AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

В області підписано фінансову аграрну розписку



В місті Ватутіне 18 березня 2016 року, фермерське господарство “Престиж Агро-Люкс” (смт Лисянка) та Agroprosperis Bank, який входить у групу Agroprosperis (м. Вінниця) уклали першу в Черкаській області фінансову аграрну розписку на 2,2 млн. гривень.

Про це було повідомлено під час робочої зустрічі у місті Звенигородка.

Робоча зустріч була присвячена вивченню механізму оформлення та обігу аграрних розписок на Черкащині.

В робочій зустрічі прийняли участь – начальник управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Ігор Колодка, начальник управління АПР Звенигородського району Юрій Піковський та начальник бухгалтерсько-фінансового відділу управління АПР зазначеної райдержадміністрації Л.М. Лещенко, начальник управління АПР Лисянського району Віктор Грабовий, начальник управління АПР Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації Михайло Луценко, начальник управління АПР Городищенської райдержадміністрації Павло Попович, начальник управління АПР Шполянської райдержадміністрації Володимир Коваль, директор фермерського господарства “Престиж Агро-Люкс” Олександр Пухир, головний бухгалтер ФГ “Престиж Агро-Люкс” Інна Романова, координатор в Черкаській області Проекту Аграрні Розписки в Україні (за підтримки IFC) Ігор Дудка, координатор продажів Agroprosperis Bank в Черкаській та Вінницькій області Олександр Значенко, приватний нотаріус Ватутінського міського нотаріального округу Неллі Побіянська

Під час робочої зустрічі фахівці обговорювали питання укладання та подальшого обігу аграрних розписок.

“Аграрна розписка – це єдиний на сьогоднішній день фінансовий інструмент, що має реєстр”, - зазначив Ігор Дудка, координатор в Черкаській області проекту Аграрні розписки в Україні.

В той же час, Ігор Михайлович зробив наголос на основних принципах оформлення та функціонування аграрних розписок і детально пояснив як працює цей інструмент, а також він розповів про реальний позитивний досвід при їх використанні.

Під час обговорення деталей по залученню таким чином коштів, керівники управлінь агропромислового розвитку районних державних адміністрацій отримали цілком конкретні відповіді на свої питання, наголошуючи на тому, що аграрії України постійно потерпають від нестачі обігових коштів для здійснення своєї діяльності і із-за того не мають змогу вести свою діяльність при сучасному швидкому розвитку технологій.

Своїм практичним досвідом у залученні додаткових фінансових ресурсів також поділився Олександр Пухир, директор фермерського господарства “Престиж Агро-Люкс” (смт Лисянка).

“Вітчизняні сільгоспвиробники випробували на собі всі варіанти залучення коштів, які пропонувались ще з часів Радянського Союзу і до теперішніх днів, та вже знають, що реально у фінансових установах отримати потрібні додаткові кошти можливо тільки великим та потужним господарствам при умові довготривалого обслуговування. В аграрних розписках я вбачаю реальний шлях аграріям працювати в сучасних ринкових умовах господарювання. Зараз наша фінансова служба детально вивчає механізм використання аграрної розписки для нашого господарства”, - зазначив Олександр Олександрович.

Разом з тим, Олександр Пухир підкреслив, що до самого моменту підписання аграрної розписки він не міг повірити, що це така легка процедура.

“Ми дуже швидко підготували потрібний пакет документів та 9 березня поточного року надали його кредитному комітету Agroprosperis Bank, а вже 15 березня отримали позитивну відповідь. Токого швидкого розгляду наших документів ми не очікували”, - повідомила головний бухгалтер ФГ “Престиж Агро-Люкс” Інна Романова.

Інну Романову доповнив Олександр Значенко, представник Agroprosperis Bank, який підтвердив оперативну роботу фахівців банку по розгляду документації від господарства та зазначив, що у їх банку відсутні зайві перепони у спілкуванні з клієнтами тому, що в групу Agroprosperis входить більше 65 агро-компаній і всі цілком реально розуміють те, що кожен день затримки може дуже сильно вплинути на подальшу роботу аграріїв.

Також, Значенко поінформував, що Agroprosperis Bank це нова фінансова установа на ринку України, проте вона входить в Групу Agroprosperis, яка займає лідируючи позиції в агро-бізнесі не тільки нашої держави (має 2-гу позицію по земельному банку та обсягам реалізації продукції сільського господарства після UkrLandFarming), а і в ряді Європейський країн та США.

Також він підкреслив, що першу аграрну розписку в Україні було заключено саме з Групою Agroprosperis на 400 тис. гривень у Вінницькій області у 2015 році.

“Після отримання позитивного рішення, фахівцями Agroprosperis Bank протягом 20 хвилин спеціалістами Agroprosperis Bank було налагоджено роботу клієнт-банку”, - додала Інна Романова.

Разом з тим, Інна Олександрівна повідомила, що фінансову аграрну розписку підписали вдень і вже протягом 1-ї години кошти в повному обсязі поступили на рахунок фермерського господарства, а це 2,2 млн. гривень!

Олександр Пухир, відповідаючи на питання учасників робочої групи повідомив, що під заставу аграрної розписки, яку уклало фермерське господарство, покладено урожай кукурудзи цього року, а коштами можливо вже користуватись сьогодні.

Необхідно зазначити, що аграрна розписка швидко оформлюється на всіх етапах, про що проінформувала приватний нотаріус Ватутінського міського нотаріального округу Неллі Побіянська.

“Всі необхідні операції ми виконали за 1,5 години – це набагато простіше та швидше ніж оформлювати іпотеку чи звичайний кредит”, - відмітила Неллі Борисівна.

При завершенні засідання робочої групи, всі учасникам було повідомлено, що при необхідності, за допомогою вони можуть звернутись до Управління агропромислового розвитку облдержадміністрації.

 

Довідково:

Пілотний проект з впровадження аграрних розписок стартував на Полтавщині у 2014 році за підтримки Світового банку та SECO. У вересні 2015 року проект з аграрних розписок стартував ще в трьох областях України: Вінницькій, Харківській та Черкаській.

Першу товарну аграрну розписку на Черкащині оформили в жовтні 2015 року ТОВ «Сінгента» та СТОВ «АгроКо». «АгроКо» об’єднує в собі 4 господарства в Чорнобаєвському районі Черкаської області. На 11 тис. га обробляють пшеницю, кукурудзу, сою, соняшник, рапс. Розпискою було законтрактовано п’ять тисяч тонн кукурудзи врожаю 2016 року.

Нагадуємо, що при підтримці Управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації 4 березня  2016 року відбулось засідання робочої групи стосовно презентації пілотного проекту по запровадженню аграрних розписок в області (Більш докладно можливо дізнатись за посиланням “Швидка фінансова допомога для аграріїв – аграрна розписка!”)

 

Група “Агропросперіс” – один з найбільших виробників і експортерів сільськогосподарських культур в Україні. Компанія надає повний комплекс товарів і послуг з вирощування зерна експортної якості, фінансування та експертного супроводу його виробництва, зберігання та продажу врожаїв на світові ринки.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування