AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Капуста подорожчала вдвічі, але ціни скоро зменшаться



     Як повідомляє  Інфоіндустрія в Україні попит на якісну капусту сьогодні значно перевищує над її реальною пропозицією. Зараз капуста коштує майже в 2 рази дорожче, ніж у другій половині липня 2014 р до того ж сьогоднішні ціни на 50% вище середньої відпускної ціни станом на 20-е число липня за останні 5 років. За прогнозами аналітиків ринку, вже наприкінці місяця ціни на капусту можуть вкотре "просісти" під тиском поставок більш пізніх сортів з південних і центральних областей країни.
      Ціни на білокачанну капусту за минулий тиждень виросли майже в 2 рази. За даними «АПК-Інформ: овочі та фрукти», сьогодні господарства західних, центральних та південних областей відвантажують капусту по 2,5-3 грн / кг (0,08-0,11 євро / кг), ціни на сході країни сьогодні доходять до 3-3,5 грн / кг (0,11-0,13 євро / кг).

     Нагадаємо, минулого тижня відпускні ціни на капусту опустилися до 1,5-2,5 грн / кг (0,06-0,09 євро / кг), що відповідало середньому показнику цін за останні 5 сезонів за станом на середину липня. Зараз капуста коштує майже в 2 рази дорожче, ніж у другій половині липня 2014 р до того ж сьогоднішні ціни на 50% вище середньої відпускної ціни станом на 20-е число липня за останні 5 років. Дорожче капуста продавалася тільки в другій половині липня 2012 р коли ціни досягали 3-3,5 грн / кг.
     Учасники ринку називають як мінімум дві причини поточного підвищення цін. По-перше, у господарствах скорочується пропозиція середньо-ранньої капусти. Це досить часто супроводжується подорожчанням продукції, яке триває до початку збирання більш пізніх сортів. По-друге, попит на якісну капусту сьогодні значно превалює над її реальною пропозицією. За повідомленнями оптових компаній, господарства сьогодні в основному пропонують капусту, зіпсовану хворобами та шкідниками. Фермери підтверджують факт швидкого розвитку захворювань на капустяних плантаціях і пояснюють це змушеною економією на ЗЗР та добривах в цьому сезоні.
    За прогнозами аналітиків ринку, вже наприкінці місяця ціни на капусту можуть вкотре «просісти» під тиском поставок більш пізніх сортів з південних і центральних областей країни. У той же час, експерти вважають, що загальна пропозиція капусти в цьому сезоні буде нижче потреб ринку.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування