AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Африканська чума свиней



За часів незалежності в Україні зареєстровано 41 випадок АЧС. З початку 2015 року в девʹяти областях нашої держави виявлено 26 випадків цього захворювання: Київська (4), Чернігівська (11), Рівненська (2), Житомирська (1), Сумська (3), Полтавська (1) області, Одеська (1), Черкаська (1) .

Про випадки захворювання Держветфітослужба України інформує міжнародне епізоотичне бюро (МЕБ) та розміщує відповідну інформацію на офіційному сайті.

          Із 26 виявлених в Україні з початку 2015 року неблагополучних по АЧС пунктів на сьогодні оздоровлено 16, карантин продовжує діяти в 10 неблагополучних пунктах по АЧС.

          Головним державним інспектором ветеринарної медицини України видано ряд наказів та розпоряджень щодо посилення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду за профілактичними заходами проти АЧС:

        - заборонено ввезення на територію України з неблагополучних по АЧС країн сприйнятливих до захворювання тварин, продукції та сировини з них;

-       заборонено використання харчових відходів для відгодівлі сільськогосподарських тварин;

-       регіональними службами державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду на державному кордоні та транспорті в областях загрозливої зони щодо можливого занесення збудника АЧС перевіряються  та дезінфікуються транспортні засоби, що перетинають державний кордон, вилучаються з ручної поклажі громадян продукти тваринного походження заборонені до ввезення.

Як показує аналіз епізоотичної ситуації щодо АЧС в Україні, а також висновки експертів продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), зазначена ситуація склалася з декількох причин, а саме:

1)    значне ускладнення щодо АЧС у країнах, що межують з Україною, та країнах Прибалтики. Для прикладу: Російська Федерація – 788 випадків з 2007 року; Республіка Білорусь – 2 ( що є малоймовірним0; Польща – 78; Литва – 124; Латвія – 666; Естонія – 268;

2)    пожежі в 2015 році в зоні відчудження (Чорнобильська зона). Внаслідок цього та послідуючої міграції диких кабанів в Україні утворилося 2 ендемічні зони по АЧС у Поляссі та Чернігівській області;

3)    ігнорування субʹєктами господарювання будь яких елементів біозахисту (санпропускник, дезбарʹєри, дезкилимки, спецодяг, спецвзуття тощо).

При проведенні епізоотичних розслідувань у кожному випадку  захворювання на АЧС в особистих господарствах громадян  є зв'язок із дикою фауною.

  Не обминула біда Черкащину.

Небезпечну хворобу свиней – африканську чуму- виявили в підсобному господарстві Черкаської виправної колонії № 62 ( села Хутори Черкаського району).

Є підозра , що вірус занесено під час згодовування харчових відходів свиням.

Наразі проводяться заходи щодо локалізації осередку захворювання  та недопущення поширення хвороби.

Зокрема  трьохкілометрова зона навколо колонії оголошена зоною захисту.  Встановлені блокпости за участю ДАІ, ДПС, ДСНС і ветеринарної служби з метою проведення дезінфекції транспорту який виїзджає із зони захисту, та недопущення вивезення тваринницької продукції.

Двадцятикілометрову зону яка охоплює м. Черкаси, Черкаський район, частину Золотоніського  та Смілянського районів оголошено зоною спостереження.

Карантинні заходи будуть здійснюватися на протязі 40 днів.

Африканська чума не є небезпечною для людини. Однак в зв’язку з відсутністю вакцини від даного захворювання та методів лікування поширення хвороби може призвести до суттєвих економічних збитків.

Тому, суб’єктам господарювання всіх форм власності, які займаються розведенням та вирощуванням свиней на території області, необхідно вжити вичерпних заходів щодо запобігання поширення хвороби відповідно до чинної інструкції. 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування