Органи травлення у овець пристосовані до перетравлення об'ємистих кормів. За своєю природою вівці - пасовищні тварини, тому вони погано переносять тривале стійлове утримання. Отже, заводячи у своєму господарстві овець, подумайте, чи є місцина для їх випасу.
У зимовий період основним кормом для овець служить сіно. Кращим за поживністю є сіно конюшинове або інших бобових культур, багатих на білкові й мінеральні речовини. Непридатне для них сіно лісове та грубостебельних культур (хвощі, очерети). Середня добова норма сіна для вівцематки - 2 кілограми.
Дуже добре вівці поїдають гілковий корм у вигляді віників з гілок берези, липи, акації. Віники (молоді пагони з листям) заготовляють у червні - липні.
Кращим концентрованим кормом для овець вважається овес. Ячмінь їм дають у роздробленому вигляді, але довго годувати овець одним ячменем не можна, від нього вони швидко жиріють. Молодняку і підсисним вівцематкам в якості концентратів краще всього давати висівки. Як високобілковий корм вівцям можна згодовувати борошно з гороху, вики та інших бобових культур. Коренеплоди особливо доцільно згодовувати вівцям м'ясо-вовняного напрямку, а також вівцям романівської породи.
Для того, щоб від вівці отримати багато шерсті й овчину хорошої якості, необхідно давати їй мінеральні корми: кухонну сіль, крейду, кісткове борошно. Особливо ці корми потрібні тваринам за умови невеликого випасу. Мінеральні корми мають велике значення при годівлі молодняка, суягних і підсисних вівцематок. Річна потреба на одну вівцю: солі - близько 3 кг, крейди та кісткового борошна - 1,5-2 кілограми.
На початку зимового періоду овець годують грубими кормами високої якості, щоб при переході з зеленого на сухий корм тварини не втратили вгодованість. Пізніше можна використовувати менш поживні корми: віники, полову, яру солому, низькосортне сіно, а найбільш цінні корми залишити на найхолоднішу пору.
Для годування валахів (кастровані баранчики) і ялових вівцематок можна використовувати менш цінні корми.
Завважте, що в перші 3-4 тижні ягнята харчуються тільки молоком матері, тож і годувати вівцематок потрібно добре. Романівським вівцематкам, які мають 3-4 ягнят, норму концентрованих кормів збільшують до 600 г на день.
У другу половину підсосу відбувається закономірне зниження молочності вівцематок, тому кількість кормів їм можна зменшити на 15-20% в порівнянні з нормою, споживаною в першу половину підсосу.
Словник господаря
Грубі корми – корми, одержувані зі стебел злакових і бобових культур, зазвичай це солома і полова.
Сінаж-консервований – оброблений у герметичних умовах корм, приготовлений з трав, пров'ялених до вологості 50-55%. Сировиною для сінажу служать трави природних сіножатей та посівні (бобові, прибрані не пізніше початку цвітіння, злакові - у фазі колосіння).
Збалансований раціон - раціон, що забезпечує тварин усіма поживними речовинами, необхідними для задоволення добових потреб, а також енергією для протікання життєвих процесів.