  реалізувати свої досягнення та продукцію за світовими стандартами якості.

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування