AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Спеціальні сировинні зони для виробництва дитячого харчування можуть відмінити



Для виготовлення продуктів харчування визначаються жорсткі вимоги до якості та безпеки продукції, з якою вони виготовляються, тому статус «спеціальних сировинних зон» для виготовлення дитячого харчування — просто непотрібне обмеження.
Про це повідомили в ГО Agro.ReformsUA, передає AgroNews.
За словами експертів, Закон України «Про дитяче харчування» має досить суперечливу норму, яка дає можливість виробляти продукцію для дітей поза спеціальними сировинними зонами.
«У Законі передбачено, що для виробництва дитячого харчування застосовується сировина, яка виробляється переважно у спеціальних сировинних зонах, — відзначає експерт по аграрному і земельному праву Дмитро Симашко. — Саме теза "переважно в спеціальних сировинних зонах" дає законну можливість виробникам використовувати будь-яку сировину для виготовлення дитячого харчування. Тому можна стверджувати, що існування норм, що визначають статус спеціальних сировинних зон, не є жорсткою регулятивною нормою».
Як підкреслюють експерти, зараз надання статусу спеціальної сировинної зони є безпідставним дублюванням всіх попередніх рівнів контролю державних органів, представниками цих органів, створює ризики виникнення корупційних відносин.
Приміром, сьогодні в Україні існує тільки одна офіційно зареєстрована «сировинна зона» для вирощування фруктів, все інше продовольство для дитячого харчування вирощується без отримання такого статусу.
«Так, існування подібних норм суперечить загальноєвропейській практиці, згідно з якою ми гармонізуємо українське законодавство, — зазначає проектний менеджер реформ в аграрному секторі Національної ради реформ Олег Проценко. — Так, у Європейському Союзі відсутні сировинні зони для виготовлення дитячого харчування, оскільки вся продукція і так проходить контроль на якість і безпеку, а також контролюється на кожному етапі її виготовлення згідно з нормами HACCP».


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування