AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

31-а річниця Чорнобильської катастрофи



  26 квітня 2017 року виповнюється рівно 31 рік, з моменту наймасштабнішої техногенної катастрофи за весь час використання атомної енергетики - аварії на Чорнобильській атомній електростанції.
 Згідно з архівними даними, 26 квітня 1986 року, вночі о 1:23 на четвертому енергоблоці ЧАЕС в результаті серії теплових вибухів був повністю зруйнований реактор. Значна кількість радіоактивних речовин потрапила в навколишнє середовище. Радіоактивна хмара від аварії пронеслася над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Аварія розцінюється, як найбільша у своєму роді за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих та постраждалих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Після аварії на Чорнобильській АЕС з постраждалих районів евакуювали 116 тисяч осіб, ще 230 тисяч було переселено із зараженої зони. З числа постраждалих унаслідок аварії померло близько 167 тис. людей, серед них майже 3000 ліквідаторів. 83% потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи страждають на різні захворювання, а серед учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - 92%. 
   Із загальної площі сільськогосподарських угідь Черкаської області – 1 420 тис. гектарів, радіологічного забруднення зазнала територія близько 170 тис. гектарів. За цією забрудненою територією та за продукцією, яка на ній вирощується, постійно проводиться радіологічний моніторинг. Вжиті контрзаходи та процеси самоочищення природного середовища призвели до зменшення вмісту радіонуклідів в об’єктах навколишнього середовища, та в продукції сільського господарства. Радіаційний аварійний фон порівняно із 1986 роком зменшився у сотні разів. А це, в свою чергу, зумовило зменшення доз зовнішнього та внутрішнього опромінення населення. За 20 років після аварії площі території України, що зазнали радіоактивного забруднення суттєво скоротилися.

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування