AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!
АК » Агро новини 2017 » Широке застосування біоетанолу – вимога часу


Широке застосування біоетанолу – вимога часу


         Український науково-дослідний інститут спирту і біотехнології продовольчих продуктів не тільки досліджує та запроваджує нові технології у спиртову, лікеро-горілчану та дріжджову промисловість, але і розробляє проектно-кошторисну документацію як на вітчизняному ринку, так і за кордоном.

         Одним із структурних підрозділів інституту є проектно-конструкторське бюро, яке існує більше 40 років. За останні п’ять років бюро виконало більше 22 проектів, з яких 12 – на замовлення України, 5 – Росії, 3 – Білорусі, 1 – Монголії та 1 - Молдови. Проектно-кошторисна документація виконана на високому професійно-технічному рівні, про що свідчать позитивні заключення державних експертних органів і відгуки заводів та проектних організацій.

         Для виконання проектів бюро має найсучасніше програмне забезпечення комп’ютерної техніки та розмножувальну техніку, а також ліцензії по Україні, Білорусі.

         ПКБ розробляє проектно-кошторисну документацію всіх стадій проектування в повному обсязі:

         - креслення нестандартизованого обладнання;

         - технічні завдання на проектування вибухонебезпечних виробництв;

         - розрахунки відносних енергетичних потенціалів вибухонебезпечних технологічних блоків;

         - визначення категорії приміщень будинків і зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою;

         - спеціальні розділи проектів (оцінки впливів на навколишнє середовище, охорона праці та організація будівництва);

         - інструкції з охорони праці стосовно умов підприємств;

         - проектні рішення відділень та дільниць за індивідуальним замовленням;

 

       - авторський нагляд та виконання пуско-налагоджувальних робіт.

         Перспективними напрямками при проектуванні за п’ятирічку були проекти з виробництва біоетанолу (перший напрямок) - як зневоднення методом азеотропної ректифікації (ТЗ ОВ СП “Нива”, Дубенський цукровий завод, м. Дубно, Рівненська обл.; ЗАТ НВВ “Біотехнологія”, м. Бендери, Молдова), так і зневоднення за допомогою молекулярних сит (“ТОВ ВКФ “Бріліант спирт Україна”, м. Херсон).

          Біоетанол використовують в якості біопалива. Проблема його виробництва нині є надактуальною і зумовлена необхідністю налагодити виробництво обезводненого спирту етилового. Використання біоетанолу як добавки до палив двигунів з іскровим запалюванням дозволить зменшити залежність нашої країни від імпорту нафтових палив, налагодити виробництво палива з відновлюваної сировини, зменшити забруднення навколишнього середовища за рахунок зниження токсичності роботи двигунів.

         Тому одним із основних напрямків зменшення споживання традиційних енергоресурсів в Україні є широке застосування виробництва біоетанолу. До того ж наша країна має достатню сировинну базу і великий потенціал.

         Другим напрямком проектування УкрНДІспиртбіопрод за цей період були проекти виробництва біогазу - як з післяспиртової мелясної барди (ДП “Лужанський експериментальний завод”, смт Лужани, Чернівецька обл.; ВАТ “Біохім”, м. Расказово, Тамбовська обл., Росія), так і з післяспиртової зернової барди (РУВ “Мінськ Кристал”, Березінський спиртовий завод, м. Березіно, Білорусь).

         Біогаз – енергія майбутнього. Виконані інститутом проекти дають змогу вирішити багато екологічних та економічних проблем, а саме:

         - економія природного газу та утилізація метану;

         - очищення стічних вод спиртових заводів і зменшення забруднення навколишнього природного середовища та поліпшення санітарно-епідемічної ситуації того чи іншого району, місцевості;

         - використання анаеробного мулу як органічного добрива у сільському господарстві;

         - використання біогазу в якості альтернативного замінника природного газу (в сучасних умовах енергозалежності країни дає змогу значно зменшити собівартість продукції).

         Третій напрямок проектування - проекти установок технічних рідин у потоці (ДП “Жовтневий спиртовий завод”, м. Карлівка, Полтавська обл.; ДП “Артемівський спиртовий завод”, м. Мерефа, Харківська обл.). Технічні рідини - це миючі засоби, розчинники, які використовують в автомобільній, хімічній промисловості та побутових цілях.

         Четвертим напрямком проектування є проекти виробництва лікеро-горілчаних виробів і спирту етилового ректифікованого (ПТК “Спирт Бал-Бурам ХК”, г. Дзун-Хара, Монголія; філіал КПП “Полісся” РУВ “Гомельський лікеро-горілчаний завод”, м. Гомель, Білорусь). У проектах використані останні розробки інституту в галузі лікеро-горілчаної продукції – автоматизована система сортування горілки, приготування інгредієнтів та система фільтрації; в глузі виробництва спирту – запроектована енергозберігаюча установка з елементами під вакуумом, вона брагоректифікаційна повністю автоматизована.

         Ще один напрямок - проектування очисних споруд виробничих і господарсько-побутових стічних вод (ТОВ “Компанія “Полісся”, с. Тарасівка, Київська обл.). У проекті закладено компактне обладнання, яке дозволяє звести до мінімуму втрати тепла стічних вод в холодну пору року і забезпечити постійно високу ефективність очищення стічних вод. Повне їх біологічне очищення здійснюється в біотенку, де, на відміну від класичних аеротенків, використовуються мікроорганізми активного мулу, іммобілізовані на нерухомому волокнистому носії. Перевагою запропонованої технології є сучасне екологобезпечне обладнання, автоматичне керування технологічним процесом та аварійна сигналізація, компактність у розміщенні, що дозволяє розмістити обладнання на невеликій території в густонаселених містах.

         Ці напрямки є основними при проектуванні лікеро-горілчаних, спиртових і дріжджових виробництв. І сьогодні фахівці УкрНДІспиртбіопроду готові співпрацювати з усіма підприємствами спиртової галузі по згадуваним напрямкам розробки проектно-кошторисної документації.

 

                                                                                                      В.О. БОЯРЧУК,

                                                               начальник проектно-конструкторського

                                                                                     бюро, УкрНДІспиртбіопрод  

Мітки:

Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування