AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

На засіданні колегії Мінагрополітики підбито підсумки роботи галузі



      25 червня, в Національній академії аграрних наук України відбулося засідання колегії Міністерства аграрної політики та продовольства України.  На засіданні колегії взяв участь директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Леонідович Колодка
     Засідання відкрив Міністр Олексій Павленко. «Сьогодні говоритимемо про стан справ у аграрному секторі. На порядку денному — результати, основні досягнення і тенденції аграрної галузі. Україна повинна стати державою із якісним, високотехнологічним агросектором. За потенціалом ми — №1 у Європі. І ми знаємо, як цей потенціал реалізувати», — сказав очільник відомства.

       Олексій Павленко нагадав, що у Програмі діяльності Уряду аграрна галузь посідає чільне місце. Зокрема, 20% визначених державою завдань — зі сфери Мінагрополітики. У Коаліційній угоді міністерство також визначено відповідальним за найбільшу кількість заходів — 83: «Міністерство визнано одним з кращих виконавців Коаліційної угоди. Це головні наші орієнтири, які підкреслюють вагу галузі для економіки та країни».
         Він нагадав, що Україна досягла рекордного показника експорту зернових за роки Незалежності — майже 34 млн тонн. Збільшено обсяги експорту за основними позиціями. Зокрема, за 5 місяців експорт м’яса птиці зріс на 8%, соєвого шроту на 70%, а олії — на 15%. Україна посідає перше місце у світі за експортом соняшникової олії, третє — за кукурудзою, четверте — за ячменем, сьоме та восьме – за соєю і курятиною відповідно. «За 10 років країна наростила аграрний експорт у 3,6 рази — до 17 млрд доларів. Вага сільського господарства — більше третини загального експорту та 12% в загальному обсязі ВВП. Аграрний експорт забезпечує чисте надходження валюти в країну до 30 млн доларів щодня», — сказав Олексій Павленко.
       Міністр наголосив, що збільшити експортні показники дозволила диверсифікація зовнішньої торгівлі з російського ринку на азійський, європейський та африканський. «З багатьох позицій вдалося компенсувати втрати. Наприклад, експорт до Азії та Ближнього Сходу зріс на 10%, до країн ЄС — на 6%. Сьогодні ми годуємо 140 мільйонів людей на планеті. Це серйозна цифра», — сказав Міністр.
        Він також підкреслив, що не менш важливе завдання міністерства — забезпечення внутрішньої продовольчої безпеки. Дієвим інструментом у цьому контексті стало підписання Меморандуму між Мінагрополітики та експортерами зерна. Його мета — стабілізація ринку зерна в Україні та забезпечення прогнозованого експорту.
       У рамках колегії заслухали доповіді заступників міністра. Зокрема, Владислава Рутицька та Володимир Лапа проінформували про схвалення основних положень проекту Єдиної комплексної Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки, хід виконання Програми діяльності Уряду. Ярослав Краснопольський говорив про результати реформування ЦОВВів. Заслухали доповідь голови Державного агентства рибного господарства Яреми Коваліва про стан галузі та концепцію її реформування.
                                                                                              

 За матеріалами Прес-служби Мінагрополітики

 

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування