Якщо врожаї на вашому городі з кожним роком стають усе меншими навіть при належному догляді за рослинами, це свідчить про виснаження ґрунту. Найперше, щоб виправити цю ситуацію, потрібно протягом трьох-чотирьох років робити правильну сівозміну культур, і земля відновить свої сили. Крім того, таке чергування допоможе уникнути багатьох хвороб і шкідників, відновить живильний баланс ґрунту.
Поліпшують структуру ґрунту й збагачують її азотом рослини сімейства бобових (горох, квасоля, боби, соя, арахіс, люцерна, конюшина). Але завважте, що бобові не треба замочувати для набрякання перед посівом - знижується схожість. Краще перед посівом полити борозенки, потім покласти в них насіння та загорнути вологою землею.
При посіві варто враховувати, що насіння городніх культур зберігає відмінну схожість і дає максимальний урожай, якщо його вік не більше:
- кріп, селера, петрушка - 1 рік;
- морква, щавель, кукурудза, шпинат - 2 роки;
- перець, горох, редька, редис, буряк, салат, квасоля - 2-3 роки;
- кавуни, дині, кабачки, огірки - 4-6 років.
Огірки будуть смачними, якщо навесні під час посіву внести на грядку попіл - 2 склянки на 1 погонний метр.
Щоб прискорити ріст коренеплодів моркви, буряка, на початку їхнього формування теж внесіть попіл (1 склянка на 1 погонний метр рядка).
Якщо у вас мала ділянка, а ви хочете посадити багато овочів, то для економії місця можете сміливо висаджувати зелень, квасолю, часник між баклажанами. Цибуля непогано вживається з морквою, буряком, помідорами, салатом; часник - з помідорами, буряком; помідори - з цибулею, редискою, квасолею, морквою, капустою; огірки - з буряком, горохом, редькою, часником, капустою, салатом; капуста - з цибулею, салатом, кропом, помідорами, квасолею; буряк - з огірками, цибулею, квасолею, капустою, морквою, часником, салатом, морква - з цибулею, буряком, горохом, петрушкою, помідорами; картопля - з кукурудзою, морквою, кропом, квасолею, капустою, цибулею, салатом; кабачки, гарбузи, баштанні - з кукурудзою, помідорами; кукурудза - з огірками.