AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Відбулась колегія обласного управління агропромислового розвитку



17 лютого 2017 року в обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів проведено колегію управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, на якій було розглянуто підсумки роботи агропромислового комплексу області за 2016 рік та підготовка до проведення весняно-польових робіт 2017 року.

Розпочав засідання колегії та надалі її проводив начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка.

 

В роботі колегії прийняли участь – перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль, перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, а також депутати обласної ради, заступники голів райдержадміністрацій з питань АПК, начальники районних управлінь агропромислового розвитку та фахівці у галузях рослинництва і тваринництва, фахівці управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, керівники та спеціалісти Головного управління ДФС у Черкаській області, Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області, Черкаського обласного центру з гідрометеорології, Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції ННЦ „Інститут землеробства НААН“, науково-виробничого центру “Черкасибіозахист”, регіонального відділення Аграрного фонду України, Федерації профспілок Черкаської області, представники об’єднань та асоціацій фермерів та виробників сільгосппродукції, представники банківських установ і фахівці Проекту Аграрні розписки в Україні.

Всього прийняло участь у засіданні більше 100 осіб.

 

“2016 рік для аграрного сектору пройшов під знаком революційних змін – оподаткування, боротьба за бюджетні кошти та спроба запустити приватизацію ДП “Укрспирт”, – описуючи загальний стан справ в аграрному секторі Україні, відмітив перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль у своєму вступному слові.

Разом з тим, Віталій Володимирович наголосив, що Міністерством аграрної політики та продовольства України розроблено стратегічний план реформування галузі “3+5”, який передбачає 3 стратегічні цілі та п’ять пріоритетів, які випливають з них.

Також він наголосив на тому, що з метою ефективного розвитку агропромислового комплексу в області діє ряд обласних цільових програм та погоджено два проекти постанов Кабінету Міністрів України стосовно розвитку аграрного сектору економіки України до 2020 року та плану заходів з реалізації Концепції розвитку сільських територій.

 

Продовжуючи засідання колегії, начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка доповів присутнім про підсумки роботи агропромислового комплексу області за 2016 рік та підготовки до проведення весняно-польових робіт 2017 року

“За виробництвом сільськогосподарської продукції на душу населення Черкащина посідає в державі третє місце, а за обсягом виробництва – шосте. Питома вага виробництва до загальнодержавного – 5,9 відсотка”, – підкреслив у своїй доповіді Ігор Леонідович. 

Він також зазначив, що Програма соціально-економічного розвитку Черкаської області на 2017 рік, передбачає однією з основних цілей розвитку агропромислового комплексу продовольчу безпеку - забезпечення населення високоякісними продуктами харчування власного виробництва. Потреби населення у продовольстві, у межах його купівельної спроможності, у 2017 році забезпечуються, як і в попередні роки, за рахунок продукції внутрішнього виробництва. Однак, певну кількість гречки, жита, плодів та ягід доводиться завозити. З метою виправлення ситуації планується збільшення площ посіву гречки та жита, організація виробництва крупи гречаної на території області та розширення площ під плодовими та ягідними насадженнями за новими технологіями тощо.

Окремо Ігор Колодка увагу зосередив і на пріоритетних напрямках у розвитку і рослинництва, і тваринництва, взаємовідносин з орендою землі, розвитку кооперативного руху в області та інших питань.

 

В межах визначених програмою проведення колегії питань також виступили:

- з роз’ясненнями щодо вимог Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» начальник управління податків і зборів Головного управління ДФС у Черкаській області Марина Зелена;

-  щодо змін у земельному законодавстві начальник юридичного управління Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Оксана Сіроштан;

- почесний голова асоціації незалежних сільгосптоваровиробників Чорнобаївського району Петро Душейко, який акцентував увагу щодо проблем та шляхів вирішення в сільськогосподарському виробництві;

-  депутат обласної ради, голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового розвитку та земельних відносин Олександр Лупашко;

- консультант Проекту Аграрні розписки в Україні Міжнародної фінансової корпорації Роман Колібаба щодо впровадження аграрних розписок в Черкаській області.

 

Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, який також брав участь у роботі колегії, у своєму виступі наголосив на важливій ролі колективного договору у забезпеченні гідного рівня заробітної плати, виведення її виплат з тіні, привернув увагу до створення і забезпечення безпечних умов праці та запропонував провести у першому кварталі цього року навчання осіб, відповідальних за охорону праці.

 

Під час засідання колегії всі бажаючі змогли задати свої запитання та отримати ґрунтовні консультації та відповіді, а також обговорювалися всі нагальні питання, які необхідно вирішувати для подальшого розвитку аграрного сектору економіки Черкащини.

 

“Зважаючи на результати праці наших аграріїв, минулий рік можна вважати вдалим. Але, на досягнутих результатах не треба зупинятися, а їх необхідно покращувати! Звичайно, 2017 рік буде зовсім не простим, адже нас очікують виклики як природного характеру, (і в підтвердження цьому – посушлива осінь, що не дала в повній мірі здійснити посів озимих культур), так і зміни в цілому в економіці держави, яка на сьогодні переживає не прості часи”, - зазначив Ігор Колодка, підсумовуючи результати роботи колегії.

 

Підсумком роботи стало прийняте рішення колегії з врахованими зауваженнями та доповненнями, що надходили від виступаючих та  присутніх.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування