AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!
АК » Агро новини 2017 » Білорусів навчали розпізнавати та ідентифікувати запахи


Білорусів навчали розпізнавати та ідентифікувати запахи

    Минулого тижня на базі Українського науково-дослідного інституту спирту і біотехнології продовольчих продуктів завершила навчання група спеціалістів лікеро-горілчаної галузі з Білорусі.

    Український науково-дослідний інститут спирту і біотехнології продовольчих продуктів вже понад 60 років є експертною організацією, дослідником та запровадником новітніх технологій у спиртову, лікеро-горілчану та дріжджову промисловості. Про це красномовно свідчить статистика. 
    За словами начальника Проектно-конструкторського Бюро УкрНДІспиртбіопрод Володимира Боярчука, за останні п’ять років було виконано 22 проекти, з яких 11 - на замовлення України, 4 – Росії, 3 – Білорусі, Молдови та Монголії. Бюро розробляє проектно-технічну документацію для реконструкції, технічного переобладнання чи будівництва підприємств спиртової, лікеро-горілчаної та дріжджової промисловості.
    - Наразі ведеться робота з проведення розрахунків та розроблення технічних комплектів обладнання типових блоків для виробництва біоетанолу зі спиртової бражки продуктивністю 3, 6 та 12 тис. дал\добу, - розповідає про перспективи розвитку Володимир Олександрович. – На Березанському спиртовому заводі планується найближчим часом запровадження енергозберігаючих технологій, Немирівський спиртзавод планує розширення спиртосховища, а Луганський завод збирається запроваджувати систему одержання біогазу з мелясної барди.

 

    А поки готуються нові проекти, паралельно проводиться навчання і ознайомлення білоруської групи представників лікеро-горілчаних підприємств з уже діючими проектами. Наприкінці грудня чергова група закінчила навчання в УкрНДІспиртбіопрод. Чого ж навчали білоруських колег по цеху? Таке запитання ми поставили завідуючій лабораторії УкрНДІспиртбіопрод Зої Кравчук. 
    - Ні для кого не таємниця, що кожен харчовий продукт характеризується якістю, - завважила Зоя Дмитрівна. - Запорукою якості є: технологічна складова (продукція повинна відповідати документально затвердженим показникам); харчова цінність і безпечність (перевіряється фізико-хімічними методами в лабораторіях); органолептична оцінка. Останнє визначається спеціалістом вже по встановленим канонам. Щоб правильно їх визначити, фахівцям потрібно мати певні знання. Саме такі знання з урахуванням усіх вимог отримувала група працівників лабораторій і технологів з Білорусі. Крім розпізнання та ідентифікації запахів, білоруських спеціалістів навчали розвивати сенсорну пам'ять. 
    В Білорусі на відміну від України існує науково-технічне громадське об’єднання працівників харчової промисловості «БелНТООпищепром». Його очільниця Наталя Олевинська переконана, що необхідно поєднувати науку з виробництвом. Цим і займається білоруське громадське об’єднання, тримаючи зв'язок з усіма країнами СНД.
    - Наше науково-технічне громадське об’єднання працівників харчової промисловості одним із перших почало налагоджувати втрачені під час розпаду Радянського Союзу зв’язки, - розповідає Наталя Йосифівна. – Чільне місце в співпраці, обміні досвідом, запровадженні та напрацюванні нових технологій Білорусь вбачає саме в Україні. Сьогодні наше громадське об’єднання плідно співпрацює з «Укрпиво», «Укрвино», Інститутом «Магарач», Інститутом садівництва УААН. Окрема подяка, звісно Українському науково-дослідному інституту спирту і біотехнології продовольчих продуктів. Завдячуючи цьому інституту, білоруська спиртова і лікеро-горілчана галузь успішно розвивається. На наших заводах запроваджуються нові технології за розробками УкрНДІспиртбіопрод, систематично на базі цього інституту ми проводимо навчальні курси для спеціалістів.
    Виїжджаючи додому, білоруська делегація висловила вдячність керівництву, колективу і науковому складу УкрНДІспиртбіопрод за отримані знання, досвід і теплий прийом. А ще молоді спеціалісти запевнили: отримані знання стануть початком для подальшого розвитку.

Людмила ЛЕБІДЬ

 

Мітки:

Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування