AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Горіхівництво - це інвестиція на тривалу перспективу



     9 жовтня 2015 року у місті Чигирин відбувся форум-практикум “Розвиток підприємництва, кооперативного руху та садівництва в регіоні: Сучасний підхід”.
      У Форумі взяли участь – голова Черкаської обласної державної адміністрації Ткаченко Ю.О., заступник міністра соціальної політики Іванкевич В.В., начальник відділу  розвитку виноградарства та виноробства Департаменту землеробства та технічної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України Костенко В.М., голова Чигиринської райдержадміністрації Клименко В.А., голова громадського об’єднання «Громадський рух «За процвітання Черкащини» Нетовкіна Н.В., координував роботу форуму – директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Колодка І.Л. Також були присутні голови районних державних адміністрацій Черкаської області, спеціалісти Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації та спеціалісти районних управлінь агропромислового розвитку, представники зацікавлених департаментів облдержадміністрації, керівники сільськогосподарських підприємств, представники громадських організацій та інші зацікавлені особи.

 

Основною темою форуму було обговорення питань створення горіхових садів на території Чигиринщини та Черкащини в цілому.

“Горіхови сади - дуже перспективний вид діяльності, який може забезпечити країні валютну виручку, селянам – створення нових робочих місць, створення економічного активу, який може передаватися із покоління в покоління”, - зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка, починаючи засідання.

Голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко підкреслив, що одним із найбільш перспективних напрямів залучення інвестицій в сільське господарство є горіхівництво. Розвиток цього напряму актуальний не тільки для Черкащини, а і для всієї держави.

Сучасні горіхові сади, спроектовані у відповідності до технологій, тільки починають розвиватися. Зародки цього горіхового кластеру вже є і представлені на Черкащині потужностями компанії «Маїс», яка є найбільшим виробником і постачальником горіхових саджанців в області. На Звенигородщині горіхи вирощують – фермерське господарство «Володимир» (с.Водяники), на Уманщині – ТОВ «Октант», в Чорнобаївському районі – фермерське господарство «Еконатс».

Також Юрій Ткаченко наголосив, що: “майбутнє за горіховими садами, які під силу створити звичайним селянам, якщо вони забажають об’єднуватися в сільськогосподарські кооперативи. А ми як влада, маємо допомогти людям організувати це.”

Горіхівництво - це інвестиція на тривалу перспективу. Якщо говорити мовою цифр, то вартість створення 1 га горіхового саду сьогодні оцінюється в 35-40 тис грн. 80% вкладених коштів - це закупівля саджанців. Вихід на точку беззбитковості - починаючи з 5-6 року. Весь цей час міжряддя можна заповнювати іншими культурами, які зможуть приносити додатковий прибуток, поки горіховий сад не почне повноцінно плодоносити. Також слід розуміти, що горіхівництво - це безвідходне виробництво. Попитом користується все: горіх, шкаралупа, деревина, листя і т.і. Це величезний потенціал доданої вартості і нових видів бізнесу. В інших країнах із нашого горіха виготовляють витяжки, консервації; роблять брикети з шкаралупи, що є також альтернативним паливом. То чому б оцю додану вартість не створити нам, це ж робочі місця для черкащан.

Сад може плодоносити до ста років. Це актив який можна передавати наступним поколінням. Адже горіх це одна із небагатьох культур, попит на яку набагато більший, ніж усі наші можливості. Вже зараз Україна займає 3-е місце по валовому збору горіха в світі (перше місце - Китай, друге - США). Україна знаходиться на першому місці по експорту горіха в Європу. Представники Китаю готові закуповувати весь український горіх, незважаючи на те, що вони самі займають перше місце за його валовим збором. Адже якість українського горіха набагато краща, аніж вирощеного в інших країнах. В той же час, ця культура менш вибаглива до рельєфу земель і якості ґрунтів, порівняно з іншими. А це відкриває нашій державі величезні можливості для ефективного використання земельного фонду, який зараз не задіяний у сільськогосподарському виробництві.

Під час форуму-практикуму були обговорені проблемні питання стосовно створення горіхових насаджень та практичні шляхи їх вирішення.

Разом з тим, під час форуму було закладено символічний сад, який має стати символом відродження Чигиринщини. Перші садженці горіху посадили голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко, голова Чигиринської райдержадміністрації Володимир Клименко та голова громадського об’єднання «Громадський рух «За процвітання Черкащини» Наталія Нетовкіна.

 

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування