AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Швидка фінансова допомога для аграріїв – аграрна розписка!



Такий висновок сьогодні зробили учасники робочої зустрічі, присвяченій обговоренню питань впровадження аграрних розписок в Черкаській області, яка відбулась в Управлінні агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

В обговоренні питань впровадження та обігу аграрних розписок прийняли участь – начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка, керівник Проекту Аграрні Розписки в Україні (за підтримки IFC) Олексій Омеляненко, радник IFC з юридичних питань Сергій Рабенко, координатор Проекту в Черкаській області Ігор Дудка, член Правління Agroprosperis Bank Олег Ричик, координатор продажів Agroprosperis Bank в Черкаській та Вінницькій області Олександр Значенко, депутат Черкаської обласної ради Олександр Рибченко, голова фермерського господарства “Престиж Агро Люкс” Олександр Пухир, директор торгового дому “Соєвій Вік” Олександр Ушаков, директор ТОВ “Відродження Кривець” Наталія Накльока, заступник генерального директора ТОВ “АПК МАЇС” Сергій Пасека, керівники фінансових служб підприємств та провідні аграрії області.

Перед початком робочої зустрічі начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка запросив всіх учасників до створеного інформаційно-аналітичного центру Управління, в якому поінформував, що зазначений Центр створений для організації інформаційної-аналітичної роботи та координації роботи сільгоспвиробників області з науковими закладами, виробниками мінеральних добрив, засобів захисту рослин, сільгосптехніки, фінансовими установами тощо.

Також, Ігор Леонідович повідомив, що в Управлінні створений веб-сайт (dapr.ck.ua) та офіційна сторінка в соціальній мережі “Facebook” (https://www.facebook.com/UAPRCKODA) для оперативного інформування всіх суб’єктів господарювання аграрного сектору економіки області та надання, в разі необхідності, допомоги у вирішенні проблемних питань або надання актуальної інформації для вирішення нагальних проблем.

 

Після ознайомлення з нововведеннями в Управлінні, учасники робочої зустрічі перейшли до обговорення питань, визначених темою зібрання, а саме - обговоренню питань впровадження аграрних розписок.

Керівник Проекту Аграрні Розписки в Україні (за підтримки IFC) Олексій Омеляненко повідомив, що на сьогоднішній день в державі продовжується активна робота щодо поширення світового досвіду функціонування аграрних розписок – проводяться інформаційні семінари (тільки в Черкаській області більше 500 фермерів знають про принципи функціонування цього фінансового інструменту), здійснюється навчання нотаріусів (фактично в пілотних областях пройшли навчання 114 нотаріусів, які отримали відповідні засоби для державної реєстрації аграрних розписок), тощо.

“Сьогодні дуже важливо провести теоретичне навчання всіх зацікавлених людей, для того щоб було вірне розуміння такого механізму залучення коштів, які вкрай необхідні нашим аграріям”, - доповнив Ігор Дудка, координатор проекту на Черкащині.

В той же час, Ігор Михайлович зробив наголос на основних принципах оформлення та функціонування аграрних розписок і детально пояснив як працює цей інструмент, а також він розповів про реальний позитивний досвід при їх використанні.

В свою чергу, член Правління Agroprosperis Bank Олег Ричик, висловив свою подяку начальнику Управління АПР Ігорю Колодці як організатору цієї робочої зустрічі.

Разом з тим, Ричик поінформував, що Agroprosperis Bank це нова фінансова установа на ринку України, проте вона входить в Групу Agroprosperis, яка займає лідируючи позиції в агро-бізнесі не тільки нашої держави (має 2-гу позицію по земельному банку та обсягам реалізації продукції сільського господарства після UkrLandFarming), а і в ряді Європейський країн та США.

Також він повідомив, що першу аграрну розписку в Україні було заключено саме з Групою Agroprosperis на 400 тис. гривень у Вінницькій області у 2015 році.

“У плані діяльності у 2016 році на реалізацію програми аграрних розписок Agroprosperis Bank заклав 15 млн. дол. США, прогнозований ресурс на 2017-2018 роки на даний час складає 16-18 млн. дол. США. Це дозволить максимально забезпечити обіговими коштами сільгоспвиробників Черкаської та Вінницької областей при умові співпраці через механізм оформлення аграрних розписок”, - проінформував Олег Ричик всіх учасників засідання.

Під час обговорення деталей по залученню таким чином коштів, керівники агро-підприємств мали змоги отримати цілком конкретні відповіді на свої питання, наголошуючи на тому, що аграрії України постійно потерпають від нестачі обігових коштів для здійснення своєї діяльності і із-за того не мають змогу вести свою діяльність при сучасному швидкому розвитку технологій.

“Вітчизняні сільгоспвиробники випробували на собі всі варіанти залучення коштів, які пропонувались ще з часів Радянського Союзу і до теперішніх днів, та вже знають, що реально у фінансових установах отримати потрібні додаткові кошти можливо тільки великим та потужним господарствам при умові довготривалого обслуговування. В аграрних розписках я вбачаю реальний шлях аграріям працювати в сучасних ринкових умовах господарювання. Зараз наша фінансова служба детально вивчає механізм використання аграрної розписки для нашого господарства”, - зазначив голова фермерського господарства “Престиж Агро Люкс” Олександр Пухир.

В свою чергу Почапський, один із найдосвідченіших аграріїв області, також наголосив на постійній проблемі у дефіциті коштів в аграрному секторі.

“Сільгоспвиробники завжди страждають від нестачі фінансових ресурсів, а тому не мають можливості своєчасно оновити матеріально-технічну базу, вчасно провести польові роботи або навіть зібрати з полів вирощений врожай. В Україні аграрії вже мають гіркий досвід роботи з кредитними ресурсами і на даний момент дуже обережно ставляться до нових і ще невідомих механізмів залучення грошових ресурсів, реально боячись втратити свої активи”, - спираючись на свій багаторічний життєвий досвід діяльності в агро-секторі, відмітив Павло Кузьмич.

Учасники робочої групи, в результаті обговорення, все таки дійшли висновку, що аграрні розписки є реально-працюючою альтернативою банківському кредитуванню. Вони оминають зайві ланки, які існують між кредитором та виробником. Впровадження таких аграрних розписок фактично збільшує обсяг інвестицій в сільське господарство, а середні і малі виробники мають можливість залучити необхідні додаткові кошти або ресурси для здійснення своєї діяльності.

До учасників засідання пізніше приєднався голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, який зазначив, що не тільки аграрії Черкащини постійно відчувають дефіцит коштів і це є загальнодержавною проблемою.

“Малий та середній аграрний бізнес залишається надто вразливим до економічних негараздів, і ми із своєї сторони повинні надати максимальну допомогу аграріям у швидкому та вигідному залученні необхідних коштів”, - відмітив Юрій Олегович.

Очільник області обговорив нагальні питання з учасниками робочого засідання та підтримав пропозицію опрацювати механізм взаємодії між учасниками проекту IFC, керівниками сільгосппідприємств, виробниками матеріально-технічних ресурсів, фінансових установ та обласною адміністрацією і у разі необхідності підписати меморандум про взаємодію та взаємодопомогу.

В свою чергу, всі учасники засідання висловили свою подяку Юрію Ткаченку та Ігорю Колодці за підтримку і всіляку допомогу у організації інформаційних заходів для аграріїв області.

При завершенні зустрічі керівники підприємств повідомили, що вже почали в робочому порядку обговорювати питання з потенційними інвесторами механізм підписання аграрних розписок.

 

Довідково:

Пілотний проект з впровадження аграрних розписок стартував на Полтавщині у 2014 році за підтримки Світового банку та SECO. У вересні 2015 року проект з аграрних розписок стартував ще в трьох областях України: Вінницькій, Харківській та Черкаській.

Першу аграрну розписку на Черкащині оформили в жовтні 2015 року ТОВ «Сінгента» та СТОВ «АгроКо». «АгроКо» об’єднує в собі 4 господарства в Чорнобаєвському районі Черкаської області. На 11 тис. га обробляють пшеницю, кукурудзу, сою, соняшник, рапс. Розпискою було законтрактовано п’ять тисяч тонн кукурудзи врожаю 2016 року.

Нагадуємо, що при підтримці Управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації 3 лютого 2016 року пройшов черговий семінар стосовно презентації пілотного проекту по запровадженню аграрних розписок в області.

Також, Ігор Колодка прийняв активну участь в робочому засіданні на тему “Впровадження проекту Аграрні розписки в Україні” під головуванням заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислави Рутицької, що відбулося 24 лютого поточного року у Полтаві.

 

Група “Агропросперіс” – один з найбільших виробників і експортерів сільськогосподарських культур в Україні. Компанія надає повний комплекс товарів і послуг з вирощування зерна експортної якості, фінансування та експертного супроводу його виробництва, зберігання та продажу врожаїв на світові ринки.

Більше фото-матеріалів та відео-презентацію інформаційно-аналітичного центру дивіться на нашій офіційній сторінці у FACEBOOK


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування