AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Проблематичний бур’ян «ВАТОЧНИК СИРІЙСЬКИЙ» та спосіб його контролювання



Управління агропромислового розвитку облдержадміністрації інформує про особливості контролювання рослин ваточника сирійського (Asclepius sуriaca L.) в умовах Лісостепу України. На основі досліджень встановлено ефективне конт­ролювання рослин ваточника сирійського за допомогою хімічних засобів захисту.

Однією з найбільш актуальних проблем одержання високих врожаїв сільсько­господарських культур є розробка та вдосконалення заходів, спрямованих на обмеження по­ширення та шкодочинності бур'янів, особливо багаторічних. Слід зазначити, що існують особливо злісні бур'яни, наявність яких може привести до повної втрати врожаю. До таких смітних рослин відносяться багаторічні коренепаросткові і кореневищні бур’яни Одним із поширених видів бур’янів в Україні є ваточник сирійський (Asclepiаs sуriaca L). З початком виробництва штучного каучуку ваточник залишився на наших полях як бага­торічний бур'ян. В загальному Asclepiаs sуriaca L. виявлений майже в 70 країнах світу, де він забруднює до 40 сільськогосподарських культур, серед яких кукурудза, соя, сорго, цукрові буряки, овочі, зернові культури та інші. На Україні розповсюджений у Київській, Чер­каській, Чернігівській, Харківській, Дніпропетровській, Полтавській та інших областях.

Ваточник має досить високу енергію росту, тому вже у червні - липні може значно перевищувати такі сільськогосподарські культури, як соняшник, цукровий буряк, кукурудзу, пшеницю, сою, ріпак. Вирубування або зрізування (механічне видалення) рослин тільки сти­мулює подальший розвиток кореневої системи, що в свою чергу призводить до збільшення „колонії”. Якщо не проводити жодних заходів для знищення цієї рослини - то протягом 3-5 років поле перетвориться в суцільну колонію.

Матеріали та методика досліджень. Дослідження проводили в лабораторії гербології Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України (ІБКЦБ), та в фер­мерському господарстві «Святослав», яке розташоване в центральному Лісостепу України, с. Єрківці Переяслав-Хмельницького району Київської області. Дослідне поле розміщене на чорноземах типових крупнопилуватого середньо-суглинкового механічного складу, з глибиною гумусового горизонту 100 - 120 см з вмістом гумусу в орному шарі               (0-30 см) - 3,9 %, що характерно для малогумусних чор­ноземів. Реакція ґрунтового розчину близька до нейтральної (рН сольової витяжки становить 6,5). Ємність поглинання коливається від 24,8 до 25,4 мг-екв. на 100 г. сухого ґрунту, наси­ченість поглинаючого комплексу 82-97 %; лужногідролізованого азоту в орному шарі ґрунту - 134 мг/кг ґрунту, рухомих форм фосфору і калію - відповідно 160 і 96 мг/ кг грунту.

Гербіциди застосовують за схемою: варіант 1. - контроль рослини ваточника гербіци­дами не обробляли і інших заходів контролювання не застосовували;   2 - Раундап, в.р. (ізопропіламінна сіль гліфосату) - 6,0 л/га, (стандарт); вар.   3. - Калісто 480 SC, к.с. (мезотрі- он) - 0,25 + 0,25 л/га ПАР Сайд Кік; вар.  4. - Калісто 480 SC, к.с. + Раундап, в.р. (0,25 + 0,25 л/га ПАР Сайд Кік+ 6,0 л/га);                         5.-Старане 250, к.е. (флуроксипир) - 0,8 л/га; вар.  6. - Раундап, в.р. + Старане 250, к.е. (6,0 + 0,8 л/га).

Внесення гербіцидів здійснювали за допомогою спеціального штангового колісного газового обприскувача. Розпилювачі щілинного типу. Тиск газу через редуктор був постій­ним - 2,1 атм. Витрата робочої рідини 250-260 л/га. Обприскування проводили у суху соня­чну погоду при температурі повітря 19-23°С і відносній вологості 57-78 %.

 

Перед внесення гербіцидів на ділянках здійснювали облік стебел рослин бур'яну і проводили заміри їх висоти та фіксували фази росту та розвитку. Застосування гербіцидів і обліки ефективності їх дії на рослини бур'яни здійснювали згідно вимог «Методики випробування і застосування пестицидів» .

 

Результати досліджень. Згідно схеми досліджень на ділянках вар. 1, де рослини бур'яну гербіцидами не обробляли і ніяких інших заходів контролювання не застосовували, рослини ваточника сирійського успішно проходили етапи онтогенезу.

 На ділянках вар. 2, в результаті дії гербіциду Раундап, в.р. у нормі внесення 6,0л/га надземна частина рослин повністю відмерла (100%).

У вар. 3 після внесення гербіциду Калісто 480 SC, к.с. нормою 0,25 + 0,25 л/га ПАР Сайд Кік рослини бур’яну мали пригнічений вигляд, листки були скручені. Застосування сумішей гербіцидів Калісто 480 SC, к.с. + Раундап, в.р. нормами 0,25 + 0,25 л/га ПАР Сайд  Кік+ 6,0 л/га (вар.4.) забезпечувало повне відмирання надземних частин рослин ваточника сирійського. Після внесення гербіциду Старане 250, к.е. в нормі 0,8 л/га відбулося відмирання надземних частин рослин ваточника сирійського (загинуло 60 % рослин бур'яну). На ділянках варіанту 6 в результаті дії сумішей гербіцидів Старане 250, к.е. + Раундап, в.р. (0,8 +6,0 л/га) рослини ваточника сирійського загинули.

Весною наступного року на ділянках вар.1, де не проводилося ніяких засобів контролювання рослин, ваточник сирійський активно продовжував рости і розвиватися і в травні його висота становила 30 - 40 см. На ділянках вар.2 рослини, які відросли, були пригнічені і відставали у рості, їх висота становила 10 - 15 см. На ділянках вар.3 рослини відзначалися незначним відставанням у рості, але продовжили свою вегетацію. Ділянки вар.4 характеризувалися значним відставанням бур'яну у рості, листя рослин було скрученим і деформованим, висота рослин становила 10 - 15 см. На ділянках вар. 5. - відросло лише 40 % рослин ваточника сирійського, рослини бур'яну були деформованими і значно відставали у рості, тоді як на ділянках варіанту 6 в результаті дії сумішей гербіцидів Старане 250, к.е. + Раундап, в.р. (0,8 + 6,0 л/га) рослини ваточника сирійського не відросли.

 

Висновки. Найвищий рівень контролювання рослин ваточника сирійського був після застосування бакової композиції Старане 250, к.е. + Раундап (0,8 + 6,0 л/га) - вар. 6, що забезпечував повне відмирання надземної та підземної частини рослин бур'яну. Правильне застосування даних сумішей гербіцидів дає можливість ефективного контролювання рослин ваточника
сирійського.

КОНТРОЛЮВАННЯ ВАТОЧНИКА СИРІЙСЬКОГО В ПОСІВАХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

У статті висвітлено результати досліджень з визначення ефективності дії гербіцидів в посівах буряків цукрових та пшениці озимої на однорічні сходи ваточника сирійського, що проросли з насіння.

 Однією з найактуальніших проблем одержання високих врожаїв сільськогоподарських культур є розробка та вдосконалення заходів, спрямованих на обмеження поширення та шкідливості бур'янів, особливо багаторічних. Вони безперервно конкурують з культурними рослинами в боротьбі через вологу і поживні речовини. За багато сотень років бур'яни добре пристосувалися до умов існування: набагато краще, ніж культурні рослини, переносять посуху і морози, нерідко розвиваються за більш низьких температур, і використовують менше вологи з ґрунту для проростання насіння .

Серед великого різноманіття видів бур'янів найвисоким рівнем негативного впливу на посіви культурних рослин проявляють багаторічні бур’яни. Окрім аборигенних видів потенційне місце серед багаторічників займає адвентивний вид - ваточник сирійський (Asclepias syriaca L.)

 

Ваточник сирійський, як відомо, є рослиною анемофорною, тобто рослиною, яка розповсюджує своє насіння за допомогою струменів повітря. Насіння бур'яну має спеціальну летючку шовковистого білого кольору у формі парасольки.Така форма плоду ваточника сирійського забезпечує йому високу парусність, тобто здатність переміщуватися за допомогою вітру на великі відстані від декількох десятків метрів до
десятків кілометрів. Здатність бур'яну до розповсюдження створює велику небезпеку заселення таким злісним бур’яном значних площ орних земель. До того ж насіння ваточника сирійського  має схожість 95-98 % .

Відповідно актуальним стає питання ефективного контролювання процесів розповсю­дження бур'яну і його укорінення на нових територіях.

Матеріали та методика досліджень. Дослідження проведені в зоні нестійкого зво­ложення, а саме в ФГ «Святослав», Київської області у 2010-2012 рр. Агрохімічна характери­стика 0-30 см шару ґрунту на конкретній ділянці де були закладені досліди наступна: вміст гумусу 3,4 %, вміст азоту легкогідролізованого - 129 мг/кг ґрунту, рухомого фосфору - 151­158 мг/кг ґрунту, обмінного калію - 86-94 мг/кг ґрунту, рН сольове - 6,3. Площа посівних ділянок 25 м . Повторність чотириразова. Препарати вносили ручним обприскувачем. Обліки бур'янів проводили шляхом накладання по діагоналі ділянки чотирьох рамок розміром 50х50 см. Досліди були закладені згідно методики випробування та застосування пестицидів і передбачали оцінку дії гербіцидів у посівах буряків цукрових та пшениці озимої, на сходи ваточника сирійського, що проросли з насіння (табл. 1).

Норми застосування гербіцидів на культурах

з/п

Культура

Назва препарату

Норма витрати препарату, л/га

1

Буряки цукрові

Біцепс Гарант, к.е. (фенмедифам 90 г/л+ десмеди- фам 70 г/л + етофумезат 110 г/л                                                    

               2,00

2

Пшениця озима

Старане 250, к.е. (250 г/л флуроксипіру)

              0,80

 

 

 

 

Оцінку ефективної дії гербіцидів на рослини ваточника сирійського проводили у такі фази розвитку рослин бур'яну: сім’ядолі, 2 листки, 4 листки, 6 листків, 8 листків.

Результати досліджень. В посівах пшениці озимої однорічні сходи ваточника сирій­ського у між фазний період сім’ядоль - 6 листків (рис. 2) можливо контролювати за допомо­гою гербіциду Старане 250, к.е. в нормі 0,8 л/га, ефективність дії даного гербіциду в зазначе­ні фази розвитку становила 88,4-100 % (табл. 2).

Таблиця.2

Ефективність дії гербіцидів на однорічні рослини ваточника сирійського в посівах сільськогосподарських культур, ФГ «Святослав»

№ з/п

Фаза розвитку ваточ­ника сирійського

Ефективність дії гербіцидів на рослини ваточника сирійського в посівах сільсько­господарських культур, %

буряки цукрові: Біцепс Гарант, к.е. 2,0 л/га

пшениця озима: Старане 250, к.е., 0,8 л/га

1             

сім’ядолі

                          98,7

100

2

2 листки                                       

                         54,3

100

3

4 листки

                        29,8

98,6

4

6листків                                    

-

88,4

5

8 листків

-

53,2

 

 

На посівах буряків цукрових за своєчасного проведення і виявлення сходів ваточника сирійського у фазі сім’ядоль є реальна можливість його контролювання за допомогою хіміч­ного методу (Біцепс Гарант, к.е. (2,0 л/га). Ефективність дії становила в середньому 98,7 %.

Висновки. За наявності в посівах буряків цукрових сходів ваточника сирійського їх мож­ливо достатньо ефективно на 90-98 % контролювати за умови внесення Біцепс Гарант, к.е. у но­рмі 2,0 л/га не пізніше формування фази сім’ядоль у рослин бур'яну, посіви пшениці озимої - 88,4-100 % за умови внесення Старане 250, к.е. в нормі витрати 0,8 л/га у фазу сім’ядоль - 6- ти листків.

Запізнення з проведенням захисних заходів навіть підвищеними нормами витрати препарату не забезпечують надійного знищення сходів бур’яну з насіння у посівах с.-г. культур.

Обов’язковою умовою успішного контролювання ваточника сирійського у посівах сільськогосподарських культур, у тому числі, буряків цукрових  є своєчасне проведення обстеження посівів з визначення видового складу сходів бур’янів у фазу сім’ядоль  з метою наступного проведення захисних заходів


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування