AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Черкаській області загрожує розповсюдження африканської чуми свиней



  І хоча хвороба є абсолютно безпечною для людей, проте може завдати серйозної шкоди свиногосподарствам області.  Занепокоєння викликає той факт, що в прикордонних з Черкаською областях зафіксовані випадки африканської чуми свиней. Про це на координаційній нараді в облдержадміністрації повідомив заступник голови ОДА Віталій Коваль.  У цьому році в Україні виявлено 12 пунктів, де зафіксована африканська чума свиней, серед них присутні як приватні господарства, так і свиноферми. Зараження свиней фіксується у Київській, Житомирській, Сумській і Рівненській областях. Вакцини від вірусу АЧС не існує — повідомила керівник ветеринарної служби області Людмила Родняна.

  Зараження в Україні відбулося, за її словами, в основному через неконтрольовану міграцію диких кабанів через прикордонні області та неконтрольованого завезення продукції з Білорусії, де є спалах хвороби.
  Враховуючи й те, що 29 липня був зафіксований спалах АЧС на Київщині, в Броварському районі, існує безпосередня загроза для свиногосподарств Черкаської області, особливо Лівобережжя.
  При спалаху АЧС карантин накладається в радіусі 100-150 км, в осередку туші спалюються, а також накладаються карантинні обмеження, що не дозволяють переміщення та реалізацію тваринницької та рослинницької продукції терміном на 3 роки.
  Враховуючи все вище сказане, відзначила Людмила Родняна,  необхідно вжити заходів, щоб попередити спалах інфекції в Черкаській області. Наразі вже в кожному районі створені групи швидкого реагування на випадок виникнення появи захворювання.
  У Черкаській області з огляду на це існують певні ризики. Це, по-перше, стихійні ринки, які присутні по всій області. По-друге, географічне положення міста Жашків та Жашківського району, де сецифіка ведення господарства дозволяє безконтрольне завезення тварин із сусідніх областей без відповідних ветеринарних документів. По-третє, завезення керівниками сільгосппідприємств фуражу із заражених територій.
Тому керівниця ветеринарної служби закликала провести в районах відповідну роботу задля усунення вище зазначених ризиків. Окрім того вона запропонувала як один із варіантів мінімізації ризиків — викуп у приватного сектору поголів’я свинини великими свиногосподарствами.
Довідково
Африканська чума свиней (АЧС) [Pestis africana suum] — небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю. Захворювання вперше було описано в Африці дослідником Монтгомері у 1921 році, через що його також називають хворобою Монтгомері. В Україні та Росії африканська чума свиней відома з 70-х рр. минулого століття. З того часу хвороба також реєструвалася у Вірменії та деяких автономних республіках у складі Російської Федерації і в багатьох країнах Європи та Америці.

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування