AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Чигиринщину планують «реанімувати» бізнесом для лінивих



 Бізнес для лінивих – саме так в Італії називають горіховодство, адже ця справа дозволяє мати постійні прибутки без надмірних трудових та фінансових затрат. І саме ця галузь вже невдовзі може отримати розвиток на Чигиринщині.
– На сьогодні вже готовий проект розвитку горіхового садівництва, в якому знайдеться місце для кожного кому це цікаво – від потужного виробника до звичайної родини, що бажає мати джерело прибутку. Проект презентуємо в Чигирині під час Форуму розвитку підприємництва! – так анонсувала проект із перетворення козацького краю у «горіховий рай» під час запису програми «У фокусі подій» на ОДТРК «Рось» голова Громадянського руху «За процвітання Черкащини» Наталія Нетовкіна.

 Ідея вирощувати горіхи виникла не на порожньому місці. Її, як одну із перспективних для розвитку району, висунули фахівці Києво-Могилянської бізнес школи, котрі ще в травні відвідали Чигиринщину у межах навчальної програми для власників бізнесу.
– Пізніше, перебуваючи у Грузії, я лише впевнилась у думці, що цей шлях дійсно може стати для нас проривом. Так, як це було втілено у регіоні Зугдіді. В радянські часи там були чайні плантації, які з розвалом СРСР стали нікому не потрібні. Сьогодні там вирощують фундук для провідних кондитерських компаній. Практично кожна родина має гектар-два насаджень і це дозволяє достойно жити. Більше того – навіть маючи кілька горіхових дерев, вже можна розраховувати на стабільний заробіток! А це саме той ефект, якого ми прагнемо досягти на Чигиринщині – аби люди мали можливість заробляти, – відзначає громадська діячка.
 До питання підійшли з науковою точністю. Ґрунти Чигиринщини дослідили фахівці і їх висновок однозначний – горіхове садівництво в районі однозначно матиме успіх.
– Йдеться про волоські горіхи. Попит на них сьогодні надзвичайно високий, адже у світі лише 7 відсотків земель придатні для їх вирощування. Як стверджують аналітики, потреба у горіхах не буде задоволена ще протягом ста років. А ціна лишатиметься високою. Сьогодні на світовому ринку це 30 доларів за кілограм елітного горіха, – констатує Наталія Нетовкіна.
 Підтверджують перспективність розвитку галузі і науковці, залучені до проекту. Так, за словами директора Центру інновацій, інвестицій та міжнародних зв'язків ВГО «Українська академія наук», академіка Української академії наук та представника Української горіхової асоціації Володимира Єговкіна, горіхівництво нині – один із найбільш прибуткових та екологічних бізнесів у світі. Переробляти, а відтак отримувати прибуток, можна не лише на ядрі та цінній деревині, а навіть на шкаралупі!
– Я сам родом з Чигиринщини. І наше знайомство із Наталією Нетовкіною – це, напевне, закономірність. Уперше спостерігаю такий системний підхід до розвитку галузі, – відзначає Володимир Єговкін. – Проект підтримує і влада. І це теж показник. Адже саме поєднання зусиль влади і громади дає гарну перспективу для реалізації. Зі свого боку ми пропонуємо фахову підтримку.
На сьогодні Чигиринщина вже готова до реалізації проекту. Місцева влада підтвердила готовність надати в довгострокову оренду під горіхові садки більше 200 ділянок в районі.
– Це може стати початком відродження потужного кооперативного руху, адже ми намагаємося віднайти механізм що дозволить долучитися до справи кожній родині. Зі свого боку сьогодні працюємо над пошуком інвесторів, вивчаємо можливості купівлі саджанців на пільгових умовах, – констатує Наталія Нетовкіна.
Символічний старт проекту відбудеться вже незабаром. Напередодні свята Покрови, у Чигирині закладуть перший горіховий садок силами громади та студентів Чигиринського економіко-правового коледжу.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування