AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Попередні підсумки роботи аграрного сектору економіки Золотоніського району



Аграрний сектор економіки став дійсно базовим і складає основу життя держави і таких регіонів, як наший, добробуту громадян, забезпечує стабільність та віру в майбутнє.
    Хлібна нива Золотоніщини в цьому році становила 47,7 тис.гектарів, або 57% від загальної площі ріллі.
    За попередніми розрахунками загальний валовий збір сягне 300 тис.тонн за урожайності 62,9 ц/га. Відрадно, що це один з кращих показників в області.
    Ранні зернові культури забезпечили надходження 73,5 тис.тонн зерна, де доля озимої пшениці складає 80%, а її вал 58,6 тис.тонн є найбільшим за всі роки незалежності України.
    Результати збирання основної зернової культури, якою в останні роки стала кукурудза, не можуть не радувати. 4 господарства отримали урожай, що перевищує 100 ц/га, 3-більше 90 ц/га, 9-більше 70 ц/га. Загальний намолот кукурудзи перевищить показник в 225 тис.тонн.  

   В останні декілька років аграрії нашого краю успішно освоїли технологію вирощування порівняно нової для регіону культури – зернового сорго, що відзначається високою посухостійкістю і продуктивністю рослин, а також кормовою цінністю зерна.
    В цьому році посіви сорго були уже в шести господарствах на площі 765 га. З кожного гектара одержано більше 4 тонн зерна.
Завдяки відпрацюванню до дрібниць технологій вирощування кращих гібридів соняшнику провідних і загальновизнаних світових виробників насіння цієї культури, зібрано майже 30 тис.тонн зерна при середній урожайності 27,4 ц/га, а  9 господарств зібрали більше 30 ц/га.
    Враховуючи значний попит на насіння соняшнику, що спровокував стрімкий ріст закупівельних цін, можна прогнозувати високу рентабельність цієї культури.
    Значно виросло і виробництво сої завдяки розширенню посівних площ та збільшенню урожайності. З 5,3 тис.га зібрано 10,5 тис.тонн. Нажаль, посушливі умови другої половини літа і осені не дали можливості повністю розкрити потенціал цієї культури.
    Золотоніщина вигідно вирізняється серед інших районів значними площами промислового виробництва овочевої продукції та картоплі. Уже не перший рік посіви овочевого гороху та цукрової кукурудзи перевищують 1,6 тис.га. а в цьому році помітно зросли площі часнику, цибулі, моркви, капусти.
    Але особлива мова про картоплю. Завдяки інвестиціям в реконструкцію та модернізацію зрошувальних систем, в будівництво сучасних картоплесховищ, площі посадки картоплі в сільськогосподарських підприємствах виросли до 544 га, а урожайність в 384 ц/га вважається чимось буденним.
    Господарствами створена надійна кормова база для громадського тваринництва. З врахуванням перехідних запасів закладено 124 тис. тонн силосу, 27 тис. тонн сінажу, 10 тис.тонн сіна, 32 тис.тонн концентрованих кормів.
    З хорошими показниками прийшла до професійного свята і тваринницька галузь.
    Поголів’я великої рогатої худоби і свиней Золотоніщини становить майже п’яту частину загальнообласного поголів’я.
    В сільськогосподарських підприємствах утримується 21,3 тис.голів ВРХ, 65,1 тис.голів свиней, 373,5 тис.голів птиці.
    За 10 місяців цього року вирощено 10,6 тис.тонн мяса, вирооблено 47,5 тис.тонн молока та 63,5 млн.штук яєць.
    Досягнуто хороших показників продуктивності тварин.  Середньодобові привіси худоби становлять 673 гр, а в окремих господарствах досягли значень 760-840 гр. Привіси свиней більше 400 гр. За добу, надій від корови досяг рівня в 5888 кг. Від курки несучки одержано 219 штук яєць. Розрахунки показують, що до кінця року надій на корову може досягти семитисячної відмітки.
    Помітно зросли показники репродуктивності стада ВРХ. Одержано 6992 голови телят або 57 голів на 100 корів. Продано населенню 794 голови ВРХ та 1584 голови свиней.
    В сільськогосподарських підприємствах працює 3320 штатних працівників. Фонд оплати раці за 9 місяців склав майже 101 млн.грн. Середньомісячна заробітна плата становить 3380 грн, що більше рівня минулого року на 458 грн.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування