AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

“Альтернатива зайнятості сільського населення – розвиток зеленого туризму”, - Назар Лавріненко



 8 вересня 2015 року в Черкаській обласній державній адміністрації відбулась конференція з питань розвитку зеленого туризму в області, метою якої стало обговорення проблем галузі та пошук шляхів інформованості громадськості у зазначеній  сфері.
 У конференції взяли учать заступники директорів департаментів, які відповідають за розвиток туризму, заступники голів районних державних адміністрацій та представники громадських організацій.
 Директор Департаменту інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків Черкаської ОДА Віталій Хиля, розпочавши конференцію, зазначив важливі чинники та перспективи сільського зеленого туризму, а також підкреслив те, що Черкащина має унікальні можливості для його розвитку.
 На конференції була представлена концепція сільського мікропідприємництва та створення мережі тематичних сіл, яку презентувала Оксана Колісник, представник Молодіжної ГО “Інститут демократії ім. П. Орлика”.
 О.Колісник відмітила, що створення тематичних сіл ґрунтується на досвіді Польщі, яка вже пройшла етап відновлення сільського мікропідприємництва, і вона підкреслила, що Україна зараз знаходиться тільки на початковому етапі розвитку сфери зеленого туризму.

 Тематичне село це інноваційний спосіб пожвавлення сільської економіки разом із наданням сільським мешканцям можливостей альтернативних доходів. В рамках ідеї тематичного села об’єднуються окремі особи, агротуристичні господарства, місцеві виробники та публічні інститутції, створюючи спільно місцеву марку, марку місцевих унікальних продуктів.
 Директор ПП “Від краю до краю” та голова ГО “Асоціації туроператорів Черкащини” Назар Лавріненко розповів про власний досвід створення тематичного села на прикладі “Зерноленду”, який є просвітницько-розважальним етнографічним комплексом, що функціонує у селі Івківці Чигиринського району. Разом з тим, він відмітив, що на сьогоднішній день значна частина сільського населення області не має постійної роботи, а тому, як альтернатива – є можливість розвивати зелений туризм, що в цілому може забезпечити відновлення та розвиток сільських територій.
 Уповноважений представник Спілки сільського зеленого теризму України у Черкаській області Сергій Тимофієв поділився досвідом створення, діяльності та вдосконалення зелених агросадиб. Він підкреслив важливість розвитку зеленого туризму, який являється першочерговим кроком у зайнятості сільського населення. Разом з тим, С.Тимофієв наголосив, що місцева влада повинна бути зацікавленою у сприянні розвитку села таким шляхом.
 Під час конференції також було обговорено ряд проблемних питань галузі і шляхи їх вирішення.
Підводячи підсумки роботи конференції, директор Департаменту інвестиційно-інноваційної політики та зовнішньоекономічних зв’язків Черкаської ОДА Віталій Хиля відмітив важливість поширення досвіду створення проектів зеленого туризму і забезпечення самозайнятості населення. Також він відмітив що Черкащина має дуже багату і цікаву історію, і понад 800 сіл, що розташовані в області мають свою унікальну історію.
Черкащина має потужний потенціал для розвитку сільського зеленого туризму у різних його формах.

В області вже діють подібні проекти, такі як:
у Чигиринському районі:
-    “Зерноленд” (с. Івківці)
-    “Картопляні розваги в Головківці” (с. Головківка)
-    “Забавлянки, ігри та розваги старого Суботова” (с. Суботів)
у Канівському районі:
-    “Подорож до країни “Мамонтландії”” (с. Межиріч)
-    “Подорож до країни древніх слов’ян” (с. Хмільна)
у Жашківському районі:
-    “На воді, з водою і з води” (с. Сорокотяга)
у Уманському районі:
-    “На гостини до старого млина” (с. Коржова)


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування