AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Огляд законодавства: пролонгація спецрежиму ПДВ для аграріїв, реструктуризація валютних кредитів і «карантинна» дерегуляція



Законодавчі ініціативи в огляді проекту «Аналітична платформа АПК» USAID за 17–24 липня 2015 на "Аgravery"


Назва: проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» (р. № 2173а)
Про що: збережено спеціальний режим з ПДВ для сільгоспвиробників до 01.01.2018 року.
Стадія розгляду: направлено на підпис президенту.

Назва: проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про карантин рослин" (щодо зменшення адміністративного навантаження)» (р. №2655)
Про що: передбачається ряд змін, які покликані зменшити адміністративне навантаження у сфері карантину рослин. Зокрема:
- можливість затримувати об'єкти для інспектування та фітосанітарної експертизи, якщо вони переміщуються без відповідних фіто санітарних документів або у випадку візуального виявлення у вантажі шкідливого організму;
- отримання карантинного сертифіката необхідно лише у випадку вивезення об'єктів регулювання з карантинної зони (наразі вимагається ще й для ввезення;
- державний фітосанітарний інспектор зобов'язаний видати заявнику карантинний сертифікат або прийняти рішення про відмову у його видачі протягом 24 годин після завершення завантаження транспортного засобу (наразі такий строк складає 5 діб);
- встановлюються виключні підстави для анулювання карантинного сертифіката.
Стадія розгляду: прийнято в цілому.

 

Назва: проект Закону «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті» (р. №1558-1)
Про що: передбачається, що банки та інші фінансові установи, за письмовою заявою громадян України, які мають непогашені кредити в іноземній валюті, зобов'язані протягом одного місяця провести реструктуризацію кредитів. Реструктуризації підлягають всі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна (без обмеження суми кредиту). Реструктуризація здійснюється за офіційним курсом на день укладання кредитного договору. Кредитна ставка після реструктуризації не повинна перевищувати ту, яка була встановлена до моменту реструктуризації.
Стадія розгляду: прийнято в цілому.

 

Назва: проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з питань ідентифікації та реєстрації тварин» (р. №1484)
Про що: уточнюється порядок ідентифікації тварин, зокрема більш детально прописується компенсація витрат на ідентифікацію та сертифікацію тварин фізичним особам.
Стадія розгляду: прийнято в цілому.

 

Назва: проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо врегулювання цивільно-правових (господарських) зобов'язань)» (р. №2419а)
Про що: передбачає внесення змін до Податкового кодексу України щодо доповнення його поняттям «реальність господарської операції».
Стадія розгляду: надано на ознайомлення.

 

Назва: проект Закону «Про внесення змін до статті 255 Податкового кодексу України (щодо рентної плати за спеціальне використання води)» (р. № 2387а)
Про що: передбачає звільнення від рентної плати за спеціальне використання ресурсів води, яка використовується на зрошення (обводнення) об’єктів природно-заповідного фонду.
Стадія розгляду: надано на ознайомлення.

 

Назва: лист ДФСУ від 14.07.2015 р. №25450/7/99-99-19-03-01-17 (щодо системи електронного адміністрування ПДВ)
Про що: деталізує порядок реєстрації податкових накладних та відповідальність за порушення строків реєстрації. Вказує на відмінності, що мають місце після закінчення перехідного періоду (щодо «овердрафту», поповнення рахунків).
Стадія розгляду: опубліковано.

 


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування