AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Як швидко поповнити фінансовий ресурс малому виробнику? Допоможе аграрна розписка!



Про це та інше велась мова під час чергової робочої зустрічі в Управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації 11 березня 2016 року. Робоча зустріч була присвячена інформуванню аграріїв з питаннь використання аграрних розписок для залучення необхідних коштів.

В робочій зустрічі прийняли участь – начальник Управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка, координатор в Черкаській області Проекту Аграрні Розписки в Україні (за підтримки IFC) Ігор Дудка, директор Черкаської Державної сільськогосподарської дослідної станції Національного наукового центру "Інститут землеробства Національної Академії аграрних наук України", кандидат сільськогосподарських наук Михайло Блащук, голова Асоціації фермерів та землевласників Черкаської області Віктор Гончаренко, директор ТОВ “Перемога” (с. Ковалиха, Смілянського району) Віктор Сліпенко.

Під час робочої зустрічі фахівці обговорили проблеми залучення коштів для проведення весняно-польових робіт та шляхи їх вирішення.

“На сьогодні, дієвою альтернативою банківському кредитуванню є аграрні розписки, які дають можливість швидко поповнити обіговий капітал аграрія або придбати необхідні ресурси для проведення польових робіт”, - зазначив Ігор Колодка.

Ігор Дудка, в свою чергу зазначив, що запровадження аграрних розписок – це використання світового досвіду роботи у галузі, а також детально пояснив як діє механізм розписок в Україні.

“Понад 40% фінансових ресурсів аграрії Бразилії залучають через аграрні розписки”, - зазначив Ігор Михайлович.

Михайло Блащук, директор Державної дослідної станції, зазначив, що установа якою він керує – є державною, а в нашій державі аграрії, нажаль, фінансуються за залишковим принципом і тому, він вбачає у майбутньому реальний результат діяльності організації через залучення необхідних коштів через аграрну розписку.

По завершені робочої зустрічі, Віктор Гончаренко зазначив, що інформацію стосовно принципів роботи аграріїв через розписки він поширить серед членів Асоціації, а Віктор Сліпенко завершуючи зустріч зазначив, що більш докладно вивчить цей механізм і при нагоді буде користуватися аграрними розписками у своїй діяльності.

Довідково:

Пілотний проект з впровадження аграрних розписок стартував на Полтавщині у 2014 році за підтримки Світового банку та SECO. У вересні 2015 року проект з аграрних розписок стартував ще в трьох областях України: Вінницькій, Харківській та Черкаській.

Першу аграрну розписку на Черкащині оформили в жовтні 2015 року ТОВ «Сінгента» та СТОВ «АгроКо». «АгроКо» об’єднує в собі 4 господарства в Чорнобаєвському районі Черкаської області. На 11 тис. га обробляють пшеницю, кукурудзу, сою, соняшник, рапс. Розпискою було законтрактовано п’ять тисяч тонн кукурудзи врожаю 2016 року.

Нагадуємо, що при підтримці Управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації постійно проводяться заходи з інформування аграріїв області по запровадженню аграрних розписок.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування