AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Світові ціни на цукор ставлять рекорди



В Україні ціни на цукор зростають. Але не настільки, як це могло б бути, враховуючи загальносвітові тренди. Про ситуацію на основних ринках цукру у статті керівника аналітичного відділу Асоціації "Укрцукор" Руслани Бутило.
За оцінками американських експертів світовий обсяг споживання в 2015/16 МР буде рекордним — 173,4 млн т (у еквіваленті цукру-сирцю), в той час як виробництво скорочується вже третій рік поспіль. Основний вплив на зменшення обсягів виробництва на 900 тис. т здійснили ЄС, Індія та Україна, незважаючи на деяке нарощування в Таїланді, Пакистані, Бразилії та Росії. Зростаючий попит посилить імпорт на 3%, в той час як кінцеві запаси зменшаться на 3,8 млн т — до 40,5 млн т. Індекс цін ФАО зріс на 5,2 пункти у вересні в порі- внянні із серпнем і склав 168,4 пункти. Причиною цього росту є погодні умови, а саме наслідки Ель-Нінйо. У Бразилії — країні-найбільшому виробнику цукру в світі — сильні опади ускладнили збір цукрової тростини. В той же час в Індії — другому за величиною виробнику цукру — недостатня кількість опадів негативно позначилася на урожайності. За офіційними даними в Таїланді, країні, яка посідає друге місце за обсягами експорту цукру, урожай в 2015/2016 сезоні буде нижчим, ніж очікувалося через затяжну посуху. З огляду теперішніх очікувань урожаю в Бразилії, Індії і Таїланді експерти схильні до ще більшого посилення дефіциту в сезоні 2015-2016 років — до 6,2 млн т.

Цінова ситуація
Ціни на цукор на міжнародних торговельних майданчиках ростуть рекордними темпами. Так, ф’ючерси на цукор-сирець за останні три місяці додали в ціні 16%, що є найвищим темпом приросту із 2013 р. З початку жовтня ціни виросли на 11%, що є найбільшим темпом приросту серед усіх 22 сировинних матеріалів, які відслідковує агентство Bloomberg, за винятком срібла.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування