AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

“Аграрні розписки ефективні”, - Рутицька



Сьогодні в Полтаві під головуванням заступника Міністра аграрної політика та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислави Рутицької відбулося робоче засідання на тему “Впровадження проекту Аграрні розписки в Україні”.

В засіданні, окрім полтавчан, взяли участь представники Вінницької, Волинської, Київської, Одеської, Харківської та Черкаської областей, керівництво програми з розвитку фінансування агросектору IFC, постачальники матеріально-технічної бази, аграрії та фермери.

Від Черкащини у зазначеному заході прийняв участь начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка.

“Аграрні розписки дали ефективний результат на Полтавщині. Регіон було обрано у якості пілотного проекта і загальна сума поставок за цим фінансовим інструментом склала більше 40 млн гривень”, - зазначила заступник Міністра з питань євроінтеграції на початку засідання.

Необхідно відмітити, що за перший рік на території Полтавської області було видано 10 розписок - 9 товарних і 1 фінансова. Сьогодні всі розписки виконано. Зараз спеціалісти працюють над розширенням географії проекту та його популяризації.

“Нам важливо, аби малі та середні фермери розуміли - аграрна розписка - дієвий інструмент, який відкриває доступ до залучення коштів на оборотний капітал", - підкреслила Владислава Рутицька.

Також було зазначено, що середній розмір зобов’язань за однією аграрною розпискою — близько 3 млн гривень.

Зараз в 4-ох областях проходять тренінги для нотаріусів та семінари для агровиробників. У подальшому ж, інструмент застосування аграрних розписок планують поширити на території усієї України.

“Хочу ще раз наголосити: аграрні розписки ефективні”, - додала заступник Міністра.

 

Довідково:

Пілотний проект з впровадження аграрних розписок стартував на Полтавщині у 2014 році за підтримки Світового банку та SECO. У вересні 2015 року проект з аграрних розписок стартував ще в трьох областях України: Вінницькій, Харківській та Черкаській.

Першу аграрну розписку на Черкащині оформили в жовтні 2015 року ТОВ «Сінгента» та СТОВ «АгроКо». «АгроКо» об’єднує в собі 4 господарства в Чорнобаєвському районі Черкаської області. На 11 тис. га обробляють пшеницю, кукурудзу, сою, соняшник, рапс. Розпискою було законтрактовано п’ять тисяч тонн кукурудзи врожаю 2016 року.

 

Нагадуємо, що при підтримці Управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації 3 лютого 2016 року пройшов черговий семінар стосовно презентації пілотного проекту по запровадженню аграрних розписок в області.

 

Більш докладно дізнатися про зроект “Аграрних розписок” можна дізнатися звернувшись в управління АПР Черкаської ОДА.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування