Біологічний потенціал сільгоспкультур – це природні можливості культурних рослин, які визначаються при сортовипробуванні нових сортів. Випробування здійснюються регулярно в різних агрокліматичних зонах на спеціалізованих державних селекційних станціях, де за високого рівня агротехніки на дослідних ділянках вирощуються новостворені сорти агрокультур, які потім заносяться до держреєстру і рекомендуються до застосування в господарствах у відповідних агрокліматичних умовах. На тих же станціях здійснюється і післяреєстраційне вивчення сортів, аналізуються їх властивості й можливості.
Такі багаторічні дані по врожайності і можуть бути середніми величинами біопотенціалу сільгоспкультур. За цими величинами, прийнятими як базові, пропонується визначати відносну фактичну врожайність у вигляді коефіцієнту реалізації біопотенціалу сільгоспкультур: К = W/В, де К – коефіцієнт реалізації біопотенціалу (КРБП), W – фактична врожайність в господарстві, В – біопотенційна врожайність.
Цей показник дозволяє об’єктивно оцінити технологічний рівень господарства, його можливості в реалізації сучасних досягнень селекціонерів. Чим вищий рівень КРБП, тим вищий рівень господарства, тим ефективніша його діяльність в галузі рослинництва. Маючи дані про біологічний потенціал основних агрокультур, кожен із вас може оцінити свій рівень в реалізації цього потенціалу (див. таблицю).
В таблиці наведені підраховані середні величини і середні (середньоквадратичні) відхилення по роках і зонах основних агрокультур за 2007-2009 рр., а також подані максимальні величини, досягнуті в окремі роки, та зональні величини за даними зональних селекстанцій.
Маючи для прикладу статистичні показники урожайності озимої пшениці на Харківщині за 2009 рік, який за останні роки був більш-менш сприятливим за агрокліматичними показниками, ми підрахували КРБП по області, окремих районах і господарствах.
По області коефіцієнт реалізації становив 0,58, тобто 58% від можливого, по районах - від 0,42 до 0,80, а по окремих господарствах - від 0,18 до 1,14. Отже, мали місце деякі господарства, які перевищили середній рівень біопотенціалу озимої пшениці, але в порівнянні з максимальним в даних випадках коефіцієнт становив 0,60. Слід також відмітити, що в останні роки на Харківщині кілька господарств досягли по озимій пшениці максимально можливого рівня врожайності, тобто понад 100 ц/га. Це свідчить про те, що повна реалізація біопотенціалу в господарствах можлива, а його величини за даними селекстанцій реальні й не становлять якийсь недосяжний ідеал. Проте, в Україні в цілому, зокрема по зернових культурах, за даними Інституту генетики і селекції ім. Юр’єва (м. Харків) генетичний потенціал використовується всього на 30-35%, лише в окремих господарствах в окремі роки він складає 65-80%.
Таблиця.
Біологічний потенціал основних сільгоспкультур за даними сортовипробування в 2007-2009 рр. по Харківській і Полтавській* областях, ц/га
Сільгоспкультура |
Середня величина і середнє відхилення по роках і зонах (±) |
Макси-мум |
Середні величини по агрокліматичних зонах і середні відхилення (опади, мм/рік) |
||
Пн.-Схід. Лісостеп (510) |
Пн.-Зах. Лісостеп (510) |
Східний Степ (480) |
|||
Пшениця м’яка озима |
55±17 |
108 |
58±7 |
46±7 |
60±4 |
Пшениця тверда озима |
54±11 |
89 |
63±11 |
46±5 |
- |
Пшениця м’яка яра |
22±7 |
44 |
25±8 |
21±8 |
21±6 |
Пшениця тверда яра |
22±8 |
42 |
29±8 |
16±4 |
21±9 |
Ячмінь озимий |
58±9 |
83 |
65±10 |
51±5 |
- |
Ячмінь ярий |
39±9 |
67 |
40±8 |
37±8 |
41±9 |
Овес |
49±4 |
56 |
45±2 |
53±2 |
- |
Кукурудза-зерно |
88±12 |
129 |
86±11 |
91±11 |
88±9 |
Горох |
24±5 |
44 |
26±6 |
22±3 |
25±6 |
Просо |
26±8 |
41 |
26±8 |
- |
- |
Гречка |
16±4 |
21 |
16±4 |
- |
- |
Соняшник |
24±3 |
33 |
26±3 |
- |
22±2 |
Цукровий буряк |
516±67 |
698 |
- |
- |
- |
Хто онлайн?
Перелік користувачів. ПопулярнеТемиІронія долі, Вода для поливу, Калина, Квітник, Народний календар, Насос, Нова Зеландія, Органічне садівництво, Про нас, Саман, Украгролізинг, тег Наші друзіНавігаціяКомментарі
ОпитуванняДе ви купуєте насіння овочевих культур? |