AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Урожайність сортів озимої пшениці в умовах 2017 року



Щорічно на демонстраційному полігоні Черкаської державної сільськогосподарської дослідної станції вирощується понад 100 сортів озимої пшениці селекції провідних селекційних центрів України: ННЦ «Інститут землеробства НААН», НЦНС Селекційно-генетичний інститут, Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла НААН та Інституту фізіології рослин і генетики НАН.

Найвищу урожайність зафіксовано на сортах: Золотоколоса – 5,32 т/га, Фаворитка – 5,10 т/га, Чорнява – 4,82 т/га (Інститут фізіології рослин і генетики НАН); Ужинок – 4,97 т/га, Антонівка – 4,82 т/га (селекції Селекційно-генетичного інституту НЦНС) (табл. 1). Також слід відмітити сорти-новинки: Інституту фізіології рослин і генетики Борія та Новосмуглянка – урожайність яких становила 5,10 т/га; Селекційно-генетичного інституту НЦНС Ветеран та Зиск – урожайність яких становила 5,10т/га та 5,07 т/га відповідно; ННЦ «Інститут землеробства НААН» спільно з Черкаською державною сільськогосподарською дослідною станцією Симфонія та Довіра – урожайність яких становила 4,72 т/га та 4,47 т/га відповідно.

Черкаська державна сільськогосподарська дослідна станція крокує в ногу із часом та може задовільнити потреби товаровиробника у високоякісному посівному матеріалі. Нами проведено сортооновлення озимої пшениці селекції Інституту фізіології рослин і генетики сортів високоінтенсивного типу Чорнява та Золотоколоса, при вирощуванні яких, за інтенсивних технологій, провідні вітчизняні аграрії отримували врожайність на рівні 11,0 т/га з високими показниками якості зерна. Дані сорти короткостеблові, середньоранні, мають підвищену морозо та посухостійкість. Особливістю даних сортів є підвищена стійкість осипання зерна, що в сукупності із складними економічними та екологічними факторами дає змогу збиральну компанію проводити із мінімальними втратами.

Також лінійка озимої пшениці поповнилася сортами універсального використання Почаївка та Чигиринка, які в порівнянні із високоінтенсивними сортами характеризуються вищою адаптивністю до несприятливих умов вирощування, пониженими вимогами до агрофону та попередників, формують високий врожай при вирощуванні за інтенсивною технологією на рівні 7,0-9,0 т/га та середній за умови відсутності кращих попередників, затримки строків сівби, недостатньої системи живлення та захисту рослин на рівні 5,0-6,0 т/га та мають підвищений вміст білка до 15 %.

Одними із пріоритетних сортів, які розмножується на дослідній станції після сортозаміни, є сорт західноєвропейського типу призначений для високоінтенсивного землеробства Дарунок Поділля. Він характеризується середньостиглістю (вегетаційний період близько 280 днів), має високу зимо та посухостійкість. На сортовипробуванні отримано урожайність на рівні 8,0-9,0 т/га. За рахунок подовженого періоду вегетації має підвищені показники якості зерна – вміст білка до 15 % та сорт інтенсивного типу універсального використання Каланча, який характеризується високими темпами росту та високою кущистістю, колос булавовидної форми, має стійкість до вилягання та осипання зерна.

Черкаська державна сільськогосподарська дослідна станція надає послуги по розробленню проектів сівозмін, а також щодо формування сортового складу для сортозаміни та сортооновлення сільськогосподарських культур з урахуванням еколого-географічного розташування господарства та його можливостей.

 

Черкаська ДСГДС:

тел. 0 (4733) 2-99-10

факс 0 (4733) 4-43-43

е-mail: [email protected]

В.В. Приблуда, м.н.с.; Н.А. Власова, с.н.с.

ЧЕРКАСЬКА ДЕРЖАВНА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ДОСЛІДНА СТАНЦІЯ ННЦ «ІНСТИТУТ ЗЕМЛЕРОБСТВА НААН».


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування