AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

«Західні партнери України допоможуть в запровадженні системи аграрних розписок», - Владислава Рутицька



Переваги механізму аграрних розписок, що стають альтернативою банківському кредитуванню, вже відчули на собі аграрії чотирьох областей. В найближчих планах — ще три регіони. Допоможуть в реалізації цього механізму західні партнери України.
Про це йшлося під час розширеного засідання робочої групи з питань удосконалення механізмів запровадження і функціонування аграрних розписок, яке відбулося під головуванням заступника Міністра з питань євроінтеграції Владислави Рутицької. У заході взяли участь представники Мінагрополітики, незалежних громадських організацій, а також комерційних банків та компаній.
Результати запровадження аграрних розписок в Вінницький, Черкаській та Харківській областях обнадійливі: все більше аграріїв починають використовувати цей простий, але ефективний механізм.
На Полтавщині в проекті аграрних розписок взяло учать вже більше 10 аграрних підприємств і видано 10 розписок. Після успішного запуску в Полтавській області, проект стартував в Черкаській, Харківській та Вінницькій областях. На Черкащині вже оформлена одна розписка.
На засіданні робочої групи розглядали питання щодо вимог формування банками резервів під операції з аграрними розписками, а також дві альтернативні концепції бухгалтерського обліку та оподаткування операцій з ними. Окремо обговорили також питання міжнародної допомоги.
«Ми вдячні ЄБРР та МФК за підтримку у процесах впровадження аграрних розписок на території України. Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив про намір реалізувати відповідну програму сприяння в застосуванні аграрних розписок для фінансування малих та середніх агропідприємств. А МФК проведе узагальнення пропозицій бізнесу та буде супроводжувати процеси формування єдиного концептуального підходу. Впровадження оптимальної концепції дасть максимальний ефект для залучення інвестицій», - зазначила Владислава Рутицька.
Заступник Міністра також зауважила, що найближчим часом проект пошириться ще на Одеську, Волинську та Київську області. “Вже сьогодні використання аграрних розписок майже в чотири рази збільшило обсяг сільськогосподарських угідь, де використовується цей механізм», - додала вона.
Нагадаємо, що аграрні розписки можуть стати альтернативою банківському кредитуванню. Цей механізм, що використовується в світовій практиці, оминає зайві ланки, які існують між кредитором та виробником. Впровадження аграрних розписок може суттєво збільшити обсяг інвестицій і надати доступ до фінансів середнім і малим виробникам.

За матеріалами прес-служби Мінагрополітики


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування