AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Тижневий агрометеорологічний огляд по Черкаській області за період 16-22.10.15



Погодні умови поточного тижня в області відзначились нестійкою погодою: коливанням температурного фону, як в бік потепління, так і похолодання та довгоочікуваними дощами з 20 жовтня.
Так, у більшості часу середньодобова температура повітря  знаходилась в межах та нижче від кліматичної норми на 1-4° і становила 5-7° тепла. Лише в період 18-20.10 - на 1-3° вище звичайних для цього періоду значень і становила 8-11°.
Максимальна температура повітря у найтепліші дні у західній частині області підвищувалась до 14-15° (17-18.10) та у східній - до 17-18° (19.10). При цьому в кінці тижня не перевищувала 5-8°.
Мінімальна температура в найхолодніші ночі 16-17.10 знижувалася в повітрі до 0-6° морозу, на поверхні грунту до 3-8° морозу, на висоті 2 см від поверхні грунту до 5-10° морозу. При цьому, як і в попередній період жовтня, найнижча температура відмічались у центральних районах області (Черкаський, Смілянський).
Опади у вигляді дощу різної інтенсивності спостерігались по всій території області у період 19-22.10, однак їх розподіл був нерівномірний. У західних та північних районах області їх загальна кількість становила 15-21 мм (50-64 % від місячної норми). На решті площ значно менше – 3-10 мм (9-30 % від місячної норми) та найменше на південному-сході області.

За таких погодних умов, умови для росту та розвитку озимих посівів в області залишались несприятливими. Крім браку тепла, до  20.10 стримуючим фактором для нормального росту та розвитку озимих посівів була ґрунтова волога. Так, на 50 % території області панувала засуха (запаси продуктивної вологи в орному шарі грунту становили 4-8 мм), на решті площ вологозапаси грунту були недостатніми для доброго стану рослин (в орному шарі грунту - 11-15 мм). При цьому насіннєвмісний шар грунту скрізь був сухий. Через засушливі умови, на площах, засіяних у кінці вересня та на початку жовтня, сходи озимини з’явилися не скрізь, відмічалася зрідженість сходів, загибель проростків, в’янення рослин.
Після дощів 20-21.10, зволоження верхнього шару грунту значно покращилось  у західних та північних районах, де загальна кількість опадів становила більше 15 мм. За візуальним визначенням з 21.10 стан зволоження грунту на цих площах добре та сильно зволожений. На решті площ – стан зволоження 0-10 см шару грунту практично не змінився -  слабко зволожений та сухий.
За спостереженнями агрометеорологів, станом на 22.10, посіви озимої пшениці, що були засіяні у вересні, переважно слабкорозвинені і знаходяться у фазах проростання зерна – сходи. Лише подекуди на площах, де вологи не бракувало, сформувався 3-й листок.
У сприятливі роки, на цей період жовтня на посівах озимої пшениці завершується листоутворення та розпочинається кущіння. У цьому році на більшості площ фазовий розвиток затримується на 2-4 тижні.
За кліматичними даними, кількість ефективного тепла, яке накопичується в області після 20 жовтня до припинення вегетації, складає 20-25°. Винятком були 2010 та 2013 рр., коли сума тепла становила 120-140°. Зважаючи на те, що в цьому році аномального тепла до кінця жовтня – листопаді не очікується,  проблема із теплозабезпеченням посіяних озимих культур залишиться. Тобто на значних площах посіви не досягнуть фази розвитку - кущіння, яка б дозволила нормально перезимувати в період можливих несприятливих погодних умов. Тобто стан посівів  у цьому році в значній залежності від умов зими.
За даними Департаменту АПР, в області упродовж тижня продовжували сіяти озимину та збирати врожай пізніх. Станом на  23.10 в області озимими культурами було засіяно 90 % від запланованих площ. Залишилось до збирання близько 40 %  площ кукурудзи, близько 30 % цукрових буряків та 13 % овочів.
За прогнозом синоптиків, на наступному тижні до 26.10 очікується невеликий  дощ, температура повітря вночі 2-7°, вдень 7-13°. З 27.10 переважно без опадів, температура повітря вночі 0-5°, вдень 6-11°. З 30.10 похолодання поступово посилиться.
За таких погодних умов  лімітуючим фактором для нормального стану посівів перед входом в зиму залишиться тепло.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування