AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Відбувся прес-тур для журналістів до створеного за підтримки ЄС Центру розвитку кооперативів



7 листопада 2017 року у Черкасах відбувся прес-тур для ЗМІ та презентація результатів упровадження проекту “Створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів”, який фінансовано Європейським Союзом за програмою ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні” та виконується управлінням агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації.

 

Під час зустрічі з журналістами начальник управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Ігор Колодка, який є Координатором проекту, розповів про здобутки та труднощі під час упровадження проекту та акцентував увагу на важливості грантової допомоги від Європейського Союзу для розвитку сільських територій області. Одним із основних завдань реалізації проекту – є зменшення рівня безробіття на селі за рахунок створення щонайменше 50 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та надання їм матеріально-технічної підтримки.

У результаті проекту створено 52 кооперативи, з яких: 3 – з вирощування ягідних культур, 7 – з сушіння фруктів, 41 – з кролівництва та 1 – з розведення кіз. Кооперативи отримали за кошти проекту сушильні шафи, кущі смородини, кролів та міні-ферми  для їх вирощування на суму майже 4,8 млн грн.

Для підтримки кооперативів та їх сталості створено комунальне підприємство “Регіональний навчально-практичний Центр розвитку багатофункціональних кооперативів”, яке функціонує як репродуктор та навчальний центр. Приміщення для Центру було реконструйовано за кошти ЄС. Тут розводять племінне поголів’я кролів з подальшою передачею сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам. Також Центр надає юридичний, ветеринарний, зоотехнічний, бухгалтерський, управлінський та інший супровід господарської діяльності кооперативів області.

Присутній на заході директор департаменту регіонального розвитку Черкаської облдержадміністрації Роман Карманнік підкреслив позитивний вплив проекту на економіку області, адже завдяки реалізації проекту створено близько 200-х нових робочих місць та необхідність підтримки у подальшому створеної під час проекту інфраструктури.

Координатор заходів проекту Таміла Лепьошкіна розповіла про те, що загальна вартість проекту склала понад  617 тис. євро, з яких: 79,97% (491 925,30 євро) – кошти ЄС, а решта 123 212,0 євро – співфінансування від партнера проекту Черкаської обласної ради. Під час презентації результатів проекту зазначила, що кролівництво не випадково обрано основним напрямом для підтримки проектом, оскільки  у минулому Черкащина була провідним регіоном України з вирощування кролів. Наразі існує значний потенціал для відродження галузі, оскільки стрімко зростає попит на якісне, корисне та дієтичне м’ясо кролів. Ця ніша на сьогодні не заповнена, тому є перспективною для сільськогосподарських товаровиробників.

Керівник проекту Валерій Бегменко розповів про те, що проект тривав майже три роки – з 14 січня 20015 по 14 листопада 2017 року та окреслив основні аспекти управління сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами в Україні та за кордоном.

Поділилися досвідом кооперації перед журналістами і голови створених у рамках проекту кооперативів – Григорій Очеретянко (СОК “Справжній кріль”) з села Геронимівка Черкаського району, Віктор Вовк (СОК “Вечірній”) з села Костянтинівка Смілянського району та Андрій Моклюк (СОК “Кролик”) з смт. Катеринопіль.

Учасники прес-туру відвідали репродуктор Центру розвитку кооперативів, який знаходиться у передмісті Черкас, де ознайомилися з технологією цілорічного утримання кролів на свіжому повітрі. Вирощене на цій кролефермі племінне поголів’я кролів передають у безкоштовне користування новоствореним кооперативам. Валерій Бегменко розповів про особливості конструкції міні-ферм для вирощування кролів, які надали кооперативам та використовують у шедах репродуктора та про технологічні аспекти вирощування кролів.

Представники черкаських ЗМІ та молоді журналісти - студенти кафедри журналістики, реклами та PH-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького поділилися враженнями від ознайомлення з результатами проекту та роботою Центру розвитку кооперативів. Зокрема, вони наголосили на користі заходу для об’єктивного висвітлення позитивних зрушень в економіці області та донесення інформації до населення про переваги сільськогосподарської кооперації.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування