AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Рентабельність вирощування льону не менша 46%



   Протягом багатьох десятиліть провідною олійною культурою в Україні є соняшник. Проте альтернативою соняшнику, який виснажує землю, може бути льон олійний. І хоч нині галузь працює в умовах майже повної відсутності глибокої переробки, його виробництво стає все більш цікавим для українських фермерів.

    Про це у своєму інтерв’ю «АПК-інформу» розповіла власниця агрокомпанії «Зоря» Ірина Костюшко  
   «Для того щоб розвивати переробку, потрібно інформувати людей про те, що є лляне масло і в чому його користь. Адже хто володіє інформацією, той володіє світом. Поки що культура споживання цього продукту у нас не розвинена — лляне масло шанують і використовують зовсім небагато людей. Плюс, для переробки льону необхідні нові потужності — існуючі ОЕЗи навряд чи зможуть переробляти лляне насіння, потрібні нові лінії, настроювачі, словом, досвідчені фахівці. Але з урахуванням подій, які відбуваються в країні, навряд чи ніша лляної олії може сьогодні бути привабливою для інвесторів в глобальному розумінні», — зауважила вона.
   Проте за словами пані Ірини, щодо популяризації льону в цілому, то останнім часом тренд ринку такий, що нішеві культури дозволяють «відіграти» частину маржі сільгоспвиробників, яку ті втрачають внаслідок глобального падіння світових цін на зернові через перенасичення ринку.
   «У той же час світова потреба в цій нішевій культурі щороку зростає. Ця високомаржинальним культура не поступається в прибутковості іншим олійним, до того ж для озимих є кращим попередником і може на 10% збільшити їх врожайність.
   Виробничі витрати на 1 га олійного льону в нашому господарстві склали близько 7 тис. грн. При ціні товарного насіння в середньому на рівні 12 тис. грн. за тонну рентабельність складе не менше 46%», — зауважила вона.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування