AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!
АК » Птахівництво » Чому індики?


Чому індики?



Індики - найкрупніші свійські птахи: жива маса відомих світових кросів (В.U.Т., Nikolas, Hybrid,) досягає при відгодівлі самців до 168-денного віку 22 кг, самок при відгодівлі до 140-денного віку – 12  кг при витратах корму на 1 кг живої маси близько 3 кілограмів. За рівнем засвоєння кормів індики поступаються тільки бройлерам, проте за біологічною цінністю м'ясо індиків стоїть на першому місці.

Цікавість людини до цих птахів досить давня. Сімейство індиків входить до ряду курячих і є представником класу птахів. В Європу індики були завезені на початку ХVI століття. З того часу Європа стала місцем створення європейських різновидів індиків: норфольські чорні, кембриджські бронзові, білі австрійські, палеві, блакитні, малі бельгійські. Офіційно зареєстровано 7 різновидів індиків: бронзові, наррагансетські, бурбонські, червоні, чорні та аспидні. В середині ХХ століття в усьому світі широкого розповсюдження набули бронзові широкогруді індики, котрі згодом поступилися білим широкогрудим, які мали кращий товарний вигляд тушок, хороші відгодівельні якості та високу плодючість.

У світовому м'ясному птахівництві ХХІ століття індиківництво є однією з найперспективніших галузей. В загальному балансі м’яса спостерігається стійка тенденція збільшення виробництва та споживання м’яса індиків. Так, з 1970 по 2004 рік поголів'я індиків збільшилось з 100 млн. голів до 276 млн., або зросло на 177%. Особливо полюбляють індичатину в США. Приміром, в 1951 р. на одну людину вироблялось 1,9 кг м'яса індиків, в 1967 р. - 3,9 кг, в 1988 р. - 8 кілограмів. І з 2000 року споживання м'яса індиків знаходиться на стабільному рівні – не менше 8 кг на людину.

За останні 30 років виробництво індичатини в світі зросло з 1,5 до 5,5 млн. тонн. Найбільшими виробниками м’яса індиків є такі країни: США – 55% світового виробництва, Італія – 18%, Франція – 15%, Англія – 7%, Бразилія – 4%. У країнах Західної Європи, США, Канаді частка індичатини у загальному балансі пташиного м’яса становить 22-26%. Споживання індичого м’яса на душу населення в рік у Ізраїлі – 12 кг, у Польщі – 4,5 кілограми. В Україні ж споживання м’яса індиків становить близько 1,5% від споживання м’яса птиці, або близько 0,2 кг на людину.

Загалом м’ясо індиків – це низькокалорійний, дієтичний продукт харчування з оптимальним співвідношенням білків та жирів, з високим вмістом фосфору, амінокислот та вітамінів.

М’ясо індиків має ряд переваг в порівнянні з м’ясом інших видів птиці за вмістом білка та калорійністю (табл. 1).  

Таблиця 1. Енергетична цінність м’яса птиці

Вид птиці 

Категорія тушок

склад

 

води

білків

жирів

 

Індики

1

57,3

19,5

22

276

2

64,5

21,6

12

197

Качки

1

45,6

15.8

38

405

2

56,7

17,2

24,2

287

Гуси

1

45

15,2

39,0

412

2

54,4

17

27,7

317

Кури

1

61,9

18,2

18,4

241

2

68,9

20,8

8,8

165

Бройлери-курчата

1

69

17,6

12,3

183

2

73,7

19,7

5,2

127

 

Регулярне споживання індичого м’яса забезпечує організм людини необхідними незамінними та замінними амінокислотами, що позитивно впливає на стан людини, в тому числі стан кровотворних органів, кісток, волосся.

Порода

Бронзові широкогруді індики – порода своє походження веде з Англії. Звідти в двадцятих роках ХХ століття була завезена в Канаду, а з Канади у 1935 році – у США. Через декілька років індики бронзової широкогрудої породи стали найбільш розповсюдженими і витіснили інші різновиди бронзових індиків. 

Індиків бронзової широкогрудої породи створено на основі генофонду бронзових індиків шляхом спрямованої селекції за швидкістю росту, інтенсивністю нарощування м’язів, в першу чергу грудних, екстер’єрних особливостей, спрямованих на ширину та виповненість форм грудей, спини, тулуба, що в цілому надає індикам форму з надзвичайно розвиненими м’язами. Оперення у індиків та індичок подібне, на шиї та верхній частині грудей - чорного кольору з червоно-зеленим відливом. На нижній частині тулуба, передній частині крил, спині до вищезазначеного кольору додається бархатно-чорний відтінок. На відміну від звичайних бронзових індиків, у індиків бронзової широкогрудої породи на кінцях крил та хвості відсутня біла кайма та мідно-бронзовий відтінок. Дзьоб буро-чорний у своїй основі та буро-жовтий на кінчику, очі темно-карі, борідка чорна. Шкіра тулуба, шиї, крил від білого до жовтого кольору. Голова, сережка, корали самців мають червоний колір, який може переходити в інтенсивно синій. Жива маса самців 16-20 кг, самок – 9-11 кілограмів. Птиця має хороші м’ясні якості, але невисоку плодючість (55-60 яєць). Виводимість яєць – 70-75%.  

 

Мітки:

Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування