AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Аграрний сектор як визначний вектор розвитку економіки



         30 червня, у залі адміністративного будинку Уманської районної ради відбулась кущова нарада на тему: «Про роль громадських об’єднань сільськогосподарських товаровиробників в захисті економічної діяльності сільськогосподарських підприємств».
        Для участі у роботі наради були запрошені: голова Уманської районної державної адміністрації Віталій Олійник, Голова Уманської  районної ради Олександр Дячук, директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації Ігор Колодка, голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков, голова Спілки сільськогосподарських товаровиробників Черкаської області Микола Половинка, голова Спілки сільськогосподарських товаровиробників Уманського району Володимир Мальченко, начальники управлінь агропромислового розвитку Уманського, Жашківського, Тальнівського, Христинівського, Маньківського, Монастирищенського районів та керівники сільськогосподарських підприємств, Уманського, Жашківського, Тальнівського, Христинівського, Маньківського Монастирищенського районів.

        На нараді  директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА поінформував про стан агропромислової галузі області та загострив увагу на проблемних питаннях, які необхідно терміново вирішувати.
     Зокрема, особливо гостро сьогодні постає питання  земельних відносин. Земельне законодавство недосконале, процедури носять бюрократичний характер. Механізми набуття прав на землю (оренду) залишаються складними і непрозорими та не передбачають добросовісної конкуренції.
        Місцеві громади позбавленні права координувати дії по використанню земель резерву і запасу, які обліковуються в адміністративних межах сільських територій, що негативно впливає на Процес прийняття рішень щодо передачі (надання) земельних ділянок у власність (оренду) та позбавлений публічного контролю.
       Тож, на нараді був оголошений ряд питань, які потребують вирішення на державному рівні: 1) удосконалення земельного податку, як інструменту стимулювання до раціонального та ефективного використання земельних ділянок; 2) розробка механізмів стимулювання землекористувачів для організації використання земель в цілісних масивах; 3) законодавче врегулювання та передача у комунальну власність земель державної власності, розташованих за межами населених пунктів.
       Досвіт Європейських країн засвідчує: прозорий розвиток аграрного бізнесу, перш за все, полягає в сплаті податків усіма суб’єктами господарювання в розрахунку з одного гектара використовуваної землі, що сприяє достатньому формуванню бюджету території, а отже її повноцінному розвитку.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування