AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

У ФГ “Церес” вирощені зернові переробляються на корми, а соєва олія власного виробництва напряму експортується до Китаю



У керівника фермерського господарства “Церес”, що в Жашківському районі Віталія Шелестовського вільного часу обмаль: він встигає не лише відкривати нові напрями виробництва, а й займатися благодій¬ною діяльністю, як і більшість наших фермерів.
Декілька років тому Віталій Шелестовський закінчив Уманський аграрний університет. Майбутню сферу діяльності обирав свідомо - його батьки, розпочавши десятиріччя тому з кількох гектарів, мають в обробітку півтори сотні гектарів. Проте випускник відразу ж вирішив працювати самостійно, створивши нестандартне фермерське господарство із замкнутим циклом виробництва.
- Вирощуємо зернові та сою на 170 га. Спочатку працювали, як усі - посіяли, виростили, зібрали та продали. А ви ж знаєте, як у невеликих господарствах із фінансами - від посівної до посівної... Продав урожай і маєш на ці гроші дотягти до наступної осені. Тому вирішили паралельно ще чимось займатися, щоб отримати додаткові кошти. Головна ідея полягає в тому, аби відмовитися від реалізації сировини, виробляючи продукцію із доданою вартістю, - пояснює Віталій.

Учорашній випускник підійшов до справи нестандартно, експериментуючи з різними напрямами виробництва: вирощували гриби, овочі тощо. Однак у результаті у ФГ “Церес” з'явився потужний свинокомплекс.
- Маємо три зміни по 800 поросят - 2400 одиниць товарного поголів'я щороку. Між кожною зміною є плановий проміжок 12-14 днів, упродовж     якого провадимо дезінфекцію та готуємо приміщення. Розширити виробництво за рахунок тваринництва молодого аграрія спонукали елементарні економічні розрахунки.
-    Як я вже казав, чисте землеробство означає одноразовий прибуток. А ми додатково маємо три хвилі фінансових надходжень після реалізації кожної партії поросят, - пояснює Віталій.
За його словами, зі збутом немає жодних проблем, оскільки на переробних підприємствах встигли переконатись у якості продукції ФГ “Церес”.
Втім, лише сама наявність свинокомплексу не є чимось новим, на відміну від самостійного виробництва комбікормів і преміксів.
- Ми не продаємо зерно вже мабуть років зо три! Увесь урожай повністю переробляємо. Частина йде на потреби власного свинокомплексу, а надлишки реалізуємо, - каже фермер. – По-перше, коли почали займатися тваринництвом, зіткнулися із проблемою купованих кормів – туди часом таке домішують… По-друге, продаж комбікормів це вже реалізація не просто сировини, а продукції із доданою вартістю. Економічна вигода тут становить приблизно 15% - не дуже багато, але однак добре, - пояснює Віталій.
 Таким чином, фермер із Жашківського району на 170 га оброблюваної землі створив замкнуте виробництво. Вирощені зернові переробляються на корм для власного свинокомплексу, а частина корму спрямовується на реалізацію. Додатковим економічним бонусом є органіка, якої вистачає на підживлення 40-50 гектарів.
-Які секрети успішної роботи такого свинокомплексу? - запитуємо, пам'ятаючи про те, що чимало аграріїв навіть братися не хочуть за тваринництво, вважаючи його марудною та не вельмивигідною справою.
- Головне - це придбання якісного поголів'я. Ми беремо поросят у одного з кращих вітчизняних підприємств у Західній Україні. Про корми вже я казав. Надзвичайно важливим є дотримання технології як власне вирощування свиней, так і використання можливостей технічного обладнання. А так - нічого складного у цьому немає, - посміхається Віталій Шелестовський.
Неподалік від свинокомплексу розташований невеличкий парк техніки господарства. На 170 га, ясна річ, не дуже розгуляєшся, а тому більшість машин і агрегатів - вітчизняного виробництва. Поруч із ними стоїть мульчувач Kuhn і височіє комбайн “Дон 1500 Б”.
-А по скільки ж ви збираєте?
- Кукурудза – десь 100-110 ц/га, соя - по 30 ц/га, пшениця по-різному - до 80 ц/га, - перераховує фермер.
У нас сімейне підприємство, - посміхається Віталій. - Займатися сільським господарством розпочали мої батьки, і зараз мій батько, хоча й має окреме господарство, допомагає мені у вирощуванні врожаю, і не лише. Також у «Цересі» працюють моя дружина та моя сестра зі своїм чоловіком. Кожен з них відповідає за власний напрямок роботи. Наприклад, зять повністю вирішує всі питання, пов'язані із переробкою сільгосппродукції. Для нас усіх надзвичайно важливим є відчуття того, що ми робимо спільну справу, - каже він.
Шелестовський організував ще одне виробництво, яке за перспективністю, ймовірно, перевищує і свинарство, і виробництво комбікормів та біодобавок. Тут розташовані дві лінії із переробки сої. Отримана соєва олія спрямовується безпосередньо на експорт до Китаю.
- Ми другими в Україні отримали можливість прямого продажу соєвої олії в цю країну, - каже Віталій таким тоном, немовби це найзвичайнісінька річ.
- Обладнання для виробництва комбікормів і переробки сої у нас винятково українського  виробництва – воно дешевше, просте в обслуговуванні та забезпечує нормальну роботу, - пояснює Віталій.
Це, дійсно, викликає подив, адже є непростим завданням навіть для значно більших спеціалізованих підприємств. ФГ «Церес» це вдалося завдяки грамотному фінансовому та юридичному підходу.
- У мене є два партнери - мої університетські товариші, один з них займається фінансовими питаннями, а інший - експортним напрямом. Ми пройшли усі перевірки по якості, налагодили контакти з китайською стороною і тепер маємо змогу реалізовувати їм олію без посередників, - пояснює фермер.
На 170 га у господарстві Віталія Шелестовського створено 13 робочих місць. Там, де є тваринництво та переробка, працівники завжди будуть потрібні. У нас повсюдно чуті нарікання на відсутність роботи на селі - ось вона! 10-15 таких господарств, як ФГ “Церес” здатні забезпечити зайнятість цілого села. Ще й виникне потреба залучити фахівців з інших регіонів..


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування