Редиска - одна з найбільш ранніх культур, які першими з’являються навесні і радують нас своїми плодами. Яскраво-червона, хрумка, соковита редиска в поєднанні з молодою зеленою цибулею, ніжно-зеленим салатом, духмяним кропом і петрушкою, іншими довгоочікуваними після зими овочами приходить до нас в салатах та окрошках. Смачно і корисно!
Як ранній овоч, багатий на вітаміни групи С, В2, Р, РР, фолієву кислоту, калій, залізо, селен, з чудовим смаком, що залежить від наявності ефірного масла типу гірчичного (до 5 г на 1 кг сухої речовини), вона допомагає людському організму протистояти інфекціям, оздоровлює шлунково-кишковий тракт, дезінфікує і пригнічує розвиток шкідливих мікроорганізмів в порожнині рота, горла, підвищує апетит і покращує травлення.
Редиска різниться як за формою, так і за забарвленням коренеплоду. Овальні, циліндричні, кулеподібні, видовжені коренеплоди мають біле, червоне, малинове, рожеве, жовте забарвлення з білим хвостиком або без нього. Ранньостиглі сорти редиски утворюють коренеплоди на 20-30 день, більш пізні – на 40-60 день. Діаметр коренеплодів коливається від 1,5-3 см до 5-6 сантиметрів. Редиска – рослина довгого дня, і за умови 14-годинного світлового дня у рослин швидше утворюються квітконоси. Стеблування посилюють відсутність вологи і загущеність посівів. Редиска вибаглива до вологості ґрунту. При нестачі вологи коренеплоди стають сухими, грубішають, набувають гіркого смаку, і не досягнувши технічної стиглості, утворюють пагони.
Насіння редиски проростає при температурі +4-5ºС, але довго не сходить. При температурі +20-22ºС паростки з’являться на 3-4 день. Молоді пагони редиски можуть витримати зниження температури до -3-4ºС, а дорослі рослини – до -5 ºС, але коренеплодоутворення при цьому уповільнюється і можуть з’явитися квітконоси.
Редиску можна вирощувати протягом року: в зимовий і ранньовесняний періоди – у теплицях і парниках, навесні і восени – у відкритому ґрунті, та ще й у 3-4 строки. Скоростиглі сорти редиски часто використовують для ущільнення інших культур (картоплі, цибулі з сіянки, моркви).
В Україні найбільш поширена редиска сортів і гібридів європейської групи, таких як: Базис, Богиня, Ксеня, Льодяна бурулька, Рубін, Жара, Ясочка. Добре відомі українцям сорти редиски іноземного походження: 18 днів, Ілка, Французький сніданок, Френч Поп, Сакса, Сора, Чемпіон, Червоний велетень, Джолі, Золота куля, Вайт Брекфест, Пернот, Тореро F1, Черрі Белл.
Новинки
Останнім часом великим попитом у фермерів та городників почали користуватися сорти редиски французької фірми GSN:
- сорт Чемпіон формує дружній і ранній урожай за 18-22 дні у відкритому і закритому ґрунті, а його кулясті, яскраво-червоні коренеплоди довго не трухлявіють, мають відмінний смак, довго зберігають товарні якості;
- сорт Пернот за своїми ознаками схожий на Французький сніданок. Коренеплоди видовженої форми, рожевого забарвлення з білим хвостиком, з ніжним смаком.
Сорти німецької фірми Сатімекс Кведлінбург:
- Престо - особливий, дуже ранній тетраплоїдний сорт. Він дуже схожий на добре відомий сорт редиски Сора. Може вирощуватися в теплицях. Має невеличку гичку, яскраво червоні кулясті плоди, які не трухлявіють і довгий час після збору зберігають свої товарні і смакові якості.
- Ерфуртський велетень - середньостиглий сорт, який вирізняється досить великими, червоними коренеплодами - до 9см у діаметрі, соковитими і щільними.
- гібрид Еспрессо F1 – надранній гібрид для зимових теплиць або для ранньої посадки у відкритий ґрунт. Коренеплоди кулясті, яскраво-червоні, вирівняні, привабливі на вигляд. М’якуш білий, соковитий, без гіркоти, не розтріскується і не трухлявіє. Чудовий гібрид для отримання надранньої товарної продукції.
Шанувальники білої редиски задовольнять свої бажання, обравши сорт Вайт Брекфест, видовженої форми з ніжним смаком, або сорт Льодяна бурулька – веретеноподібної форми, з хрустким і трішки гоструватим на смак м’якушем. Редиска сорту Золота Куля звеселить око городників сонячним кольором коренеплодів і дасть насолоду від смаку.