AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Рада ГС "Аграрний союз України" провела засідання за участю Кутового



18 жовтня 2016 року відбулось засідання Ради Громадської спілки "Аграрний союз України" за участю Міністра аграрної політики і продовольства України Тараса Кутового. В засіданні взяли участь члени Ради АСУ з регіонів України, керівники провідних громадських організацій аграрного сектору. В центрі уваги були питання зміни системи оподаткування, розподілу державних дотацій у 2017 році, захисту прав землекористувачів. 

На засіданні Ради були розглянути наступні питання:

1. Про проект Державного бюджету України на 2017 рік.

2. Про фінансове забезпечення статутної діяльності ГС "АСУ" на 2017 рік.

3. Про скликання позачергового З'їзду членів Громадської спілки "Аграрний союз України".

З інформацією з першого питання порядку денного виступив  Міністр аграрної політики та продовольства України Кутовий Тарас Вікторович.

Щодо зміни системи оподаткування голова АСУ Геннадій Новіков зазначив, що станом на 18 жовтня у владних інстанціях обговорюється 4 варіанти: повна відміна спецрежиму ПДВ, відновлення спецрежиму ПДВ у версії 2015 року, обмеження сфери дії спецрежиму ПДВ у 100% обсязі сферами тваринництва, садівництва та ягідництва, зниження ставки ПДВ до 7-10%. Перший та останній з цих варіантів фактично відкинуті, а найвірогіднішим вважається третій варіант, який передбачає збереження спецрежиму ПДВ для окремих критичних галузей аграрного виробництва. Зрештою, присутні підтримали законопроект №5225, який, зокрема, передбачає саме такий шлях реформування системи сплати ПДВ. Щодо єдиного податку 4 групи, який сьогодні прив'язаний до площі обробітку, було зазначено, що реальної загрози його скасування сьогодні не існує.

Коментуючи ситуацію, яка складається навколо розподілу державної підтримки у 2017 році, Тарас Кутовий зазначив, що з 5 млрд. гривень 2 млрд. має бути використано для погашення боргів за попередніми державними програмами (на думку Міністра це обов'язкова умова, спрямована на відновлення довіри сектору до влади). Обсяг коштів, спрямованих на компенсацію ставки за кредитами буде збережено в нинішніх обсягах, а 3 млрд.гривень може бути використано на нові програми підтримки і розвитку сектора. Міністерство наполягає на повній прозорості розподілу коштів, однак ще не визначилося з базисом надання підтримки: розглядається 1 га або одиниця продукції, шукаються шляхи прив'язки дотацій до якості продукції. Також мова йде про вдосконалення надання підтримки через кредити фермерам та компенсацію кредитної ставки. Така підтримки має бути більшим чином орієнтованою на малі та середні підприємства та вирішувати нагальні проблеми розвитку інфраструктури сектору. Також Міністр підтвердив своє бачення про недоцільність подальшого існування Аграрного фонду, який покликаний регулювати ціни. Натомість ПАТ "Аграрний фонд" продовжує свою діяльність, хоча і був внесений в перелік підприємств, які підлягають приватизації. 

Чільне місце на засідання було відведено виступам членів Ради АСУ, які мали змогу донести інформацію до Міністра про ситуацію на місцях з перших вуст. Зокрема, представник Донеччини Володимир Голованьов поставив питання про сплату податку за землю, яка тимчасово зайнята ВСУ або виведена з обороту внаслідок військових дій, про обмеження суми кредиту з компенсацією ставки 200 тис.грн. та складнощі з отриманням довідок про нормативну грошову оцінку землі. Член Ради АСУ від Запоріжжя Анатолій Тиховод в черговий раз поставив питання про нагальну необхідність детінізації сільськогосподарського виробництва шляхом введення оподаткування кожного гектара землі і викорінення корупції за рахунок відсторонення чиновників від можливості розпорядження державною та комунальною земельною власністю. На його думку право розпоряджатися землями на місцях потрібно терміново віддати сільським громадам, а надходження від акцизного податку, яким оподатковують сільгоспвиробників, спрямувати на будівництво місцевих доріг. 

Представник Черкащини Валентина Биковець наголосила на тому, що державні дотації мають бути спрямовані також на виконання вимог закону про страхування сільгосппродукції з державною підтримкою, підтримку племінного скотарства, виробництва молока. Також на її думку потрібно подолати зайвий бюрократизм як то зменшити кількість членів комісії, скасувати необхідність надання зайвих довідок. Член Ради АСУ від Дніпропетровської області Віктор Карпенко наголосив на необхідності створення умов для постійної зайнятості працівників на підприємствах малого бізнесу, неприпустимості включення в роботу з дотаціями фінансових установ, по яких відкриті кримінальні справи, на неприпустимість висування претензій з боку ДФС відносно відповідальності за третіх осіб при формуванні кредиту з ПДВ. Також були підняті питання рейдерства в середовищі малих сільгосппідприємств, безвідповідального ставлення до лісосмуг та лісопосадок. НА проблемі лісосмуг також наголошував представник Харківщини Леонід Лисаченко.

Представниця аграрного сектору Чернівецьої області Лілія Бортнич виступила з рішучою заявою про те, що аграрному бізнесу потрібні не державні дотації, а скасування залежності від чиновника, що всі галузі мають працювати в однакових умовах. Вона наголосила на тому, що в ситуації, коли малий бізнес купляє фактори виробництва на ринках, податковий кредит не формується і всі зобов'язання по ПДВ лягають на бізнес. Член Ради АСУ від Одещини, голова ревізійної комісії АСУ Валерій Прусаков звернув увагу на досягнення введення фіксованого податку по спецрежиму ПДВ наприкінці 90-х років і закликав вивчати і поширювати цей досвід. Член Ради АСУ від Вінничини Микола Панасюк наголосив на необхідності термінового прийняття закону "Про консолідацію земель сільськогосподарського призначення", а представник Полтавщини Олександр Коросташов жартома запропонував в місцевих органах земельних ресурсів вивішувати прейскурант на корупційні послуги, оскільки без них жодне питання на місцевому рівні сьогодні не вирішується. Виробники фруктів також пропонували зробити країну єдиною карантинною зоною.

Підсумовуючи виступи, міністр Кутовий  зазначив, що попри те, що у зв'язку з воєнними подіями країна сьогодні несе великі бюджетні витрати. Внаслідок реалізації групи впливу витратна частина бюджету сьогодні збільшена на 186 млрд.грн, при відсутності відповідних джерел надходжень. Однак попри ці обставини держава знайшла можливість підтримати сільських трударів.  Для аграрного бізнесу, який розвивається податкові зобов'язання не можна вважати занадто обтяжуючими, оскільки ті, хто купує техніку дія податкового кредиту компенсує витрати на ПДВ протягом 4-5 років. А єдиний же податок поки що лишається незмінним. Серед причин ускладнень у вирішенні земельних питань міністр бачить консервативність трудового законодавства і вважає панацеєю автоматизацію у сфері земельних відносин. Міністр висловився за помірковане відкриття ринку землі з урахуванням проблем фіксації меж, наповнення земельного кадастру якісною інформацією, завершення земельної реформи, вдосконалення відносин оренди та емфітевзису. Також він наголосив на тому, що питання земельного рейдерства відносяться, в першу чергу, до компетенції правоохоронних органів, а також на тому, що значна частина піднятих питань знаходиться поза межами впливу профільного міністерства.

В обговоренні питання прийняли участь також Кішко М.Л., Грищук В.І., Воєвідко М.С. та інші.  Рада прийняла рішення із зазначеного питання.


З другого питання порядку денного виступив голова Ради ГС "АСУ" Геннадій Новіков. Він підтвердив намір щодо реформування АСУ в дієву членську організацію, адже внутрішня слабкість сьогодні заважає АСУ реалізувати свій наявний потенціал як на національному рівні, так і на міжнародній арені. 

Відбулася гостра і принципова розмова щодо виконання статутних вимог членами ГС "АСУ", в якій прийняли участь члени Ради Ігор Брагінець, Сергій Чубовський, Леонід Лісаченко, Віктор Грищук, Микола Кішко та  інші. З метою забезпечення статутної діяльності Громадської спілки прийнято рішення, яке зобов'язує всіх членів виконати статутні вимоги та додатково перерахувати членські внески.


З третього питання у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру», згідно положень Податкового кодексу України для підтвердження неприбутковості спілки Рада ГС "АСУ" прийняла рішення про скликання позачергового з'їзду членів Громадської спілки в першій декаді грудня цього року.

 

Як повідомлялось раніше, Рада ГС "Аграрний союз України" оприлюднила своє рішення щодо ситуації в агропромисловому комплексі.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування