AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Одним з пріоритетів розвитку Черкащини є створення агроіндустріальних парків



22-23 вересня 2016 року на території комплексу “Perlyna Resort” (Черкаський район, с. Сокирна) проходить ІІ Міжнародний Черкаський інвестиційний форум – 2016 під гаслом “Залучимо інвесторів у Черкаську область разом”, на якому обговорюють перспективи розвитку області.

Організаторами форуму виступили Черкаська обласна державна адміністрація та Українська Бізнес Асоціація.

В роботі форуму беруть учать: голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко; голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець; міський голова міста Черкаси Анатолій Бондаренко; депутати Верховної Ради України Максим Поляков та Віктор Галасюк; заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка; президент Української Бізнес Асоціації Володимир Чеповий; президент холдингу “Сатурн” (Україна) Олександр Громико; ректор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко.

Також на форумі присутні представники бізнесових кіл з різних областей України, приймають участь і делегації з польського міста-побратима Черкас – Бидгоща, делегації з Франції, Нідерландів, США, Німеччині  та Сінгапуру.

В заході прийняв участь і начальник Управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка.

Загалом в роботі форумі взяли участь більше 150 осіб.

 

Відкриваючи форум, голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко презентував Агенцію регіонального розвитку та технопарки як механізми залучення інвестицій в економіку області.

“Ми можемо і повинні стати повноцінними гравцями на ринку залучення іноземного капіталу, технологій, тощо. Ми повинні мислити глобально, діяти локально, конвертуючи кращі ідеї в конкретні проекти регіонального розвитку”, – зазначив Юрій Олегович.

За його словами, роль влади полягає у забезпеченні зрозумілих та прозорих механізмів ефективної взаємодії. Саме таким механізмом повинна стати Агенція регіонального розвитку. У цьому інструменті вже закладений баланс інтересів і прагнення реалізувати амбітні проекти розвитку. Нагадаємо, що її засновниками стали і влада, і бізнес, наука і громадські організації.

Очільник області також  зазначив, що Черкащина має гарні умови для ведення сільського господарства. Але ми недостатньо переробляємо, а експортуємо як сировину. Саме тому на сьогодні приділяють увагу розробці агроіндустріальних парків.

Вітаючи учасників голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець також відмітив, що одна із родзинок Черкащини – висока аграрна спроможність.

 

Крім сільського господарства, конкурентними перевагами Черкащини є наявність вищих навчальних закладів, що дають якісну освіту, розвинутий ІТ-кластер.

Для бізнесменів Черкащина приваблива дешевою робочою силою та відносно доступними європейськими ринками. Однак значним недоліком є тиск тіньової економіки, що породжує недобросовісну конкуренцію.

За словами пана Громика, представники турецького та китайського бізнесу готові вкладати кошти в Україну.

«Інвестор прийде тоді, коли він зрозуміє, що він - у рівних умовах з українськими підприємцями, що конкуренти не торгуватимуть контрабандним товаром, – відзначив президент холдингу "Сатурн" Олександр Громико.

 

Разом з тим, на інвестфорумі розповіли, на кого скаржаться черкаські бізнесмени

До ради бізнес-омбудсменів від Черкащини надійшло лише 26 скарг, про що під час інвестиційного форуму повідомила заступник бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка. Вона представила інфографіку, яка демонструє, на які органи найчастіше скаржились представники бізнесу на Черкащині.

Відтак на УМВС надійшла одна скарга, ДФС у Черксах – три, ДФС в області – 3, Нацполіцію в області – 2, МВС України – дві, Міноборони – одна, Кабмін – одна, Державна служба геології та надр – одна, Державне агентство водних ресурсів – одна, “Черкасиобленерго” – одна, Вищий господарський суд – одна, Київський апеляційний суд – одна, обласна прокуратура – одна. – 94 відсотки скаржників задоволені.

“До нас можна звернутись із будь-якою проблемою”, – повідомлена пані Тетяна.

Також вона нагадала, що у грудні 2014 року країна зробила важливий крок на шляху до покращення умов ведення бізнесу – вперше за історію незалежної України було започатковано Раду бізнес-омбудсмена. Рада бізнес-омбудсмена представляє та захищає інтереси бізнесу у державних органах. Нова установа покликана забезпечити прозоре ведення бізнесу в Україні. Рада фінансується через мультидонорський рахунок ЄБРР, відкритий у 2014 році задля створення сприятливих умов ведення бізнесу для українських підприємців. Донорами є Великобританія, Данія, Нідерланди, Німеччина, Польща, США, Фінляндія, Франція, Швейцарія, Швеція та Японія.

 

Протягом першого дня форуму відбулись панельні дискусії з питань:

- інвестиційного потенціалу Черкащини;

- використання нових інструментів управління регіональним розвитком;

- концепції створення індустріальних та аграрних парків в Черкаській області;

- залучення джерел фінансування проектів регіонального розвитку.

 

На Черкащині вже вдруге інвестфорум відбувається у форматі “В2В” – бізнес для бізнесу.

Сьогодні форум продовжує свою роботу.

 

Тогоріч захід пройшов у столиці України. Цього ж року потенційні інвестори зможуть одразу після Форуму побувати на вподобаних об’єктах Черкащини.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування