AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Розвиток рибного господарства водойм Черкаської області



Управлыння агропромислового розвитку облдержадміністрації інформує, що стратегічними напрямами у рибному господарстві Черкаської області є охорона, відтворення та раціональне використання рибних запасів у штучних водоймах  та водоймах природного походження.

Водний фонд Черкаської області  складає  216 тис. га  водного плеса водосховищ та ставків, в тому числі 96 відсотків площі водного дзеркала припадає  на Кременчуцьке водосховище.

Починаючи з 1990 року щорічний вилов риби зменшується та знизився до  4 до 5 тисяч тонн на рік, або майже в 2 рази , річний вилов рослиноїдних риб складає в межах 120- 150 тонн.

Для забезпечення  мінімальних норм споживання риби та рибних продуктів жителям області, потреба складає – 15,2 тисячі  тонн риби в рік.

Забезпечення потреба в рибі та рибній продукції, з урахуванням власного виробництва в регіоні складає до мінімального рівня споживання лише  42 відсотки.

Тобто  дефіцит риби та рибних продуктів власного виробництва відповідно до норм споживання складає майже 8 тисяч тонн.

 Головною причиною виникнення дефіциту риби та рибопродуктів є низька продуктивність водосховища.

 Разом з тим , кормова база водосховища є достатньою для вирощування рослиноїдних риб, що обумовлює досить високу біологічну продуктивність до 50 кг з одного гектара та досягнення щорічного вилову риби в межах 10 тисяч тонн.

Для вирішення актуальних питань зариблення водосховища, підвищення його рибопродуктивності та поліпшення екологічного стану водойми за ініціативи голови  обласної державної адміністрації Ткаченка Юрій Олеговича відновлено дію Програми розвитку рибного господарства водойм Черкаської області на 2014-2020 роки.

 З метою розширення  джерел фінансування проведення зариблення водосховища, поліпшення матеріально-технічної бази установ що здійснюють охорону живих водних ресурсів та контроль за дотриманням правил рибальства, підвищення ефективності боротьби з браконьєрством за підтримки голови обласної ради та депутатського корпусу до Програми внесені зміни та доповнення.

З часу  прийняття  Програми її виконання практично не фінансувалося.

В поточному році з обласного бюджету виділено 2 млн. грн. для проведення зариблення водосховища. Однак  цих коштів замало.

11 квітня 2017 року в управлінні охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства  під головуванням начальника управління агропромислового розвитку обдержадміністрації Колодки Ігоря Леонідовича відбулася нарада з питань реалізації положень програми у частині проведення зариблення водосховища.

У роботі  наради взяли участь керівники та спеціалісти структурних підрозділів облдержадміністрації та міністерств і відомств в області, представники районних державних адміністрацій районів територія яких прилягає до берегів водосховища та рибодобувних організацій, фізичних осіб підприємців що здійснюють вилов риби.

В ході наради розглянуті можливі шляхи фінансування зариблення водосховища та порушені актуальні питання щодо збереження живих водних ресурсів, ефективного проведення нересту та боротьби з браконьєрством.

Учасники наради підтримали ініціативу обласної державної адміністрації щодо підвищення рибопродуктивності водосховища та поліпшення його екології.

Висловлена пропозиція звернутися до Полтавської та Кіровоградської обласних державних адміністрацій підтримати ініціативу черкаської обласної державної адміністрації щодо зариблення водосховища з використанням коштів місцевих бюджетів  та інших джерел що не заборонені чинним законодавством.

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування