AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Дощі негативно вплинуть на рентабельність виробництва кукурудзи — експерти



     Дощі, що прийшли в Україну, негативно вплинуть на рентабельність кукурудзи в господарствах, які не зібрали зернову з полів.
На цьому наголошують аналітики ПроАгро.
    «Збирання кукурудзи цього року стартувала трохи пізніше звичайного, але навіть незважаючи на це, комбайни працювали без надриву, особливо на початковому етапі кампанії. Справа в тому, що найчастіше аграріям вигідніше притримати кукурудзу в полі: втрати врожайності при цьому незначні, зате при сухій погоді, а саме такою вона і була на більшій частині країни, зерно втрачає надмірну вологість, що дозволяє значно заощадити на його доопрацюванні», — йдеться в повідомленні.
     Тепер же аграріям доведеться платити за сушіння зерна на елеваторах, а це послуга не з дешевих. Інший варіант — продавати кукурудзу з надлишковою вологістю та значним дисконтом від цін на кондиційне зерно. Згідно ДСТУ його вологість не повинна перевищувати 14%.
     «Під дощем зараз близько 8 млн т зерна, і його вже не висушити в полі. Вартість сушіння на елеваторах складає 30—50 грн/т за зниження вологості на 1%. Отже, навіть при вологості кукурудзи з поля 25—30% аграрії будуть втрачати на тонні від 330 до 800 грн. А це серйозний удар по рентабельності виробництва зернової», — зазначають в ПроАгро.
      Нагадаймо, станом на 20 жовтня 2015 незібраними було 37% площ під кукурудзою — більше 1,5 млн га.

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування