AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

В Уманському районі відбувся захід з інформування населення області про проект з розвитку кооперації



Департамент агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації продовжує роботу з проведення інформаційних семінарів у рамках проекту “Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів”, фінансованого Європейським Союзом у рамках програми ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні”.
Місцем проведення семінару цього разу було обрано Уманський національний університет садівництва, який має відповідну матеріально-технічну базу, висококваліфікований професорсько-викладацький колектив і є потужним вищим аграрним навчальним закладом не лише в Черкаській області, але і далеко за її межами.
Під час заходу ректор Університету Непочатенко Олена Олександрівна та директор Департаменту агропромислового розвитку  Черкаської ОДА Колодка Ігор Леонідович підписали Угоду про співробітництво. Така співпраця сприятиме підвищенню ефективності упровадження Проекту та розвитку кооперації в області.

В якості тренерів до семінару були залучені кращі фахівці університету. Приліпко С. М., в.о. завідувача кафедри менеджменту організацій, кандидат економічних наук, доцент, сільськогосподарський дорадник, та Макушок О. В., завідувач Міжрегіонального навчально-практичного центру розвитку сільських територій, доцент кафедри маркетингу, кандидат економічних наук, сільськогосподарський дорадник, які розповіли про роль сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, основні принципи їх функціонування, бізнес-планування та маркетинг. Дубін О.  М., доцент кафедри екології і безпеки життєдіяльності, кандидат ветеринарних наук, розповів про технологічні основи розведення та ветеринарне обслуговування кролів.
З детальною інформацією про Проект та умовами участі в ньому виступили члени команди проекту – Таміла Лепьошкіна, координатор заходів проекту, Валерій Бегменко, керівник проекту, та Анатолій Рекун, заступник керівника з навчальної роботи.   
На семінар також були присутні голова Уманського РДА – Олійник В. В., в.о. начальника управління агропромислового розвитку Уманської РДА – Мовчанюк В. О.,  голови сільських рад. Варто зазначити, що саме місцева влада відіграє важливу роль в можливості участі у Проекті населення району, оскільки за умовами проекту передбачено співфінансування з місцевих бюджетів.
Учасниками семінару були жителі району, які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції або хочуть розпочати даний вид діяльності.
В ході виступів було висвітлено напрями діяльності проекту, критерії відбору учасників проекту та надано відповіді на запитання, які виникали в учасників семінару.

Довідково
Департамент агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації є координатором проекту “Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів”, який фінансує Європейський Союз у рамках програми ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні”.
Вартість проекту – 617 137,30 євро. Внесок ЄС – 79,97% від загальної вартості проекту складає 491 925,30 євро. Співфінансування від Черкаської обласної ради (за рахунок коштів місцевих бюджетів) – близько 20 % та складає 123 212,0 євро.
Проект стартував у січні цього року та буде тривати 30 місяців.
Партнери проекту – Черкаська обласна рада та Ресурсний центр АНГО.
Проектом передбачено створення комунального підприємства “Регіональний навчально-практичний центр розвитку багатофункціональних кооперативів” (далі – Центр розвитку). Першочерговою ціллю Центру розвитку буде розведення племінного поголів’я кролів з послідуючою передачею сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам з метою поширення в області кооперативного руху та збільшення  робочих місць на селі.
У Центрі розвитку новостворені та діючі кооперативи будуть  отримувати юридичний, ветеринарний, зоотехнічний, бухгалтерський, управлінський та інший  супровід своєї господарської діяльності.
Окрім розвитку кролівництва підтримуються також й інші напрямки діяльності кооперативів, серед них – молочарство, ягідництво та ін.
Передбачено передачу у безкоштовне користування кооперативам міні- ферми для кролів та племінне поголів’я кролів, фруктові сушарки, танки для охолодження молока, саджанці  плодово-ягідних рослин (смородина, малина, аґрус, суниця та ін.).
Також Проектом передбачено проведення навчання: 20 інформаційних семінарів  для  400 осіб;  навчальних семінарів (стажування) для 200 осіб; прес-тур для журналістів та інші заходи.      
У результаті реалізації Проекту планується створити щонайменше 50 нових сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, залучити близько 1000 громадян до господарської діяльності та працевлаштувати біля 300 осіб на селі. Кооперативи отримають матеріально-технічну підтримку через передачу в користування спеціального обладнання та матеріалів.
Таким чином покращиться соціально-економічна ситуація в сільській місцевості та на продовольчих ринках області за рахунок збільшення якісної сільськогосподарської продукції за доступними цінами.

 

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування