AGROKRAINA.COM.UA

Успішне господарювання!
АК » Агро новини 2017 » Урожай озимої пшениці у 2012 році буде на третину меншим


Урожай озимої пшениці у 2012 році буде на третину меншим

Хоча в Гідрометеорологічному центрі запевняють, що тепла погода у грудні позитивно вплинула на розвиток озимих культур водночас попереджають, що цьогоріч через несприятливі погодні умови врожай озимої пшениці буде на 20-30% меншим, ніж торік.

«Аномально тепла погода, яка спостерігалася у грудні, була корисною для посівів, і на значній частині ланів південних, навіть західних, і деяких центральних областей з`явилися сходи. Говорити про те, що це повноцінні сходи, неможливо, але все ж таки ситуація дещо покращала, місцями почалося укорінення рослин», - повідомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

Експерт зазначила, що у грудні припинилася осіння засуха, проте кількість опадів не компенсувала осінній і літній дефіцит вологи. Вона також додала, що вологий грунт певним чином затримує зниження температури, оскільки охолоджується значно повільніше, ніж сухий, і у разі зниження температури це певним чином захистить посіви. «Ситуація залишається нестандартною і несприятливою для формування урожаю озимих культур 2012 року. За попередніми оцінками, ми можемо стверджувати, що лише 30% засіяних площ мають потенціал нормального урожаю», - повідомила Тетяна Адаменко.

За її словами, вперше за 50 років в Україні був порушений біологічний цикл озимих культур. За 50 років озимі ніколи не входили в зиму в такому стані. Причина - жорстка засуха, упродовж якої 3-4 місяці в Україні не було дощів. «30% засіяних площ не зійшло зовсім, 40% - у поганому стані, і їх потрібно буде пересівати, тому що урожай, який з них буде одержаний, не компенсує витрати. Ситуація аномальна», - зазначила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру. Вона також підкреслила, що температура, яка на сьогодні спостерігається в Україні, для озимих нормальна, але зниження температури до 15 градусів за відсутності сніжного покриву може привести до додаткових втрат тієї незначної частини посівів, які зараз у нормальному стані.

За словами Тетяни Адаменко, у південних областях 20-40% посівів вже дали перші сходи. У той же час у центральних і північних областях ситуація фактично не змінилася. Тож експерт попереджає,  що вже зараз аграріям варто готуватися до пересівання частини озимих культур. Мова йде про третину засіяних площ, що є найбільшим показником з 2003 року.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, в Україні озимою пшеницею засіяно 6,5 млн. га, ячменем - 1,2 млн. га, житом - 0,3 млн. га і озимим ріпаком - 0,9 млн. га.

(За матеріалами УНІАН)

 

Мітки:

Комментарі

Ваш комментар

Опитування

Де ви купуєте насіння овочевих культур?

На базарі
В професійному магазині
На спеціалізованих виставках
В Інтернет магазині
Вирощую сам

Показати всі опитування