AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Органічне виробництво – запорука продовольчої та екологічної безпеки!



Такий висновок зроблено за результатами проведення Черкаського регіонального форуму “Органічна Україна 2016: перспективи розвитку органічного виробництва та його логістика”, що пройшов у четвер 25 лютого, у великій сесійній залі Будинку Рад в місті Черкаси.

Проведення форуму ініціювали Управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації та спілка виробників органічних сертифікованих продуктів “Органічна Україна”.

У форумі взяли участь – перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль, заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко начальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка, директор Сертифікаційного органу “Органік Стандарт” Сергій Галашевський, координатор Швейцарсько-українського проекту “Розвиток органічного ринку в Україні” Анатолій Кравченко та менеджер проекту Наталія Прокопчук, кандидат с/г наук Олексій Кротінов (Національний університет біоресурсів і природокористування, м. Київ), кандидат с/г наук і науковий редактор журналу “Зерно” Микола Косолап (НУБіП, м. Київ), генеральний директор ТОВ НВЦ “Черкасибіозахист” Сергій Зубачов, директор Консультаційного органу “КьюС” Ксенія Гладченко, керівник АФ “Поле” Іван Томенко (м. Черкаси), політик та підприємець Микола Булатецький, засновник ПП “Екорост” Зорян Найданович (м. Кіровоград), координатор заходів пілотного проекту “Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів” фінансованого ЄС Таміла Лепьошкіна, координатор пілотного проекту в Черкаській області “Аграрні розписки в Україні” Ігор Дудка, керівники та спеціалісти управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрації, сільськогосподарські товаровиробники Черкаської та Полтавської областей, представники громадських об'єднань фермерів і сільгосптоваровиробників.

Відкрив захід перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль.

“Здобутки наших аграріїв відомі далеко за межами області. Валове виробництво зерна, а відтак і продуктів харчування що виробляються в області по всіх категоріях перевищує в рази потребу споживання нашого населення. Але сьогодні постає питання саме якісних показників продуктів харчування”, - зазначив Віталій Володимирович.

Також він проінформував, що розвиток органічного виробництва є досить актуальним на сьогодні, через ряд екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності. Інтенсифікація сільського господарства, яка останнім часом відбувається в усьому світі, в тому числі в нашій області, серед переваг, на жаль має і негативний вплив на навколишнє середовище, виснажує природні ресурси, та в цілому впливає на якісні показники продукції, що споживає людина

Віталій Володимирович особливо звернув увагу на те, що на жаль, в Черкаській області інформаційна робота з питань виробництва органічної продукції майже не проводилася, а звідси і зовсім мала кількість виробників органічної продукції (це - ТОВ Агрофірма “Поле” м. Черкаси, ПП Конкін Тимофій Михайлович з м. Городище та ТОВ НВЦ "Черкасибіозахист").

“Мета цього форуму розпочати дану роботу, поступово налагоджувати співпрацю зацікавлених сільгосптоваровиробників і переробників з міжнародними організаціями щодо впровадження органічного виробництва в області”, - підкреслив Віталій Коваль.

Продовжуючи обговорення питань розвитку органічного виробництва, начальник управління агропромислового розвитку Ігор Колодка зазначив, що Черкащина займає лідируючі позиції в Україні з урожайності сільськогосподарських культур.

“Але за цими позиціями ми не помічаємо ерозію та інші форми деградації ґрунту, засолення, заболочення - ми втрачаємо сільгоспугіддя. Згідно даних досліджень за останні 20 років господарської діяльності в області грунти втратили 20% набутої потенційної родючості грунту. Органічне сільське господарство має великий потенціал, щоб виправити ці негативні тенденції”, - зробив наголос Ігор Леонідович.

Разом з тим, він зазначив, що органічні методи господарювання покращують стан ґрунту та його родючість без застосування хімічно синтезованих добрив. Боротьба з бур’янами та шкідниками проводиться без застосування токсичних пестицидів, оберігаючи тим самим земельні та водні ресурси від забруднення токсичними сполуками. Обов’язкове застосування сівозмін, використання насіння і порід, адаптованих до місцевих умов, і відновлення функціонального біорізноманіття сприяють подальшому зміцненню екологічного балансу.

Учасниками форуму було обговорено ряд важливих питань організації та подальшої роботи тих суб’єктів господарювання, що вже працюють у напрямку органічного виробництва.

Ключовими питаннями, які обговорювали протягом дня були:

- визначення першочергових завдань з розширення сектору та формування ринку органічної продукції;

- чи формує органічне виробництво сталі робочі місця, сприяючи стабільній занятості населення;

- кому потрібна продукція перехідного періоду;

- ринки збуту - перспективи та ризики;

- як боротися з бур’янами;

- як вести сівозміну;

- де брати посівний матеріал;

- логістика органічної продукції.

 

Доповідачі також розповіли про практичний досвід органічного виробництва аграріїв Європи та поінформували учасників заходу, як вони можуть отримати міжнародну консультаційно-практичну допомогу, якщо виявлять бажання стати виробниками органічного продукту в Україні та пройти необхідну сертифікацію.

Захід відбувався настільки енергійно, що не дивлячись на регламент, учасники мимоволі подовжили засідання на 2 години.

Наприкінці обговорення та підсумовуючи результати форуму начальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка, відмітив ефективність проведеного заходу та запросив всіх учасників до співпраці по запровадженню пілотного проекту на Черкащині по органічному землеробству, в якому опрацювати дієвий механізм забезпечення державної підтримки господарств у перехідний період та в ході проведення сертифікації на відповідність органічному виробництву.

“Розвиток органічного сільськогосподарського виробництва сприятиме створенню додаткових робочих місць в сільській місцевості і нових перспектив для малих та середніх фермерських господарств”, - закриваючи засідання, зазначив Ігор Леонідович.

 

Довідково:

Більше фото-матеріалів та відео-презентацію Швейцарсько-українського проекту “Розвиток органічного ринку в Україні” дивіться на нашій офіційній сторінці у FACEBOOK

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування