AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

17 червня - Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухою



Всесвітній день боротьби з опустеленням і посухою це міжнародний день ООН, що відзначається щороку 17 червня і покликаний звернути увагу людей на необхідність міжнародного співробітництва для ефективної боротьби з опустеленням і засухою в природному середовищі.

Цей день був проголошений 1995 року Генеральною Асамблеєю ООН (резолюція A/RES/49/115) у зв'язку з річницею від дня прийняття 1994 року Конвенції ООН по боротьбі з опустеленням. Державам пропонувалося присвячувати цей день підвищенню інформованості про необхідність міжнародного співробітництва в боротьбі з опустеленням і наслідками посухи й про хід здійснення Конвенції ООН по боротьбі з опустеленням.

У рамках Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням, стороною якої є Україна (Закон України від 4 липня 2002 року №61-IV) опустелювання розглядається як деградація земель під впливом будь-яких природних та антропогенних чинників. На сьогодні, сторонами Конвенції є 193 країни світу.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22.10.2014 № 1024-р схвалено Концепцію боротьби з деградацією земель та опустелюванням. Метою Концепції є підвищення ефективності реалізації державної політики щодо боротьби з деградацією земель та опустелюванням, визначення пріоритетних завдань, зміцнення інституціональної спроможності та покращення координації діяльності уповноважених органів у відповідній сфері, а також забезпечення виконання Україною міжнародних зобов’язань.

Реалізація Концепції передбачена до 2020 року.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 березня 2016р. № 271-рбуло Затверджено Національний план дій щодо боротьби з деградацією земель таопустелюванням.

У результаті реалізації Концепції та виконання Національного плану дій щодо боротьби з деградацією земель та опустелюванням планується досягти таких стратегічних цілей: покращення стану уражених екосистем, запобігання поширенню деградації земель та опустелювання; покращення умов життя населення уражених територій, у тому числі шляхом створення нових робочих місць; збереження і відновлення біорізноманіття, зменшення обсягу викидів парникових газів, адаптація до змін клімату завдяки здійсненню заходів з охорони і невиснажливого використання земельних та інших природних ресурсів, збереження ґрунтів та відтворення їх родючості; мобілізація додаткових ресурсів для боротьби з деградацією земель та опустелюванням, у тому числі шляхом налагодження ефективного партнерства між національними і міжнародними суб’єктами.

Реалізація Концепції здійснюється за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів та інших джерел фінансування, передбачених законодавством.

Одними з головних заходів направлених на охорону земель являються проведення робіт з консервації та рекультивації земель.

Важливим питанням є боротьба з процесами, що призводять до деградації ґрунтів (ерозії). Такими як підвищений рівень розораності сільськогосподарських угідь, порушення науково-обґрунтованих сівозмін, забруднення ґрунтів важкими металами, підкислення, осолонцювання, засолення і підтоплення ґрунтів, тобто явищами, які виникли під впливом природних і, в основному, антропогенних чинників. За останні 10-15 років, у зв'язку зі зміною клімату, виникло таке явище як посухи, особливо у весняний період, що унеможливлює повноцінний розвиток диких рослин та сільськогосподарських культур у весняний період вегетації.

 

Щороку цей день має певну основну тематику. Цього року Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами проходитить під гаслом «Збережемо Землю! Відновимо землі! Разом!».

Боротьба з опустелюванням та посухами - завдання не з легких та не з дешевих. Однак, конкретного результату можна сподіватись лише за умов бажання та злагодженій співпраці відповідних гілок влади та нас з вами.

 

Довідково:

Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища. Воно загрожує здоров’ю та джерелам засобів до існування більше 1 млрд. людей.

За даними Генасамблеї ООН, в даний час майже третина планети – під загрозою висихання, понад мільярд людей може опинитися в  пустелі.

Україна зустріла загрозу опустелювання років 40 тому, коли в південних областях подекуди зафіксували піщані бурі, почала зникати флора і фауна, а, отже – виїхали люди. На даний момент там – пісок.

Олешківські піски – понад 150 тисяч гектарів: 30 км із заходу на схід і 150 км з півночі на південь. Розташовані на Лівобережжі р. Херсонця, визнані однією з найбільших пустель в Європі. Хоча пустелею їх назвати важко, скоріше, це напівпустеля. Українські бархани (так ще називають напівпустелю) поки не розростаються в розмірі. Навколо території посадили ліс (до речі, найбільший штучний лісовий масив у Європі)

Загроза опустелювання в Україні існує не тільки в Херсонській області. Тенденцію до засушування зафіксували також в Одеській, Миколаївській, Запорізькій і на півдні Донецької області.

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування