AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Короткий звіт про запровадження пілотного проекту з аграрних розписок у Черкаській області жовтень - грудень 2015 року



 Згідно спільного наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства юстиції України №332/1627/5 від 1.09.2015 пілотний проект з відпрацювання технології введення в обіг аграрних розписок поширюється окрім Полтавської області ще й на Вінницьку, Харківську та Черкаську області. Запровадження пілотного проекту відбувається з урахуванням досвіду, отриманого в Полтавській області, де аграрні розписки були вперше використані на початку цього року. Мета запровадження аграрних розписок в Україні - збільшення доступу сільськогосподарських товаровиробників до фінансових та матеріально-технічних ресурсів.
 15 жовтня 2015 р. відбулось офіційне відкриття пілотного проекту з відпрацювання технології введення в обіг аграрних розписок у Черкаській області. Активну участь в організації та проведенні даного заходу взяла Міжнародна фінансова корпорація (IFC, Група Світового банку) за підтримки голови Черкаської ОДА, Ткаченка Юрія Олеговича, а також Департаменту АПР та Управління юстиції у Черкаській області. У заході також взяли участь представники банків, постачальників матеріально-технічних ресурсів, зернотрейдерів, сільськогосподарських товаровиробників та місцевих ЗМІ. Під час круглого столу учасники обговорювали перспективи впровадження аграрних розписок на Черкащині та їх переваги для всіх учасників цього процесу. Також відбулась презентація укладання першої аграрної розписки у Черкаській області.

 В рамках запровадження пілотного проекту з аграрних розписок у пілотних областях проводяться інформаційні та навчальні заходи для сільськогосподарських товаровиробників, державних та приватних нотаріусів та представників обласного та районних департаментів агропромислового розвитку. Зокрема на Черкащині впродовж жовтня 2015 року проведено 5 поглиблених навчальних семінари для 114 нотаріусів. В результаті 3 нотаріуси Черкаської області уже підключені до Державного Реєстру, що дає їм право посвідчувати та реєструвати укладені аграрні розписки у Державному Реєстрі. Інші нотаріуси також подали заяви на підключення до реєстру, які наразі розглядаються адміністратором Державного Реєстру. Список нотаріусів, підключених до Реєстру, можна знайти на сайті Державного Реєстру http://agroregisters.com.ua. Впродовж листопада – грудня поточного року експерти IFC Рабенко Сергій, Дудка Ігор, Вітка Юлія проводили навчальні семінари для сільськогосподарських товаровиробників та представників управлінь АПР. Під час семінарів агровиробникам детально роз’яснювались принцип дії, переваги та види аграрних розписок, розглядався поетапний процес укладення розписки, деталізувались обов’язки та вимоги до кожної із сторін процесу укладення аграрної розписки.  Станом на 22 грудня поточного року такі семінари відбулись у 18 районах Черкаської області (Чигиринський, Городищенськом, Золотоношському, Звенигородському, Корсунь-Шевченківському, Смілянському, Шполівському, Чорнобаївському, Тальнівському, Лисянському, Уманському, Монастирищенському, Христинівському, Жашківському, Кам’яському, Канівському, Черкаському та Драбівському районах) і навчання пройшли 428 агровиробників та представників районних адміністрацій.  Починаючи з 2016 року в області планується проведення круглих столів та днів консультацій для агровиробників та кредиторів, постачальників з питань укладення та виконання аграрних розписок. Для інформації: впродовж року в Полтавській області уже впроваджуються аграрні розписки. В результаті в області укладено 10 аграрних розписок на загальну суму більше 45 мільйонів гривень. З них 7 уже виконано.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування