AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Стан розрахунків за оренду земельних та майнових паїв господарствами області



За даними Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області в регіоні укладено 307,2 тис. договорів оренди земельних часток (паїв) на площі 801 тис. га. Вартість орендованої землі на сьогодні становить 26,8 млрд. гривень.
Загальний розмір орендної плати земельних часток (паїв) у 2015 році в порівнянні з минулим роком зріс на 337 млн. грн. і становить 1,250 млрд. грн., а середній відсоток вартості орендованих земель – від 4,3 до 4,7.
Найвищий відсоток від загальної вартості орендованих земель у Золотоніському (5,79%), Уманському (5,12%) та Лисянському (4,84%) районах. Найнижчий у: Смілянському (3,44%), Городищенському (3,55%) та Чигиринському  (4,05%) районах.
Станом на 27.11.2015 за земельні частки (паї) орендодавцям виплачено 1,049 млрд. грн., або 84 відсотка від нарахованого.
На сьогодні кращими темпами розраховуються господарства: Катеринопільського (96%), Монастирищенського (94%) та Маньківського (92%) районів.
Низькими темпами проводиться зазначена робота в: Уманському  (73,5%), Золотоніському (76%) та Городищенському (77%) районах.
Щодо майнових паїв, то у 2015 році вартість орендованого майна пайових фондів становить 79,2 млн. грн., а орендна плата – 949,8 тис. грн., або 1,2 відсотка від вартості орендованого майна. Слід відмітити, що по майну нарахування з кожним роком поступово зменшується. Причиною цього є викуп майнових фондів господарствами. Так, у Драбівському, Жашківському, Кам'янському Корсунь-Шевченківському та Уманському районах майно пайового фонду викуплено в повному обсязі.
За період з початку року власникам майнових паїв фактично виплачено 715,2 тис. грн. орендної плати, що становить 75,3 відсотка від передбаченого договорами. Якщо, в господарствах Городищенського, Звенигородського, Катеринопільського, Канівського, Лисянського, Монастирищенського та Христинівського районів розрахунки за оренду майнових паїв проведено на 100 відсотків, то у Чигиринському районі виплата за користування майном пайового фонду проведена лише на 10,3 відсотка та у Смілянському – на 49 відсотків.
Зважаючи на те, що господарствами області майже закінчено збір пізніх культур, це дасть змогу їм розрахуватися з орендодавцями у повному обсязі.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування