AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Термінове інформаційне повідомлення Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби Черкаської області



Проходить літ і яйцекладка цибулевої мухи. Шкідник пошкоджує різні види цибулі, а іноді часник.  Відроджені личинки впроваджуються в тканини цибулин   в приземній частині або  з боку денця.  На пошкоджених рослинах жовтіють і засихають листки, а цибулини загнивають.

Обмежить поширення цибулевої мухи обприскування цибулі (крім на перо) інсектицидами. В приватному секторі  застосовують препарати дозволені для роздрібного продажу населенню:  енжіо, кс - 1,8 мл на 5 л води на 1 сотку, карате зеон 050, мк.с  - 2 мл на 3-5 л води, ратибор, рк – 3 мл на 0,01 га.

Ймовірне ураження рослин цибулі пероноспорозом (несправжньою борошнистою росою). Від  хвороби в період вегетації  цибулі (крім на перо)  обприскують  фунгіцидами:  квадріс, к.с.  – 6 мл на 5 л води на 1 сотку, ридоміл голд, в.г. – 25 г на 5 л води на 1  сотку, фитал, рк – 20 мл на 5 л води на 1 сотку, біопрепаратом  -  псевдобактерін – 2 (респекта)  - 1 л/га.

Народні методи: обмежить поширення цибулевої мухи  розташування поблизу цибулі грядок моркви і томатів (комаху відлякує запах),  обприскування посівів пахучими настоянками і відварами полину, валеріани, м`яти, тютюнового пилу.

Обробітки  пестицидами проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Обов`язково попереджуйте про час і місце обробітку Голів сільських і селищних  рад та  пасічників.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування