AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Сімейне фермерство потрібно закріпити на законодавчому рівні



Сімейна ферма — точка зростання соціальної економіки на селі. Тому основна вимога селян — закріпити сімейне фермерство на законодавчому рівні.
Про це розповіли президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич та голова президії Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Заєць в ході прес-конференції, повідомляє ІА «AgroNews.ua».
«В європейській практиці в основі АПК — розвиток сімейних фермерських господарств. І це ефективний бізнес, при якому фермер годує себе і ще 12-ть чоловік. А що ми бачимо в Україні? Нам кажуть, що сімейні господарства програють агрохолдингам. При цьому, найбільше половини продукції виробляється тими, хто фактично не є товаровиробником, тими, хто не захищений у правовому полі, тими, кому держава не допомагає у своїй діяльності. А от якби агрохолдинги були поставлені в такі умови, в яких зараз знаходяться зараз малі фермерські господарства, вони б уже давно розорилися» — стверджує Іван Заєць.
Спікери підкреслюють, що зараз серйозних структурних змін на рівні держави не відбувається. Тільки за допомогою сімейних ферм можна змінити якість, безпеку на продовольчому ринку. За словами Івана Заєць, при іншому розвитку подій сільське господарство України йде в глухий кут. Аграрний сектор перетворюється на галузь виробництва продукції сировинного характеру.
«На прикладі європейських країн ми можемо побачити успішність фермерських форм господарювання. Зараз багато хто не хоче сприймати реальністю ту Європу, в яку ми рухаємося і те, що середній розмір фермерських господарств у країнах ЄС становить 12 га, а найбільші господарства в межах 70-ти га», — каже Іван Томич.
Спікери стверджують, що необхідна нова аграрна політика. Є цілий ланцюжок законопроектів, програм, зобов'язань влади, зокрема Коаліційна угода, яка є складовою частиною програми діяльності Кабінету міністрів.
«У коаліційній угоді сказано, що потрібно забезпечити законодавче затвердження сімейного господарювання, тобто, сімейної ферми. Але час іде, і ми не бачимо результатів. Скільки було розмов про нову стратегію розвитку сімейних фермерських господарств, обіцянок у ВР, які не здійснилися. Ми хочемо в кінці — кінців звернути увагу громадськості, що свої обіцянки влада повинна виконувати. Зрозуміло, що проблема сімейного фермерства в Україні — це часткова проблема. У нас в країні дуже багато викривлень міжгалузевого характеру» — говорить голова президії Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Заєць.
При цьому, експерти підкреслюють, що саме сімейне фермерство вирішує проблему працевлаштування в селі. Іван Томич та Іван Заєць відзначають, що готові запропонувати програму, яку опрацьовують під назвою «Сімейна ферма в Україні».
«Сімейна форма — це стабільність сільського господарства і продовольча безпека країни. Ми ніколи не потрапимо до Європи з агрохолдингами, бо в Європі основний упор робиться на підтримку і розвиток сімейних фермерських господарств. А поки у нас політичний орієнтир буде на агрохолдинги і не буде стимулювання розвитку фермерських господарств, то не буде і стимулюватися євроінтеграція» — зазначає Заєць.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування