AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Рада продовжила мораторій на продаж землі ще на рік



Верховна рада України прийняла в цілому законопроект щодо продовження мораторія на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року.

"За" законопроект № 5123-1 проголосувало 297 народних депутатів.

"Цей ринок має бути прозорим і справедливим, конкурентним і ефективним, він має унеможливлювати будь-які тіньові оборудки із землею. Саме тому є необхідність продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до належного законодавчого забезпечення запровадження і регулювання обігу земель, але не раніше 1 січня 2018 року", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Голова Українського товариства економічних свобод (УТЕС) Мар'ян Заблоцький стверджує, що Верховна Рада, насправді, не продовжила мораторій, а замінила одну дату в Земельному Кодексі на іншу.

"Насправді, ця дата немає жодного значення, адже мораторій є безстроковим ю Земельний Кодекс чітко каже, що мораторій діє: "до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2018 року". Тобто, фраза не раніше "набрання чинності" окремого закону фактично означає безстроковість мораторію", - наголошує він.

"Тобто ніякого скасування мораторію до прийняття закону не буде. Власне, будь-який прийнятий закон, в тому числі про обіг, може просто скасувати "не раніше 1 січня 2017 року", - додає Заблоцький.

Раніше міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий заявив, що ринок землі слід почати з можливості продажу права її оренди.

Кутовий підкреслив, що прийняття закону не означає насправді продажу землі.

"Закон називається "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", він визначає ті правила, в рамках яких оборот земель існує. Але самих моделей обороту земель дуже багато, і не всі моделі передбачають продаж землі", - зазначив він.

Нагадаємо, вимога про прийняття закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" міститься в меморандумі, який Україна напередодні підписала з МВФ.

Вимогу відкрити ринок землі озвучив також президент Петро Порошенко, виступаючи на початку вересня в парламенті. Він заявив, що відсутність відкритого ринку землі стримує приплив інвестицій в аграрний сектор, який є одним з головних постачальників валюти в країну.

У листопаді 2015 року Верховна Рада 309 голосами продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2017 року. При цьому депутати прийняли зобов'язання розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення до 1 березня 2016 року.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування