AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!

Заступник Міністра агрополітики Трофімцева з робочим візитом відвідала Черкащину



Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева наприкінці минулого тижня з робочим візитом завітала до Черкащини та ознайомилась з “родзинками”, які працюють в аграрному секторі економіки області.

Під час візиту заступника Міністра Ольгу Трофімцеву супроводжували та ознайомлювали з новаціями аграрного сектору економіки області – перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль, перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко та начальник управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Ігор Колодка, таким чином сформувавши основу робочої групи.

На початку ознайомчої поїздки робоча група відвідала приватне акціонерне товариство “Фрау Марта” - одне із найбільших в Україні підприємств-виробників заморожених овочів та ягід, зокрема: солодкої кукурудзи, капусти броколі, цибулі, зеленого горошку, полуниці тощо.

Директор товариства Ірина Павленко розповіла відвідувачів з історією створення компанії та особисто провела екскурсію виробничими потужностями підприємства

– Першу продукцію ми випустили в 2005 році, – зазначила Ірина Олександрівна. – До 2014 року існували, як сировинний придаток у межах потреб російського ринку. Утім зараз переорієнтовуємося. Підприємство за останніх два з половиною роки пройшло необхідну сертифікацію, аби мати змогу власну продукцію експортувати до інших країн. Зараз комерційна служба відпрацьовує контракти, пов’язані з поставками до Ізраїлю, Канади. Нині ж ми активно працюємо над тим, аби розширятись на українському ринку. Цей процес не швидкий, однак реальний.

Проходячи виробничими приміщеннями Ірина Павленко відмітила, що безпечність та якість продукції, що виготовляє “Фрау Марта” підтверджена міжнародними сертифікатами якості ISO 22000:2005 та FSSC 22000.

– Дуже важливо, що наші підприємства, підкорюючи європейські ринки збуту, орієнтуються на вітчизняні, – говорить перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. – Адже на Україні, зокрема й на Черкащині, є всі можливості для виготовлення та переробки кваліфікованими спеціалістами якісної продукції, що має попит. Наше ж завдання, як влади, – створити комфортні умови для сталого розвитку підприємств, зокрема не заважати, а навпаки – сприяти.

“Державні управлінці на всіх рівнях державного управління повинні розуміти важливість створення додаткової вартості продукту, переробляючи сільськогосподарську продукцію в Україні, що дозволяє державі бути повноцінним гравцем на ринку харчових товарів в тому ж ЄС чи на світовому продовольчому ринку. Від розвитку середнього і малого бізнесу виграють всі – і держава, маючі більше надходжень до бюджету, і громада, яка матиме соціальний захист та впевненість у житті,” – резюмувала Ольга Василівна, завершуючи знайомство з підприємством та його фахівцями.

Також, на останок директор “Фрау Марта” Ірина Павленко побажала заступниці Міністра Ользі Трофімцевій творчого натхнення у презентації нашої країни в процесі євроінтеграції.

 

Довідково:

ПрАТ «Фрау Марта» створене в 2003 році з залученням іноземних інвестицій. На базі обладнання, поставленого провідними європейськими виробниками, фахівці побудували сучасне підприємство із заморожування овочевої продукції з використанням провідних технологій, зокрема й шокової заморозки.

Земельний банк становить близько 6 тис. га, парк сільськогосподарської техніки налічує 150 одиниць.

Виробничий цикл компанії містить всі технологічні етапи виготовлення кінцевого продукту: обробка земель, посів, вирощування, збирання врожаю, переробка та заморожування.

Компанія вирощує овочеві, зернові, олійні та бобові культури. Потужність ПрАТ “Фрау Марта” – понад 10 тис. тонн замороженої продукції в рік.

 

 

Разом з тим, під час свого робочого візиту заступницю Міністра Ольгу Трофімцеву проінформували про те, що на Черкащині за фінансової підтримки Євросоюзу в межах грантової програми ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні” створено Центр розвитку багатофункціональних кооперативів, в межах якого працює кролівнича ферма.

– Завдяки фінансовій підтримці ЄС, нині на Черкащині успішно функціонує 51 кооператив, – зазначив Ользі Василівні начальник управління агропромислового розвитку ОДА Ігор Колодка. – Більшість з них – кролівничі – 41, також 7 – із сушіння фруктів та 3 – з вирощування плодово-ягідних культур. У цілому ж Центр розвитку кооперативів передбачає кролівничу ферму та інформаційно-консультаційний підрозділ. На фермі розводимо маточне поголів’я, аби в подальшому безкоштовно забезпечувати ними створені кооперативи. Маю сказати, одна спеціальна 8-містна клітка, яку, приміром, одержує член кооперативу, може дати за сприятливих умов 100 кролів на рік. Увесь цей процес наразі досить активно розвивається. Наше ж завдання – допомогти на старті, аби в перспективі кооперативи навчились самостійно працювати і розвиватись.

Ігор Леонідович також проінформував всіх учасників зустрічі про те, що на даний час на кролеферма має потужність виробництва до 4 тисяч кролів на рік, і зараз тут розводять каліфорнійську, новозеландську, термонську та інші породи – для подальшої реалізації селекційного поголів’я, а також товарного поголів’я на м’ясо.

Перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко, в свою чергу зазначив, що вищезазначеним проектом ЄС було передбачено створення комунального підприємства і виконуючи прийняті обласною радою зобов’язання перед Європейським Союзом, депутати обласної ради на сесії 12 жовтня 2010 року прийняли рішення про створення комунального підприємства “Регіональний навчально-практичний центр розвитку багатофункціональних кооперативів Черкаської обласної ради”, галузеве управління яким було покладено на Управління агропромислового розвитку облдержадміністрації.

- Розведення кролів – це насправді нішеве виробництво, як я його називаю, перспективне для розвитку промислової галузі в цілому по Україні, – підкреслила Ольга Васильвна, знайомлячись з Центром та кролефермою. – Це також запорука розвитку безпосередньо малих та середніх підприємців. У результаті, ми можемо в подальшому говорити про експорт цієї продукції за наявності відповідних сертифікатів якості, адже на дієтичне м’ясо кроля сьогодні є попит.

-  Розвиток сільських територій – поміж основних напрямків Стратегії розвитку Черкащини до 2020 року, – сказав, звернувшись до Ольги Трофімцевої, перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. – Це – один із наших головних пріоритетів у роботі, що передбачає, зокрема, й розвиток кооперативного руху. А відтак – підвищення зайнятості на селі. Реалізація ж цього проекту дала нам змогу створити вже понад 200 нових робочих місць, а в подальшому плануємо щонайменше тисячу. Підтримкою в цьому є діюча обласна програма розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2020 року. У межах неї, між тим, і впроваджена грантова програма Європейського Союзу.

 

Довідково:

Як повідомлялось раніше, Управління агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації впроваджує проект “Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів”, який фінансує Європейський Союз у рамках програми ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні”.

Вартість проекту – 617 137,30 євро. Внесок ЄС – 79,97% від загальної вартості проекту складає 491 925,30 євро. Співфінансування від Черкаської обласної ради (за рахунок коштів місцевих бюджетів) – близько 20 % та складає 123 212,0 євро.

Проект стартував у січні 2015 року та розрахований на 30 місяців. Партнери проекту – Черкаська обласна рада та Ресурсний центр “АНГО”.

Проектом передбачено створення комунального підприємства “Регіональний навчально-практичний центр розвитку багатофункціональних кооперативів” (далі – Центр розвитку). Першочерговою ціллю Центру розвитку буде розведення племінного поголів’я кролів з послідуючою передачею сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам з метою поширення в області кооперативного руху та збільшення  робочих місць на селі.

 12 жовтня 2016 року Черкаська облрада створила комунальне підприємство для розвитку кооперації в області

25 листопада 2016 року в Черкасах урочисто відкрили регіональний Центр розвитку кооперативів

 

 

Після відвідування двох різнопланових, але в певній мірі передових підприємств Черкащини, Ольга Василівна завітала і до управління агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Начальник управління АПР Ігор Колодка і тут ознайомив заступницю Міністра з передовим досвідом підрозділу, який він очолює – презентував Інформаційно-аналітичний центр, який працює з 2015 року.

Ігор Леонідович окреслив основні принципи роботи Центру – інформування місцевих сільськогосподарських товаровиробників про дійсний стан розвитку ринку продукції сільськогосподарських культур, як на вітчизняному так світовому ринках; поширення серед зацікавлених верств населення інформації стосовно нових ефективних методів господарської діяльності підприємств аграрного спрямування в області та інших важливих питаннях.

Разом з тим, користувачі сайту Управління (наповнення якого відбувається централізовано через інформ.центр) мають можливість оперативно ознайомлюватись з анонсами заходів, що відбуваються в області та інших регіонах України. Також він зазначив і основні досягнення та напрацювання Інформаційно-аналітичного центру – це і налагодження співпраці з більш як зі 100 компаніями, що працюють в різних галузях агропромислового сектору економіки; розширення географії поширення інформації серед користувачів з Черкаської області до користувачів з Київщини та Полтавщини, налагоджується співпраця з агро-формуваннями Кіровоградської області.

 

- Такі Центри повинні бути, як мінімум, в кожному регіоні, оскільки аграрії потребують актуальної інформації і вони повинні знати, де таку інформацію можливо отримати або до кого звернутись за фаховою консультацією, - відмітила Ольга Трофімцева.

Під час спілкування, заступник начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Точений підкреслив, що ініціатива створення такого Центру належить голові обласної державної адміністрації Юрію Олеговичу Ткаченку.

 

Наприкінці ознайомлення з досягненнями та проблемами аграріїв Черкащини, заступниця Міністра Ольга Трофімцева разом з першим заступником голови ОДА Віталієм Ковалем, першим заступником голови облради Валентином Тарасенком та начальником обласного управління АПР Ігорем Колодкою підвели загальні підсумки.

Зокрема, Віталій Коваль окреслив кілька проблемних питань: наслідки нещодавнього буревію, що найбільше вразив Золотоніський, Чорнобаївський та Уманський райони, та потребу у фінансовій компенсації збитків; інтенсивність спалахів африканської чуми свиней; роботу системи Держгеокадастру в області, зокрема в системі видачі земельних наділів атовцям, також про право власності на об’єкти нерухомості в межах господарських дворів тощо. Віталій Володимирович зауважив, що область вже спрямувала до Кабінету Міністрів України та Міністерства аграрної політики офіційні листи, де викладені прохання та пропозиції щодо можливого вирішення зазначених вище питань.

Натомість Ольга Трофімцева сказала, що листи обов’язково розглянуть та візьмуть до відома. Вона також повідомила про важливість розвитку аграрного страхування в Україні, про ймовірне збільшення фінансування протиепізоотичних заходів у країні та ін.

– Стратегією розвитку Черкащини до 2020 року визначено чотири основних напрямки, – зазначив наприкінці зустрічі Віталій Коваль. – Один із них передбачає саме розвиток аграрного сектору. При цьому всі вони між собою перегукуються, адже їхня кінцева мета – поліпшенні якості життя в містах та сільських територіях області. Над цим влада працює спільно з громадою. Водночас, будучи аграрним краєм, ми завжди готові долучатись до реалізації важливих для розвитку сільськогосподарської галузі проектів.

– Вкотре рада була приїхати до вашої області, – відмітила Ольга Трофімцева, підводячи загальний підсумок свого робочого візиту в область. – Щоразу це – приємне враження, адже Черкащина справді має позитивний досвід розвитку аграрного сектору.


Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування