AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

На Черкащині офіційно стартували жнива.



     На Черкащині розпочинається збір врожаю, віддає матінка-земля людям свій найбільший скарб, яким у нашого народу здавна вважався хліб. Хліб у давнину та й до останніх часів був символом святості, радості, багатства, щастя та здоров’я.
     Зажинки для черкащан завжди було святом великої ваги. На нього селяни-господарі чекали цілий рік. Вони закликали урожай і на зимових, і на весняних, і на літніх святах. “Зажинки” і до сьогодні залишаються значущою подією.
    Нагадаємо, що “Зажинки” (Жнива, Прокопа) — давній український народний ритуал зажинання першого снопа. Це робила, як правило, берегиня роду — матір (за її відсутності — старша дочка) під спів зажинкової пісні.
    10 липня у селі Холоднянському на Смілянщині відзначили свято першого снопа «Зажинки-2015», тож на Черкащині офіційно стартували жнива.

     Спершу благословення від священика – аби урожай був добрим, а зливи, буревії чи вогонь не зіпсували його й дали хліборобам вчасно зібрати зерно. А далі місцеві господині показали, як треба жнивувати по-народному: з піснями, косами та серпами.
     На свято завітало керівництво області, районів, сільгосптоваровиробники, науковці, фольклорні гурти, майстри народної творчості,  музиканти та гості. Голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко власноруч зробив перший укіс та перший зажинок наголосивши, що «Основне завдання всіх рівнів виконавчої влади в області - забезпечити проведення нинішньої жнивної компанії в оптимальні терміни і з найменшими втратами вирощеного урожаю».
    Цьогоріч область нажнивує не менший урожай, аніж торік. Аграрії запевняють: для цього зробили все можливе. Тому лише зерна планують зібрати понад 3,5 млн тонн.

 

 

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування